Succesvolle derde editie Hospitality Heroes: 30 nieuwe horecakrachten studeren af
Het Hiltonhotel te Antwerpen vormde deze namiddag de ontmoetingsplaats voor het afstudeermoment van Hospitality Heroes. De cursisten van dit tewerkstellingstraject werden opgeleid tot afwasser, of kamer-, zaal- of keukenmedewerker, om zo het personeelstekort in de horecasector mee op te vangen. Het project bewijst dat specifieke opleidingen gericht op werkzoekenden, anderstalige nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers leiden tot duurzaam werk. Nu al kunnen er 30 kandidaat medewerkers meteen aan de slag.
Anno 2023 zijn bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep. Horeca Vlaanderen wil samen met de andere Vlaamse sociale partners ( ABVV, ACV en Comeos) van de sector daarom zelf ook een steentje bijdragen aan een van de blijvende grootste uitdagingen in de horeca. Dat doen we via ons vormingscentrum Horeca Forma, om zo samen met Stad Antwerpen, VDAB vier korte en intensieve horeca-opleidingen aan te bieden aan werkzoekenden.
De scholingstrajecten voor Zaalmedewerker, Kamerdienst, Afwastechnieken of Keukenmedewerker zijn enerzijds bestemd voor werkzoekenden zoals mensen met een leefloon, en anderzijds voor erkende vluchtelingen of anderstaligen nieuwkomers met een lopende asielaanvraag.
De samenwerking tussen al deze verschillende partners is het unieke gegeven aan dit project. Een werkgeversorganisatie als Horeca Vlaanderen en de vakbonden hebben vaak andere eisen, maar dit initiatief toont aan dat samenwerking tussen beide groepen wel kan: potentiële nieuwe personeelsleden zetten zich geëngageerd in en horecawerkgevers stellen wederom met plezier hun zaak als stageplaats ter beschikking. Een stoomcursus met resultaat, een kans om direct de vacatures in te vullen” , vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
30 afgestudeerden en 77 cursisten verder begeleid
Ondanks de krappe arbeidsmarkt, was de opkomst toch groot. Aan de start van de derde editie van ‘Hospitality Heroes’ in februari, kwamen 200 werkzoekenden en niet-beroepsactieven al eens proeven van hoe het is om te werken in een café of restaurant. De vervolgopleiding bestond uit twee delen. Tijdens het eerste deel volgden de deelnemers praktijklessen om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Deze praktijklessen zijn voltijds op weekdagen van 9u00 tot 16u30. Het tweede deel van de opleiding bestond uit enkele weken stage in een horecazaak, die bij alle Antwerpse cursisten zal afgerond zijn tegen begin juli.
Voor vier beroepen – Zaalmedewerker, Kamerdienst, Afwastechnieken of Keukenmedewerker - werden opleidingstrajecten op maat uitgewerkt. Na een intakegesprek mochten een dertigtal kandidaten starten in de verschillende opleidingen. In het traject lag de focus op vaktechnische competenties, Nederlands en algemene competenties die gevraagd worden op de werkvloer. 77 anderen volgen momenteel nog een traject bij VDAB waarbij zij verder richting werk worden begeleid.
Hoeveel personen kunnen er dan vanaf vandaag aan het werk in de mooiste sector van het land? Binnen de opleiding kamerdienst zijn tien mannelijke en vrouwelijke cursisten afgestudeerd. Ieder van hen heeft zicht op werk. Van de afwassers zijn acht van de elf aspiranten voorlopig aan het werk. Drie van onze pupillen zaalmedewerkers kan je binnenkort misschien wel spotten in een restaurant in de buurt. Tot slot, op keukenmedewerkers zullen Antwerpse restaurateurs nog even moeten wachten want zij zijn momenteel op stage.
Directeur Horeca Forma Robin Vanderelst: “Door zij die goesting hebben in een job in de horeca en in de mogelijkheid zijn om zich te verplaatsen naar Antwerpen praktisch op te leiden, leiden we werkzoekenden naar een zingevende, stabiele job in de horecasector.”
Niet kunnen is iets anders dan niet willen
Alle begin is moeilijk, dus elke deelnemer kon doorheen zijn of haar zoektocht naar een boeiende en stabiele job in de horeca rekenen op persoonlijke begeleiding door een trajectbegeleider. Al die ondersteuning werd gegeven door de toeleidingspartners en organisaties die dicht bij de doelgroepen staan zoals Ligo, Atlas, Kopa, Vokans, Gatam vzw.
“Hier zitten dertig mensen die bewijzen dat het kan”, vertelt Tom Meeuws, Antwerps schepen voor Sociale Zaken en Samenlevingsopbouw. “Nog niet kunnen is iets helemaal anders dan niet willen. Met projecten als deze kunnen we echt meer mensen aan het werk krijgen.”