Jong Keukengeweld verenigt jonge topchefs (t.e.m. 35 jaar) die de Vlaamse gastronomie belichamen en tot bij jongeren (18 - 35 jaar) brengen. Hoe doen ze dat? Door voor perfectie te gaan zonder gepolijst te zijn. Door ongeacht de omstandigheden – ondergronds, in de lucht en op eender welke plek in de wereld – de lekkerste gerechten te bereiden. Door respect te tonen voor seizoenen en ambachten, maar elkaar hierin ook te blijven uitdagen. Gedaan dus met dat stijf gedoe!
Topgastronomie – Vlaamse gastronomie – draait vooral om smaken, proeven, zintuigen prikkelen en durven. En laat dat hetgene zijn wat onze Jong Keukengeweld-chefs voor ogen hebben.
Ambassadeurs van Vlaamse tafelcultuur
Al meer dan een decennium lang is Jong Keukengeweld de maizena tussen aanstormend keukentalent en jonge enthousiaste foodies. Sinds 2020 sloegen Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen hiervoor de handen in elkaar, maar de huidige samenwerkingsovereenkomst liep eind 2023 ten einde. Voortaan neemt Horeca Vlaanderen het collectief volledig onder haar eigen vleugels.
“Omdat we, als sectorfederatie, nog steeds sterk in het belang van het project geloven alsook het enthousiasme bij zowel de jongeren als de chefs niet kunnen ontkennen, nemen we vanaf 2024 deze grote groep gastronomieliefhebbers onder onze eigen vleugels”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “De Vlaamse gastronomie toegankelijker maken voor een jonger publiek is de voornaamste doelstelling van Jong Keukengeweld. En zo kunnen we tonen dat Vlaanderen de lekkerste bestemming van Europa is.”
De nieuwe editie van Jong Keukengeweld kende een ongezien succes tijdens haar eerste jongerenactie, want maar liefst 37.824 couverts werden geserveerd aan jonge, culinaire liefhebbers. Met 31 ambitieuze nieuwelingen en 42 vertrouwde smaakmakers telt het collectief van Jong Keukengeweld 2024-2025 maar liefst 73 jonge chefs uit 70 restaurants in Vlaanderen en Brussel. De hoge opkomst toont aan dat de Vlaamse gastronomie leeft onder onze jongeren.
Wil je zelf eens van ons Jong Keukengeweld hun gerechten proeven?
Als je niet ouder bent dan 35, en een serieuze liefde voor onze Vlaamse gastronomie hebt, dan kan dat binnenkort! Het collectief voor 2025-2026 wordt weldra bekend gemaakt, en daarbij zullen ook de poorten van het reservatiesysteem geopend worden. Houd dus de kanalen van Jong Keukengeweld en Horeca Vlaanderen in de gaten als jij een tafeltje wilt bemachtigen.
Wil je volgende editie van Jong Keukengeweld zelf roeren in de kookpotten?
Als je niet ouder bent dan 35, en liefde hebt voor lokale producten en megasupergoed kunt koken, dan kan dat! Want ja, een ei bakken, dat kan nonkel Rudy ook. Stuur dus gerust een mailtje naar jongkeukengeweld@horeca.be als jij deel wenst uit te maken van het volgende collectief van jonge, Vlaamse topchefs!
Meer informatie
Voor meer informatie: www.jongkeukengeweld.be
Facebook: www.facebook.com/jong.keukengeweld
Instagram: www.instagram.com/jongkeukengeweld
#jongkeukengeweld