INLOGGEN     HOME     CONTACT

 

Starters

U droomt ervan om ooit een horecazaak te starten of uw plannen zijn reeds heel concreet? Hier vindt u alle informatie voor een succesvolle start.
Een horecazaak starten is een hele uitdaging. Een startende horecazaak staat, nog meer dan andere bedrijven, bloot aan allerhande voorschriften, regels en verplichtingen.

Sluit u aan bij uw federatie!


Als startend ondernemer wordt u geconfronteerd met honderdenéén verplichtingen, formaliteiten en valkuilen. Als lid van Horeca Vlaanderen kan u genieten van persoonlijk juridisch advies. Onze juristen blazen graag de rook voor u weg zodat u snel uw weg vindt en u kan focussen op de core-business van uw zaak.

Sluit u nu aan bij Horeca Vlaanderen

Gratis startersopleidingen van Horeca Vlaanderen

Droomt u ervan om op korte of lange termijn een eigen horecazaak te starten? Of hebt u de stap reeds gezet, maar zit u nog met een aantal vragen? Dan kan Horeca Vlaanderen u helpen.

Speciaal voor starters organiseren we doorheen het jaar gratis statersopleidingen. Deze opleidingen zijn niet louter gericht op theorie, maar leggen ook het accent op praktische en haalbare tips. Zo krijgt u een goed beeld van punten die cruciaal zijn bij het opstarten van een horecazaak.

Een greep uit de onderwerpen:

  • De opstartformaliteiten: het vestigingsattest, de nodige vergunningen en verzekeringen
  • De vormen van ondernemen: uitbating, overname, opstart eigen concept, gedeeld eigenaarschap
  • De financieringsmogelijkheden: eigen middelen, lening bij een bankinstelling, risicokapitaal, participatiefonds
  • Juiste definiëring van het concept: wie wordt mijn doelpubliek en hoe bereik ik hen?
  • De Do’s & Dont’s: de juiste look & feel, menu-engineering (aankoop-verkoopkost), juiste communicatiekanalen
  • Personeelsbeleid: geen of juist veel personeel
  • Aankoopbeleid: goede leverancierscontracten

Daarnaast ontvangt u ter plaatse de startersbrochure van Horeca Vlaanderen.

Een overzicht van alle opleidingen vindt u hier terug.

 

 

Startersbrochure


Om starters optimaal te begeleiden ontwikkelde Horeca Vlaanderen een uitgebreide startersbrochure met alle formaliteiten en een overzicht van de belangrijkste wetgeving.
Een must-read voor elke startende ondernemer!

Voorpagina startersbrochure.jpg

Download hier de clickable versie van de startersbrochure (PDF) editie november 2022

U kan de brochure ook online lezen, klik hier.Financiële steun

Je kan als starter ondernemer beroep doen op een aantal financiële tegemoetkomingen. 

In eerste instantie, zeer specifiek voor starters, kan de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) interessant zijn. Dit is o.a. een kredietorganisatie voor zelfstandigen, KMO’s, starters, enz..
Zij kunnen je o.a. volgende instrumenten aanbieden:

  • Waarborgregeling: d.w.z. op een bankkrediet geeft PMV een waarborg (deze bedraagt automatisch tot 750.000€ en na een beslissing van de Minister kan dit bedrag verhoogd worden voor jouw dossier)
  • Starterslening en KMO-cofinanciering: d.w.z. PMV biedt zelf leningen aan tot respectievelijk 100.000€ (starter) en 350.000€ (KMO). Deze leningen kan je eventueel combineren met voormelde waarborgregeling.
  • Win-win-lening: d.w.z. PMV geeft een waarborg van 30% met belastingvoordeel op particuliere leningen van 50.000€ per gever en max 200.000€ per krijger.Je vindt alle info op www.pmv.eu.   Steunmaatregelen opzoeken kan je via de alfabetische lijst of het ingeven van een trefwoord in de zoekbalk. Met de zoekcriteria kan je een selectie uitvoeren op maat van jouw project. Zo kan je bijvoorbeeld een tegemoetkoming bekomen wanneer je een warmtepomp installeert, edm.

In tweede instantie raden wij je aan zeker ook te informeren bij de gemeente waar je wil starten. Het zou kunnen dat er specifieke gemeentelijke tegemoetkomingen zijn voorzien.  

Ten slotte, raden wij je aan de Subsidiedatabank te raadplegen. In deze databank vind je basisinformatie over de belangrijkste steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden: http://www.agentschapondernemen.be/subsidiedatabank

 

Extra hulp

Je goed voorbereiden is het halve werk bij het starten van je eigen horecazaak. Een goede, doordachte planning garandeert geen succes, maar door alles nauwkeurig op een rij te zetten, vermijd je onverwachte problemen. Als starter vind je hier een financieel plan en nuttige tips waar je mee aan de slag kan: http://www.guidea.be/Starten

Onze structurele partners

Banner structurele partners (1).png