KIES VOOR HORECA memorandum 2018


Er is geen enkel beleid dat een grotere en directere impact heeft op een horecaonderneming dan het lokale beleid.  Geen enkele besluitvormer staat dichter bij het lokale ondernemerschap.  De verkiezingen voor nieuwe provincie-, gemeente- en districtsraden van 2018 zijn dus van zeer groot belang voor de horeca. 

We nodigen alle partijen uit om zich via ons memorandum te stofferen over de leefwereld van de lokale horecaondernemer.  Want na de verkiezingen begint  het echte werk.  Wanneer de coalities gesloten worden en de bestuursakkoorden geschreven, hopen we dat dit “KIES VOOR HORECA” memorandum een nuttig en nodig instrument kan zijn.

Het lokale “KIES VOOR HORECA” memorandum van Horeca Vlaanderen werd geschreven in Brussel en kan dus nooit de realiteit van alle Vlaamse gemeenten en provincies weergeven.  Toch is het niet vanuit een ivoren toren neergepend.  Met hulp van Iris Vererfven van de Universiteit Gent werd een ruime bevraging georganiseerd binnen de bestuursleden van Horeca Vlaanderen en werd met heel wat lokale stakeholders gepraat.  Het is op basis van deze input dat dit adviesdocument tot stand kwam.

Uiteraard is het aan onze lokale beroepsverenigingen om hierbij ook de specifieke lokale aandachtspunten toe te voegen. Want we willen een partner zijn om samen met de lokale besturen  te bouwen aan een goed horecabeleid.

Het “KIES VOOR HORECA” memorandum focust hoofdzakelijk op de bevoegdheden van de gemeenten en de districten.  In een laatste hoofdstuk wordt ook naar de provincies gekeken en bieden we een checklist aan.

We hopen alvast dat we in 2024 kunnen terugblikken op heel wat nieuwe realisaties vanuit deze insteek. Want horeca laat het centrum van elk dorp, gemeente, district of stad bruisen! Het is ten slotte het peper en zout van onze samenleving.

Veel succes met de verkiezingen!

  

Filip Vanheusden                                           Thierry Lemahieu                                          Matthias De Caluwe
Voorzitter                                                       Ondervoorzitter                                            CEO

Het lokaal memorandum van Horeca Vlaanderen bestaat uit negen hoofdstukken. Hieronder kan u elk hoofdstuk apart nalezen.
Het volledige memorandum kan u hier downloaden (PDF)

  1. ALGEMEEN HORECABELEID

  2. TOERISME

  3. ECONOMIE

  4. FINANCIËN

  5. CULTUUR & FEEST

  6. MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN

  7. LEEFMILIEU

  8. PROVINCIALE VERKIEZINGEN

  9. CHECKLIST

 

 

Horecavlaanderen-A4-page-001