Kunt u deze mail niet goed lezen? Klik hier voor de webversie.

Banner HA voorjaar 2022

Geacht lid,
Beste ondernemer,

De eerste opleidingen van onze Horeca Academie zijn achter de rug! Maar we blijven jou dit voorjaar graag meenmen doorheen allerlei opleidingen die jouw horecazaak optimaliseren alsook jou, als ondernemer, sterker maken. Op dinsdag 31 januari 2023 staat een sessie 'Allergenen in de horeca' op de planning. Hoe optimaliseert zo een opleiding jou en jouw zaak? Wel, het hebben van volledige én correcte allergeneninformatie blijft een probleem. Zo blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen: alleen al in het eerste semester van 2022 waren 34% van de controles ongunstig. Ga beter 2023 in en registreer je onderaan deze mail voor de sessie rond allergeneninformatie!


ALLERGENEN IN DE HORECA

Horeca Vlaanderen

 

In 't kort

Voedselallergieën vormen al jaren een belangrijk volksgezondheidsprobleem. Steeds meer mensen kampen met intoleranties. De consument moet dan ook correct en doeltreffend worden geïnformeerd over de aanwezigheid van allergenen in een gerecht. Voor sommige allergische gasten betekent de inname (of zelfs de geur) van een bepaald voedingsmiddel de kans op een anafylactische shock met zelfs de dood tot gevolg. Je kunt je voorstellen dat eten bestellen voor hen een grote uitdaging is. Het is dan ook heel belangrijk dat je hen laat zien dat je allergenen serieus neemt en dat je allergenenmanagementsysteem op orde is. Zo maak je het verschil voor jouw klanten! 

 

Tipje van de sluier:

Een slimme ondernemer ziet de verplichting om klanten te informeren over de aanwezige allergenen in zijn/haar gerechten als een kans om bezoekers zorgeloos te laten genieten van lekker eten. De basisregel is de volgende: de informatie moet onmiddellijk ter plaatse beschikbaar zijn als een gast er om vraagt. In principe moet dit schriftelijk gebeuren, maar onder bepaalde voorwaarden mag het ook mondeling. Het allergenenmanagementsysteem is er dan ook op gericht om de juiste productinformatie te geven aan iedereen die het wil weten: zowel over hoe het voorkomen van kruisbesmetting met allergenen alsook product- en etiketinformatie. 
 
Een goed allergenenplan bestaat dus uit de volgende onderdelen:
  1. Grondstofinformatie
  2. Receptuurbeheer
  3. Etiketinformatie (op basis van pijler 1 en 2)
  4. Voorkomen van verwisseling van grondstoffen, halffabricaten of etiketten.
  5. Voorkomen van kruisbesmetting (in de eigen productie of in de grondstoffen.

Op basis hiervan kan zowel de chefkok van een horcazaak als de gast in de horecazaak een eigen, veilige keuze maken.


Maar weet je niet goed hoe met een allergenenmanagementsysteem in de praktijk aan de slag te gaan of zie je over het algemeen het bos door de bomen niet meer met alle wet- en regelgeving over voedselverwerking - en veiligheid? Schrijf je dan nu in voor de opleiding 'Allergenen in de horeca' op dinsdag 31 januari 2023.
Mocht je deze dag niet kunnen, schrijf je dan in voor één van de volgende momenten:


Helemaal overtuigd van onze Horeca Academie? Fijn! We hebben immers nog tal van andere onderwerpen. Werp hieronder een blik op het uitgebreide aanbod voor de komende maand: 


Inschrijven is volledig gratis! 
Surf snel naar de website van Horeca Academie en kies daar die opleidingen uit die op jouw lijf en dat van jouw horecazaak zijn geschreven. 


Vriendelijke groet,
Horeca Vlaanderen

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009

Onze structurele partners

LOGO flash
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
2220000552_1_BANNER_2023-01