Voorproefje van verkiezingsjaar: Algemene Vergadering van 2024 stemt Paul Snoeys tot nieuwe voorzitter van Horeca Vlaanderen
Het Radisson Blue Hotel te Antwerpen rolde de blauwe loper uit voor de Algemene Vergadering 2023 – 2024 van Horeca Vlaanderen. Dit jaar een extra speciale editie want het verkiezen van een nieuwe voorzitter van het bestuursorgaan staat op de agenda. Een belangrijk moment voor de ondernemersfederatie. De dag (opnieuw) beleven? Lees hieronder het sfeerverslag!
Een blauw verlichte zaal, netjes opeengestapelde verkiezingsformulieren, een honderdtal jaarverslagen en een presentatie vol krachtige momenten. Het is de setting waarin we onze regionale voorzitters, commissarissen en (stemgerechtigde) bestuursleden ontvangen voor onze jaarlijkse Algemene Vergadering. Een dag die steeds pure maar essentiële cijfers combineert met interessante gesprekken en inzichten.
Fakkel doorgeven
Bij de editie van 2024 was het vooral uitkijken naar de voorzittersverkiezing. Een allesbepalende beslissing, want wie gaat er, in de komende jaren, mee de weg uitstippelen voor de sector? Het is Paul Snoeys.
Geboren en getogen in de horeca, want zowel zijn grootouders als ouders hadden een eigen zaak. Die microbe gaven ze door aan hun (klein)zoon want Paul baat ondertussen al 28 jaar lang brasserie De Gulde Coppe in Hoogstraten uit, samen met zijn vrouw. Hij is dus geen nieuweling in de sector, en ook niet bij Horeca Vlaanderen trouwens. Het runnen van een zaak combineerde Paul al enkele jaren met zijn functie als voorzitter van de provincie Antwerpen. “Vanuit mijn voormalige functie als voorzitter van de provincie Antwerpen ken ik de problematieken op het lokale niveau. Als voorzitter van Horeca Vlaanderen zal ik, nog meer dan ervoor, de mogelijkheid hebben om deze mee te nemen naar Brussel, al blijft een nauwe samenwerking met alle lokale afdelingen ontzettend belangrijk.”
Kersvers voorzitter Snoeys neemt het roer over van Ludo Geurden. Hij stond vier jaar lang aan het hoofd van de federatie, maar geeft de fakkel nu graag door aan de jongere generatie. “Over het algemeen blik ik terug met een positief gevoel op de voorbije jaren. Het was niet de gemakkelijkste periode om voorzitter te zijn maar we hebben Horeca Vlaanderen wel echt op de kaart kunnen zetten. Maar de uitdagingen zijn nog niet van de baan, dus de nieuwe voorzitter staat eveneens voor moeilijke jaren. Een tip die ik hem daarbij kan geven, is om open te staan voor alle mogelijke suggesties die horecaondernemers aan Horeca Vlaanderen voorleggen.”
“Mijn belangrijkste werkpunt voor de komende periode? Het bekomen van een gelijk speelveld in de sector.”, besluit voorzitter Snoeys. “De horeca heeft het momenteel erg moeilijk door alle prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Zeker ondernemers die alsnog werken zoals het moet, beginnen zich steeds meer de dupe te voelen omdat er nog steeds geen gelijk speelveld tussen alle horeca-activiteiten is. Het doortrekken van het geregistreerd kassasysteem moet dus echt wel gaan gebeuren.”
Een terugblik op 2023 in vogelvlucht
Lobbysuccessen en ondersteuning
Starten met een resultaat van doorgedreven lobbying: sinds 1 januari kan elke student in dit land tot 600 uren fiscaal onbelast bijverdienen, wat cruciaal is in onze sector om onder meer piekmomenten op te vangen. Eindigen met een vernieuwde Horeca Academie, waarbinnen we drie unieke wegen naar succes presenteren: verrijk je kennis op eigen tempo dankzij het Open opleidingsaanbod, vertaal de opgedane kennis naar je eigen bedrijf met hulp van horecaexperts in onze Masterclasses en zie, proef en geniet via het heerlijk Experienceprogramma! Dat was 2023 heel kort samengevat.
Té kort, eigenlijk. Want daar bleef het natuurlijk niet bij. Vooral achter de schermen vocht Horeca Vlaanderen tegen de stroom aan maatregelen die onze richting uitkwamen. Denk maar aan het binnenluchtkwaliteitsplan van minister Vandenbroucke of het alcoholplan met de oproep om gratis water aan te bieden. We hadden onze handen vol en wonnen regelmatig een veldslag. Zo zetten we tijdens het sociaal overleg een historische stap, want voor het eerst sinds lang werd het verloningsbeleid meer bij de werkgever gelegd.
Een op dossierkennis en gedrevenheid gestoelde lobbykracht, die niet beroerd is om indien nodig het gevecht aan te gaan, bracht ons dus ver. Al ondernamen we zelf ook actie. In oktober bezorgden we aan de federale regering vier #horecaquickwins, om de sector in 2024 enige ademruimte te geven.
Smakelijkste sector van het land
Naast belangenverdediging zette Horeca Vlaanderen zich in 2023 volop in om de sector te promoten.
Dit jaar lag de focus op het aantrekken alsook behouden van personeel in de keuken, zaal en de andere kamers van het horecahuis. ‘Eersteklas’ wil jongeren laten kennismaken met de sector en vanuit de scholen voor Voeding en Horeca sneller alsook beter laten instromen naar het werkveld.
De trajecten van ‘Competentiegedreven Ondernemen’ richten zich dan weer op het naar boven halen van de verschillende talenten van horecamedewerkers, zodat zij in de juiste functie aan de slag gaan en hopelijk ook lang(er) bij dezelfde werkgever blijven.
Enthousiast personeel zorgt voor goede service en dat trekt dan weer gasten aan. Dat merkten we nog maar eens tijdens de afgelopen editie van "Jong Keukengeweld". In 2023 behaalden ons collectief van chefs maar liefst een recordaantal van 42.160 verkochte couverts.
Om 2023 in schoonheid af te ronden, verwelkomden we verscheidene collega’s uit het buitenland. Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel en Horeca Wallonië organiseerden samen, aan de vooravond van het Europees voorzitterschap van ons land, de 87ste Algemene vergadering van onze Europese koepel Hotrec in Brussel.
Kortom, we strijden volop voor de smakelijkste sector van het land. Voor jullie levenswerk. En dat werd gezien, want we haalden in 2023 verscheidene keren de voorpagina van kranten. Nu nog hopen dat de verkozen politici ons na 9 juni niet vergeten.