Verbod op gebruik van SUP’s vanaf 3 juli 2021

Om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en recyclen, voerde de Europese Unie een richtlijn omtrent Single-Use Plastic (SUP) in. Vanaf 2021 moeten lidstaten bijvoorbeeld zorgen voor minder gebruik van plastic on-the-go verpakkingen, zoals drinkbekers en voedselcontainers. Ook komt er een verbod op bepaalde wegwerpproducten, zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes.

shutterstock_1330202498


De SUP-richtlijn moet tegen 3 juli 2021 zijn ingevoerd in de regelgeving van EU-lidstaten, dus ook in België. Dit is evenwel op het ogenblik van verzenden van deze Horeca Flash nog niet het geval voor ons land. De FOD Volksgezondheid heeft ons bevestigd dat horecaondernemers alle SUP’s die zij aankochten vóór 3 juli 2021 nog verder mogen gebruiken in België maar niet in andere lidstaten, en dit tot hun SUP-stock opgebruikt is.

Op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal later nog meer informatie verschijnen over de SUP-richtlijnen en de omzetting daarvan in België. In afwachting daarvan probeert OVAM hier alvast enkele veel gestelde vragen te beantwoorden, zoals “Zullen wegwerpborden uit papier/karton maar met een dunne ‘coating’ uit kunststof wél blijvend worden toegelaten op de Belgische markt?”

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, dan kan je terecht bij de bevoegde overheidsinstanties. Zijnde enerzijds OVAM via info@ovam.be of telefonisch op 015/284 284, anderzijds de FOD Volksgezondheid via het contactformulier dat je terugvindt via deze link of telefonisch op 02 524 97 97.