Sommige plastic producten voor eenmalig gebruik verboden sinds 24 januari 2022
In de strijd tegen wegwerpplastic trad op maandag 24 januari 2022 een beslissende stap in werking, namelijk het verbod op verschillende plastic producten voor eenmalig gebruik zoals bestek, borden en rietjes. Er geldt wel een uitzondering voor bestaande voorraden, dus je kan deze momenteel zonder problemen opgebruiken. Verschillende producten krijgen daarnaast ook een specifieke etikettering zodat de consument informatie krijgt over de aanwezigheid van plastic en de ecologische impact ervan.
Welke plastic producten mogen niet meer verkocht worden?
Vanaf 24 januari 2022 mogen, met uitzondering van de bestaande voorraden, onder andere de volgende plastic producten voor eenmalig gebruik niet meer verkocht worden:
- bestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes)
- borden
- rietjes (behalve de in apotheken verkochte rietjes voor mensen die moeite hebben met drinken en/of eten)
- roerstaafjes of mixstaafjes voor drank
- ballonstokken
- drankverpakkingen en bekers van geëxpandeerd polystyreen, inclusief doppen en deksels
- voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen, gebruikt om voedsel voor onmiddellijke consumptie in te bewaren zoals dozen voor fastfood
- producten gemaakt van oxo-afbreekbare kunststoffen
Vanaf 2023 worden nog meer milieuschadelijke producten verboden:
Vanaf 17 januari 2023 zullen lichte plastic draagtassen – ook wel bekend als ‘kassazakken’ – niet meer op de markt mogen worden gebracht, met uitzondering van zeer lichte plastic tassen en herbruikbare plastic tassen die aan specifieke eisen voldoen. Ook plastic wegwerpbekers voor dranken worden dan verboden, met uitzondering van papieren bekers met een coating, een dun plastic laagje aan de binnenkant dat voorkomt dat het karton de vloeistof absorbeert.
Vanaf 2023 plant de milieu-inspectie van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu hierop controles uit te voeren. Deze wetgeving komt voort uit de richtlijn van de Europese Unie omtrent Single-Use Plastics (SUP’s) waarover we je eerder al berichtten.
Je kan deze info hier nog eens nalezen. Mocht je vragen hebben, dan kan je terecht bij de bevoegde overheidsinstanties. Zijnde enerzijds OVAM via info@ovam.be of telefonisch op 015/284 284, anderzijds de FOD Volksgezondheid via het contactformulier dat je terugvindt via deze link of telefonisch op 02 524 97 97.