Veelgestelde vragen over het bezwaar tegen de onroerende voorheffing

Vandaag en morgen kan je nog bezwaar indienen tegen de onroerende voorheffing 2020. Je kan dit doen aan de hand van de vooropgestelde bezwaarschriften die je terugvindt via deze link. Bij het invullen van zo’n bezwaar komt natuurlijk heel wat kijken. Daarom geven we je hier een overzicht van enkele vragen en antwoorden om jullie op weg te helpen.

shutterstock_1839159817


Wat als ik een tijd geleden al online bezwaar heb ingediend en hiervan per brief al een ontvangstmelding kreeg?

In dat geval moet je dit niet nogmaals schriftelijk indienen.

Hoe wordt beoordeeld of een aangetekende brief op tijd verzonden werd? Wat als mijn brief te laat aankomt?


In artikel 3.5.2.0.1. van het decreet staat dat “indien bij aangetekende brief bezwaar wordt ingediend de poststempel op het verzendingsbewijs geldt als datum van de indiening”. 31 maart 2021 is de ultieme datum om aangetekend bezwaar te verzenden.

Moet de huisbaas een onderneming zijn of mag hij ook een fysieke persoon zijn?

De belastingsplichtige op wiens naam het aanslagbiljet staat, is diegene die bezwaarschrift kan indienen. Als dat een fysiek persoon is, dan is het een fysiek persoon.

Wat als je het aanslagbiljet van 2020 nog niet ontvangen hebt?

Indien het aanslagbiljet onroerende voorheffing 2020 pas in 2021 wordt verzonden aan de belastingsplichtige, dan geldt voor hem dat het bezwaar binnen de 3 maanden na verzending van het aanslagbiljet moet worden ingediend. Dus die persoon/onderneming heeft dan nog tijd om later bezwaar in te dienen.

Als je door medische redenen minimum 90 dagen gesloten bent geweest in 2020. Kan je dan ook bezwaar indienen?

De administratie heeft hier nog geen uitspraak over gedaan. Je kan steeds proberen op die grond een bezwaarschrift in te dienen.

Heeft het nut om bezwaar in te dienen als de betaling al gebeurd is?

Juridisch is het perfect mogelijk om bezwaar in te dienen na betaling.

Wat als we verschillende zaken onder één firmanaam hebben?

Bijvoorbeeld: een hotel dat zeker meer dan 90 dagen dicht was, een publiek café in het hotel dat al 6 maanden dicht is en een wasserette die wel de hele tijd opengebleven is…

Je kan steeds een bezwaarschrift indienen, en wij raden je aan om het ontwerp schriftelijk bijkomend te motiveren: zo lijkt het in u geval aangewezen dat je preciseert in het bezwaarschrift de 3 onderdelen waarop uw aanslagbiljet betrekking heeft, en indien mogelijk de oppervlaktes van die delen, dat u aangeeft hoe lang het hotel gesloten was in 2020 en hoe lang het café gesloten was in 2020, zodat hetzij jijzelf hetzij de administratie een berekening kan maken van het bedrag van een eventuele proportionele vermindering.

Wat met handelswoningen die ook een deel privé omvatten?

Wij raden je aan dat je jouw bezwaarschrift bijkomend te motiveert, en stelt dat van dit aanslagbiljet … % van de oppervlakte betrekking heeft op jouw horecazaak, waarvoor je proportionele vermindering vraagt.

Moeten we het aantal dagen dat we open waren voor take-away aftrekken van het totaal aantal gesloten dagen?

De administratie heeft hier nog geen standpunt over ingenomen. Het lijkt ons echter aangewezen dat je de dagen take-away aftrekt, zo geef je een realistisch beeld. Het decreet spreekt immers over periodes van volledige improductiviteit.

Wat indien ik eigenaar van het pand ben als fysieke persoon en mijn vennootschap - uitbater van de zaak - heeft vruchtgebruik? Wie mag het bezwaarschrift indienen?

Het meest logische is dat diegene op wiens naam het aanslagbiljet staat het bezwaarschrift indient (hoewel juridisch gezien beide het recht hebben: naakte eigenaar en vruchtgebruiker).


Welke brief moet een feestzaal gebruiken?

Het komt erop neer dat de feestzaal in haar bezwaarschrift de termijn van sluiting in 2020 moet vermelden. Feestzalen waren wettelijk gedwongen te sluiten en zij zijn pas mogen heropenen op 1 juli 2020, niet op 8 juni 2020 zoals restaurants en cafés. Zij moeten dan het model voor niet-hotels of niet-nightlife gebruiken, maar met aangepaste datum, namelijk gesloten tot 1 juli en niet tot 8 juni.


We proberen deze lijst met vragen up to date te houden. Zit je toch nog met vragen of zorgt jouw specifieke situatie voor wat onduidelijkheid? Contacteer ons en dan helpen we je graag verder.