Vlaanderen telt 37.842 horecaondernemingen op het einde van het eerste kwartaal van 2023. De meer dan 37.000 ondernemingen in Vlaanderen creëren momenteel 85.861 arbeidsplaatsen. Daaruit blijkt dat de horecasector een fundamenteel onderdeel is van ons dagelijks en economisch leven. Toch heeft de horeca, alsook werken in de horeca, nog steeds een negatieve connotatie. Zo blijkt althans uit de studie ‘Hoe kwaliteitsvol is werken in de horeca?’ van het Kenniscentrum Guidea. Gevolg? Minder instroom van nieuwe, en vooral geschoolde, werkkrachten.
"Met Horeca Vlaanderen trekken wij al een aantal jaar aan de alarmbel om zowel de situatie van de huidige werknemers te verbeteren als voldoende toekomstige werknemers voor de sector aan te trekken. Via ons sectoraal vormingscentrum Horeca Forma investeren we volop in kwalitatieve opleidingen en instroomtrajecten" , vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Er zijn enorm veel mensen aan de slag in onze sector, maar het personeelstekort blijft nijpend. Daarom wilden we nog een versnelling hoger schakelen, dus hebben we geen seconde getwijfeld om ons te engageren voor het Excellentiefonds en EersteKlas op te starten. Hiermee focussen we ons echt op de volgende generatie, de horecahelden van morgen. Zo hebben wij een zestigtal leerlingen laten proeven van hoe het écht is om aan de slag te gaan in een hotel of grootkeuken. Zo hopen we hun honger om aan de slag te gaan in onze mooie sector aan te wakkeren.”
Graag nog een beetje meer informatie? Contacteer dan één van de projectmedewerkers via eersteklas@horeca.be.
HorecaHelden van de toekomst draaien een dagje mee in een hotel of grootkeuken
De leerlingen Horeca en Voeding van Hotelschool Gent, COOVI in Anderlecht, Piso Tienen, Instituut Mevrouw Govaerts, Hotel-en Toerismeschool Spermalie, Ter Groene Poorte, RHIZO Hotelschool Kortrijk en het Ensorinstituut te Oostende kregen de unieke kans om een hotel of grootkeuken over te nemen. Dit bood hen de perfecte gelegenheid om te proeven van het echte werkveld. Van housekeeping tot de technische dienst, van de keuken tot de bediening: de leerlingen werden ondergedompeld in de dagelijkse werking van de horecawereld.
Op het menu
Voor de leerlingen waren het dagen vol opportuniteiten. De taken werden aan het begin van de dag vlotjes verdeeld. Elke leerling kon focussen op zijn of haar talenten en interesses, variërend van het ontvangen van gasten tot het mee bereiden van gerechten en het verzorgen van de kamers.
Ook voor de hotels is het een heuse opportuniteit om in rechtstreeks contact te komen met de medewerkers van de toekomst. Lauren, HR-manager van Van der Valk Hotel Gent draagt het project een heel warm hart toe: “Het reilen en zeilen van een hotel, daar komt meer bij kijken dan je zou denken. De leerlingen kunnen zo al eens proeven van een job in het hotelleven.”
Wat staat er nog op de planning?
De volgende fase van de wedstrijd zijn de pitchdagen. Tijdens deze dagen bezoekt een geselecteerde jury de deelnemende scholen om te proeven van een omgevormd gerecht dat de leerlingen hebben meegenomen uit het hotel of de grootkeuken na hun overnamedag. Dit gerecht hebben ze herwerkt tot een duurzame, lokale en seizoensgebonden versie.
Daarnaast lichten de leerlingen toe hoe ze te werk zijn gegaan, hoe de groepsdynamiek was en wie welke taken op zich nam. De pitchdagen vormen een unieke kans om niet alleen hun culinaire creativiteit, maar ook hun samenwerking en innovatiekracht te tonen.
Houd de Instagrampagina van EersteKlas alsook de Facebook- en Instagrampagina van Horeca Vlaanderen de komende weken goed in de gaten!