INLOGGEN     HOME     CONTACT

 

Excellentiefonds: EersteKlas

 

Aanwerven én behouden van werknemers, rendabiliteit van onze ondernemingen, digitalisering en de technologische evoluties, duurzaam en circulair ondernemen, het is maar een greep uit de uitdagingen waar de horecasector voor staat. Horeca Vlaanderen nam in de afgelopen jaren al heel wat initiatieven die een absolute meerwaarde geven aan werkgevers en werknemers in de sector. Denk maar aan de ‘Horeca Academie’, het opleidingsprogramma van onze federatie, of 'Competentiegedreven Ondernemen', waarmee we de werkgever de nodige tools aanreiken om een HR-beleid in de horeca op te starten of verder uit te breiden. Maar ook de toekomstige generatie moet voorbereid zijn op de huidige noden en uitdagingen van morgen.

Bij het project 'EersteKlas', als onderdeel van het Excellentiefonds, ligt de focus dan ook op de instroom en het behoud van gedreven en geschoolde medewerkers. Het excellentieproject biedt een verrijkende leerervaring die leerlingen in staat stelt om zich te onderscheiden en te excelleren in hun vakgebied. EersteKlasmoet zo de ambitie, passie, creativiteit en ondernemingszin bij de volgende horecageneratie aanwakkeren.

EersteKlas


Vlaanderen telt 37.842 horecaondernemingen op het einde van het eerste kwartaal van 2023. De meer dan 37.000 ondernemingen in Vlaanderen creëren momenteel 85.861 arbeidsplaatsen.
Daaruit blijkt dat de horecasector een fundamenteel onderdeel is van ons dagelijks en economisch leven. Toch heeft de horeca, alsook werken in de horeca, nog steeds een negatieve connotatie. Zo blijkt althans uit de studie ‘Hoe kwaliteitsvol is werken in de horeca?’ van het Kenniscentrum Guidea. Gevolg? Minder instroom van nieuwe, en vooral geschoolde, werkkrachten

"Met Horeca Vlaanderen trekken wij al een aantal jaar aan de alarmbel om zowel de situatie van de huidige werknemers te verbeteren als voldoende toekomstige werknemers voor de sector aan te trekken. Via ons sectoraal vormingscentrum Horeca Forma investeren we volop in kwalitatieve opleidingen en instroomtrajecten" , vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Er zijn enorm veel mensen aan de slag in onze sector, maar het personeelstekort blijft nijpend. Daarom wilden we nog een versnelling hoger schakelen, dus hebben we geen seconde getwijfeld om ons te engageren voor het Excellentiefonds en EersteKlas op te starten. Hiermee focussen we ons echt op de volgende generatie, de horecahelden van morgen. Zo hebben wij een zestigtal leerlingen laten proeven van hoe het écht is om aan de slag te gaan in een hotel of grootkeuken. Zo hopen we hun honger om aan de slag te gaan in onze mooie sector aan te wakkeren.

Graag nog een beetje meer informatie? Contacteer dan één van de projectmedewerkers via eersteklas@horeca.be.

HorecaHelden van de toekomst draaien mee in hotels

De leerlingen Horeca en Voeding van Spermalie (Brugge), Ensorinstituut (Oostende) en RHIZO (Kortrijk) kregen de unieke kans om mee te lopen in een hotel en zo te proeven van het echte hoteliersleven. Van housekeeping tot technische dienst en keuken- of zaalpersoneel. Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort en Van der Valk Hotel in Gent werden deze week ondersteund door een heleboel enthousiaste leerlingen. 

Op het menu

Voor de leerlingen waren het dagen vol opportuniteiten. De taken werden aan het begin van de dag vlotjes verdeeld. Elke leerling kon focussen op zijn of haar talenten en interesses, variërend van het ontvangen van gasten tot het mee bereiden van gerechten en het verzorgen van de kamers. Zoë, een vijfdejaarsleerling van hotelschool Spermalie draaide een dagje mee als receptioniste: “Ik had niet verwacht dat de job zoveel inhield. Maar het is leuk om veel informatie te krijgen en dat ik mensen kan helpen in- en uitchecken."

Een leuke verrassing tijdens de overname was de betrokkenheid van influencer Louise Goedefroy. Als voormalig hotelschoolstudente en bekende persoonlijkheid nam Louise deel aan deze overname en deelde ze haar ervaringen met de leerlingen. Een videoverslag van de dag is terug te vinden op de TikTok-pagina van Louise.

Ook voor de hotels is het een heuse opportuniteit om in rechtstreeks contact te komen met de medewerkers van de toekomst. Lauren, HR-manager van Van der Valk Hotel Gent draagt het project een heel warm hart toe: “Het reilen en zeilen van een hotel, daar komt meer bij kijken dan je zou denken. De leerlingen kunnen zo al eens proeven van een job in het hotelleven.

Volgende generatie horecamedewerkers klaargestoomd: Vlaamse leerlingen Voeding & Horeca schitteren tijdens awarduitreiking EersteKlas

De leerlingen van Spermalie, het Ensorinstituut en RHIZO legden een heus traject af. Allereerst begonnen de zestig leerlingen met een schriftelijke proef, waarbij ze in teamverband gingen kijken naar de talenten binnen hun klas, om zo gericht aan de slag te gaan. Daarnaast stond ook het thema ‘duurzaamheid’ centraal en diende de horecamedewerkers in spé op zoek te gaan naar geschikte alternatieven voor bepaalde gebruiken of gerechten in een hotel of grootkeuken. Na de schriftelijke proef was het tijd om hun ideeën, gebundeld in een concrete case, te presenteren aan een professionele jury tijdens een pitch. Op deze manier werden de communicatieve vaardigheden van de leerlingen op de proef gesteld, wat van cruciaal belang is in de horecasector, waar gastvrijheid centraal staat.

Je kan een projectje voorstellen in de klas, maar als je dat niet eens aan een echt publiek mag voorstellen of daarin niet uitgedaagd wordt, is het allemaal nogal vrijblijvend”, beaamt Sabrina Caeckaert, Technisch Adviseur Coördinator van Spermalie. “Het is dus zeer fijn dat ze dankzij Horeca Vlaanderen eens kunnen proeven van het échte horecaleven, buiten de school.

Tot slot, als kers op de taart, mochten de leerlingen voor één dag meedraaien in een hotel of een grootkeuken. Tijdens deze dag konden ze een glimp opvangen van het reilen en zeilen achter de schermen van een logeergelegenheid of een professionele keuken. Er komt immers vaak veel meer bij kijken dan initieel wordt gedacht.

Stuk voor stuk gaan alle deelnemende leerlingen een succesvolle toekomst tegemoet gaan in de smakelijkste sector van het land, ongetwijfeld. Hoewel Spermalie Brugge (Horeca) en Rhizo Kortrijk (Grootkeuken) zich mogen kronen tot winnaars van EersteKlas, verdienen alle deelnemende klassen erkenning voor hun engagement. 

Geprikkeld om ook mee te doen? We wachten momenteel in volle spanning op nieuws van het Vlaams Departement Onderwijs, of we al dan niet geselecteerd zijn voor een tweede editie van 'EersteKlas'. Houd de Instagrampagina van EersteKlas alsook de Facebook- en Instagrampagina van Horeca Vlaanderen de komende weken goed in de gaten! 

Vlaanderen_verbeelding werkt

Onze structurele partners

Banner structurele partners (1).png