Stijging prijzen vooral te wijten aan hoge loonkost
Uit onderzoek van het prijzenobservatorium blijkt dat restaurants en cafés de afgelopen negen jaar de prijzen verhoogden met 25 procent. In 2016 stegen de prijzen met 3 procent. Horeca Vlaanderen ziet hiervoor twee redenen: de inhaalbeweging voor de lonen die sinds 2007 is gestart en de invoering van het geregistreerd kassasysteem.
“Dit onderzoek bevestigt de cijfers die deze zomer werden gecommuniceerd: de prijzen in de horeca zijn de voorbije jaren meer dan gemiddeld gestegen. Dat is deels te wijten aan de inhaalbeweging voor de lonen die we in 2007 hebben ingezet, maar de voornaamste reden is de invoering van de geregistreerde kassa”, zegt Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “De horeca is een zeer arbeidsintensieve sector en ons land heeft een van de hoogste lasten op arbeid ter wereld. Dat maakt dat onze sector te kampen heeft met een heel hoge loonkost. Sinds de invoering van de kassa zijn uitbaters verplicht alle kosten door te rekenen aan de klant. Vele ondernemers hebben al jaren geleden dit verwittingstraject ingezet wat voor een stelselmatige stijging van de prijzen heeft gezorgd.”
Uit een recente bevraging van Horeca Vlaanderen blijkt dat 56 procent van de ondernemers het voorbije jaar de prijzen heeft verhoogd, 32 procent zal in de nabije toekomst nog een verhoging doorvoeren. Ondanks de prijsstijgingen blijft de sector onder grote druk staan. Eén onderneming op vier heeft dit jaar al personeel moeten ontslaan en één op vijf plant nog afvloeiingen de komende maanden. De horecasector blijft koploper wat het aantal faillissementen betreft. In de eerste elf maanden van dit jaar gingen 1.844 horecazaken overkop, een stijging van zes procent ten opzichte van 2015. Het banenverlies ten gevolge hiervan ligt na elf maanden op 3.266, een stijging van 12 procent.
“De sector heeft nood aan extra zuurstof. Een verlaging van de lasten op arbeid voor het vaste personeel en een daling van het btw-tarief op dranken zijn absolute prioriteiten. Bovendien moet de overheid er ook voor zorgen dat de bestaande begeleidende maatregelen reglementair kunnen worden toegepast”, besluit van Assche.