Minder zorgen door meer uren: “Uitbreiding bruto-netto overuren én lange termijn initiatieven hebben positief effect op tewerkstelling voor weknemer en werkgever”

Een zonovergoten weekend als echte start van de zomer. Een periode van goed gevulde terrassen en gezellige onderonsjes tot in de late uurtjes voor velen. Al zijn de zomermaanden ook een uitdaging voor de horecaondernemers. Zij staan dezer dagen namelijk in het zweet door het aanhoudende personeelstekort. 6 op 10 van de bevraagde horecawerkgevers is momenteel op zoek naar personeel: vast, als jobstudenten of beide. Dat blijkt uit een recente bevraging. Wil je weten wat ons voorstel is om dit tekort aan te pakken? Of gewoon benieuwd naar de initiatieven hierrond die er reeds bestaan? Je komt het te weten in dit artikel!

HV-Visuals 1x1-v7


Voor veel Vlamingen is de jaarlijkse zoektocht naar een tof zomerterras begonnen. Voor horeca-uitbaters betekent dat het begin van drukke zomermaanden, waarbij ze worden geconfronteerd met een aanhoudend personeelstekort. Daarbovenop zijn er meer horecazaken dan voor de coronacrisis. Wat wil zeggen: nog meer concurrentie op een daarvoor al krappe arbeidsmarkt.

Meer uren, minder zorgen

Het inschakelen van jobstudenten blijft cruciaal voor onze sector. In 2022 waren er 177 034 rechtstreekse ( dus niet via interim ) studentenarbeidsplaatsen in de horeca. Uit onze meest recente bevraging blijkt dan ook dat 91% van de horecawerkgevers jobstudenten inschakelt: 3 op 4 hiervan schakelt studenten het hele jaar door in en ongeveer 1 op 10 maakt er vooral gebruik van tijdens de drukkere zomermaanden.

Sinds het begin van 2023 kunnen studenten meer uren werken aan een fiscaal vriendelijk tarief: het aantal uren werd namelijk opgetrokken van 475 naar 600 uren voor 2023 en 2024. Een beslissing van de federale regering die het resultaat is van intensief overleg tussen hen en Horeca Vlaanderen.

Gemiddeld 90% van de bevraagde ondernemers is tevreden met de gemaakte afspraak. De jobstudenten zelf volgen horecaondernemers hierin, want 43% onder hen werken nu meer uren ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit diezelfde bevraging.

Deze quasi kosteloze maatregel van de regering werd op applaus onthaald”, aldus Mathias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Waarom? Het heeft meteen een positief effect voor zowel de student als de horecaondernemer. Wie extra wil of soms moet werken om studies te betalen, heeft nu meer marge door die extra uren. De ondernemer kan dan weer jobstudenten die al vertrouwd zijn met de zaak regelmatiger inzetten. Meer uren zorgen dus voor minder zorgen.”

Extra bruto-netto overuren

Als sectorfederatie ijveren we ook al langer voor een uitbreiding van de bruto-netto overuren van vaste voltijdse werknemers in de horeca bij het gebruik van een geregistreerde kassa. Bijna 4 op 5 werkgevers in de sector verklaarde al in 2022 dat hun personeel hier uitdrukkelijk gebruik van zou willen maken. Een deel van het vaste personeel zou dus lonender kunnen werken, indien gewenst, als er een verhoging met 25% komt op het huidige maximum van 360 bruto-netto overuren.

“Vanuit de werkvloer komt vaak het signaal dat vaste werknemers graag meer willen bijspringen, maar dit is op een gegeven moment voor hen fiscaal niet meer interessant. Een uitbreiding van het bestaand systeem bruto-netto overuren zou een oplossing zijn in een arbeidsintensieve sector als de onze. Concreet vragen we om het huidige plafond bruto-netto overuren voor voltijdse medewerkers van 360 , bij het gebruik van een geregistreerde kassa, te verhogen naar 450.  Het beloont wie vrijwillig extra wil werken en het neemt de zorgen van onze ondernemers over het personeelstekort al voor een stuk weg. Een win-win dus!”, besluit De Caluwe.

Werken aan lange termijnoplossingen 

Vanuit verschillende hoeken worden er allerlei initiatieven op poten gezet om het personeelstekort op lange termijn het hoofd te bieden, zowel op lokaal als nationaal niveau. Zo studeerden vorige maand nog 30 ‘Hospitality Heroes’ af in Antwerpen. Werkzoekenden, anderstalige nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers werken op enkele maanden tot opgeleid tot afwasser, of kamer-, zaal- of keukenmedewerker. Een project van Horeca Vlaanderen en de andere sociale partners via ons vormingscentrum Horeca Forma, VDAB en het stadsbestuur.

Nog vond deze week het lokaal project ‘Horecabrigade’ plaats, waar professionals jong én oud opleiden, georganiseerd door Stad Roeselare. Cocktails maken, tafels dekken of klachtenbehandeling: het kwam allemaal aan bod. De plaatsen waren in no time volzet en ondertussen kunnen er 40 extra flexi’s worden ingezet in de lokale horecazaken.

Horeca Vlaanderen moedigt zulke initiatieven sterk aan, en ondersteunt ze, want het zijn één van de oplossingen voor het huidig personeelstekort – naast de uitbreiding van de bruto-netto overuren.

Meer info? Lees het artikel over onze oproep in De Zondag via deze link