INLOGGEN     HOME     CONTACT

 

Projecten om van te smullen

 

Wie Vlaamse keuken zegt, zegt goudgele frietjes! Om het vakmanschap van frituristen in ere te houden, riep Horeca Vlaanderen samen met Navefri en Vlaio de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven: Erkend Friturist.

Erkend Friturist

Erkend Friturist

Wil je snel rijk worden? Een frituur, dat draait toch altijd!? En frieten bakken dat kan werkelijk iedereen! Dit soort stereotype uitspraken zijn slechts een greep uit de vele misvattingen die over de frituursector bestaan. En daar wou Horeca Vlaanderen in 2022 voorgoed komaf mee maken.

Sinds de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen een frituur opstarten, met een grote verscheidenheid aan eethuizen, snackbars, frituren en restaurants tot gevolg. “De echte friturist” dreigt dan ook verloren te gaan. Daarom riepen Horeca Vlaanderen, Navefri (= Nationaal Verbond van Frituristen) en Vlaio (Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen) in het voorjaar van 2022 de erkenning van het vakmanschap officieel in het leven: “Erkend Friturist”. Een Erkend Friturist is een vakman die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zet. Deze ambassadeur van de friet ondertekent de visie alsook de missie van het Vlaams Culinair Manifest en voldoet aan vereisten zoals voldoen aan alle voedselveiligheidsnormen van het FAVV, verse frieten gebruiken als grondstof én minstens vijf jaar ervaring hebben. 

Graag meer informatie? Klik dan hier

Wil jij ook een Erkend Friturist worden? Doe hier jouw aanvraag

 

Hulde aan ambachtelijk vakmanschap : 500ste Erkend Friturist gevierd op Horeca Expo 2023 

Tijdens de laatste editie van de grootste horecabeurs van Vlaanderen werd de 500ste vakman erkent, om de authenticiteit en kwaliteit van onze Belgische trots te verzekeren. 

“We snijden onze aardappelen elke dag zelf en dat maakt ons uniek”

Mathieu Brouckaert, zaakvoerder van Frituur Franky in Oostende, is tijdens de Horeca Expo in de schijnwerpers gezet. Frituur Franky staat immers bekend om zijn ambachtelijk gesneden, dagverse frieten en een uitgebreid aanbod aan verse frituursnacks. Zo maken ze iedere dag allerlei verse hamburgers. Het jonge team van Frituur Franky streeft wel degelijk naar ecologisch en vernieuwend werken. Ook veggie, vegan én zelfs glutenvrije opties kan je in de toog met snacks bij deze Oostendse frituur terugvinden.

Toekomst van frietcultuur

“Het idee van Erkend Friturist is ontstaan naar aanleiding van het toekennen van het immaterieel erfgoed van de frietkotcultuur, door alle regio’s van België alsook internationaal. Wij vonden immers dat de personen in het frietkot ook wel erkenning mogen krijgen voor hun inzet en professionaliteit” , zegt Geert De Bisschop, eigenaar van Het Friethuis in Roosdaal en voorzitter van de frituurcommissie bij Horeca Vlaanderen. “Bovendien is het in de verscheidenheid aan frituren en snackbars soms zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken. Dankzij onze erkenningen wordt die zoektocht nu veel gemakkelijker. We zijn dan ook blij dat het project zoveel succes kent.”

Om als vakman friturist te tonen dat je het erfgoed goed vertegenwoordigt, en om dus de erkenning te verzilveren, moet je:

  • Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
  • Minstens vijf jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra hebben.
  • Verse frieten gebruiken.
  • De afmeting van de friet respecteren: tussen 9mm en 14mm.
  • De frieten dubbel bakken, volgens de aangewezen temperaturen.
  • Gebruik maken van een professionele friteuse met minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks.
  • Een assortiment met minimaal acht typische frituursauzen hebben.
  • De mogelijkheid bieden aan de klant om de bestelling af te halen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.

De erkenning is telkens drie jaar geldig. Daarna krijgt de friturist de uitnodiging om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen. Indien men dit aanvraagt, wordt opnieuw dat hij of zij nog steeds aan de nodige vereisten voldoet om onze geliefde frietkotcultuur te vertegenwoordigen.

Benieuwd of jouw friturist bij de eerste Erkende Frituristen zit?
Zoek het snel uit op https://www.erkendfriturist.be/vind/

Onze structurele partners

Banner structurele partners (1).png