INLOGGEN     HOME     CONTACT

 

Projecten om van te smullen

 

Om al het lekkers dat de Vlaamse keuken te bieden heeft ook op ons bord te toveren, hebben we competente werkkrachten nodig. En laat dat nu net één van de grootste uitdagingen van het moment voor de horecasector zijn. Daarom zetten we ons als federatie in voor het traject 'Competentiegedreven ondernemen' samen met ondernemersfederatie Unizo en retailbedrijf PMO. Wij leren jou om talent te spotten!

 

Website

Oog voor talent - Competentiegedreven Ondernemen - Europa WSE

Europa WSE - Competentiegedreven Ondernemen: elk talent telt!   

In de horecasector zijn medewerkers de melk en suiker in de koffie van zowel de ondernemer als de gast, want het rechtstreekse contact tussen gasten en medewerkers is hier prominent aanwezig.
Een bediening waarbij een gast opmerkt dat er tijd voor hem/haar wordt vrijgemaakt en zich dus gewaardeerd voelt, zorgt er immers voor dat jouw gasten nog eens terugkomen naar jouw horecazaak. Evengoed achter de schermen van jouw restaurant, café, logies, traiteurszaak, … spelen de competenties en talenten van medewerkers een cruciale rol. Pas als iedereen zich op zijn/haar plaats voelt, kan er worden gewerkt als een team en uiteraard straalt zich dat ook af op jouw gasten.  

Samen met talentcoach Yvan Dierckxsens zijn 150 horecawerkgevers en -werknemers volop inzichten in hun sterktes aan het krijgen, aan de hand van individuele maar ook groepsgesprekken
Op die manier wordt er gekeken naar hoe men ieders taken en activiteiten waar hij/zij goed in is zoveel mogelijk op de voorgrond kan zetten. Hoe meer mensen hun sterktes kunnen gebruiken op het werk, hoe meer energie ze hebben en met meer succes ze hun werk voltooien. 

Neem een kijkje tijdens een talentscan (= coachinggesprek) bij restaurant Elcerlijc: 

Zij doen mee!

Bon Appetit stapt als eerste Vlaamse horecazaak in het ‘Oog voor talent’ – traject

De modern eigentijdse bistro Bon Appetit is de eerste kandidaat voor het project rond competentiegericht ondernemen van Horeca Vlaanderen, UNIZO en PMO. De menukaart, met een knipoog naar grootmoeders keuken, en het gezellige interieur zijn er om de klanten een thuisgevoel te geven, terwijl ze terzelfdertijd toch de luxe van een uitje ervaart. Bij bistro Bon Appetit ben je de klok rond welkom: van het ochtendlijke ontbijt aan de lange tafel, over een uitgebreide lunch en het vieruurtje met een lekkere pannenkoek tot een gezellige tapasavond of een goed stukske vlees bij het avondmaal. Bovendien kan je de lekkere producten uit de gerechten vers aankopen in het aangrenzende winkelpand. Beide zaken leveren iedere dag opnieuw dezelfde service en dezelfde kwaliteit, met steeds dezelfde grote glimlach, is dan ook de missie van Caroline en Kris, de eigenaars bistro Bon Appetit.

Passie voor de ambacht, hun producten en hun klanten vormt de rode draad in het ondernemersverhaal van Bon Appetit. Toch voelen Caroline en Kris dat passie alleen hen niet ver genoeg brengt.
Zin in een verse pannenkoek of nood aan een gezellige tapasavond met vrienden? Bekijk het aanbod van bistro Bon Appetit op bon-appetit.be/.


Restaurant New Mexico wil haar vaste werknemers graag zo lang mogelijk behouden 
Peter Thyssen baadt al dertig jaar, samen met zijn vrouw, restaurant New Mexico in Leuven uit. Sinds ongeveer twee jaar is ook hun zoon mee in de zaak gestapt. Momenteel zijn ze dus met drie zaakvoerders en bestaat hun personeelsbestand uit drie vaste personeelsleden en een poule van een vijftigtal studenten. Binnenkort gaat de familie Thysen ook aan de slag met hun medewerkers: “Het traject Competentiegedreven ondernemen sprak mij vooral aan omdat mijn vast personeel momenteel eigenlijk enkel in de keuken staat. Maar wie weet zijn die heel erg goed in het maken van foto's, filmpjes of ander online content waardoor die evengoed de sociale media van het restaurant zouden kunnen onderhouden. Wij rekenen op ons vast personeel en willen ze dan ook echt houden, door te ontdekken wat hun dromen en wensen zijn.” 

Maak hier kennis met Peter Thysen, restaurant New Mexico en het project: 

 

Wat is competentiegericht ondernemen?

Als horecaondernemer werk je heel veel. Ook jouw personeel heeft vaak lange werkdagen. Maar hoe kunnen jullie, samen, het meeste halen uit die vele werkuren? Door met een frisse blik dankzij informatie van experten slimmer en gerichter te ondernemen. Door competentiegericht te ondernemen zetten we jouw horecazaak (nog) sterker op de kaart.

Hoe? We leren jou, ondernemer in de horeca, met een andere bril kijken naar de talenten van jouw medewerkers. Wellicht hebben zij talenten die je nog niet of te weinig hebt opgemerkt, of die je nog niet optimaal hebt naar boven gebracht. Onze experten/trainers vertrekken vanuit een individuele sterkte-scan van jou als ondernemer en van al je huidige medewerkers, om zo hun kwaliteiten en talenten te ontdekken. Tussendoor evalueren we het lopende traject regelmatig waarbij jouw feedback en die van je medewerkers van cruciaal belang is. Wij leren jou om talent te spotten!

Een greep uit wat we voor jou doen:

  • We reiken jou en jouw medewerkers een tool aan om een gedetailleerd zicht te krijgen op het bestaande samenspel van talenten op jouw werkvloer in combinatie met hun aanwezige competenties.
  • Het resultaat wordt een plan van aanpak, zowel op niveau van de medewerkers als op organisatieniveau, om talenten binnen jouw team te omarmen en deze te koppelen aan bestaande functies en competenties.
  • Het plan van aanpak wordt jouw wegwijzer in het competentiegedreven ondernemerschap.

 
We doen dit samen!

Horeca Vlaanderen is de sectororganisatie van én voor de horeca. Wij vertalen de noden en bezorgdheden van de horecaondernemers in ons land naar zowel de politiek als het bredere publiek. Het beleid van Horeca Vlaanderen wordt gevoed door meer dan 35 lokale beroepsverenigingen. De drie pijlers van onze organisatie zijn dan ook belangenverdediging, ondersteuning en netwerken.

Horeca Vlaanderen rolt dit project uit samen met UNIZO de Unie van Zelfstandige Ondernemers – en PMO cvba -  het erkend trainingcenter voor de zelfstandige retail die al meer dan 25 jaar retailers in competentieversterking begeleiden. Naast horeca geeft immers ook retail extra smaak en kleur aan onze omgeving en samenleving. Personeelsprofielen hebben in beide sectoren dan ook veel met elkaar gemeen: het rechtstreekse, persoonlijke contact met de klanten is een cruciaal element van hun aanbod. Daarnaast worden beide sectoren ook met gelijkaardige hr-uitdagingen geconfronteerd, zoals het vinden en aan boord houden van talentvolle medewerkers. Zowel UNIZO als PMO hebben hetzelfde DNA hebben en het Vlaamse team mee uitstraling en draagkracht kunnen geven.

ESF banner

 

 

Onze structurele partners

 Lia  CombinatielogoVLAIO  202309_CCV Logo - Tagline - Vertical - CMYK - Image.png Klik om een afbeelding te selecteren uit de multimedia database