Valentijn in de horeca: 4 op 5 restaurants openen de deuren om de liefde te vieren

Voor veel koppels is Valentijn een onbetwiste hoogdag, die ze graag bezegelen met een romantisch diner op restaurant. Een ledenbevraging van Horeca Vlaanderen geeft aan dat 80% van de restaurants op 14 februari de deuren openzet voor hun verliefde gasten. Opmerkelijk is dat dit aantal 15% lager ligt ten opzichte van 2020, maar vermits de voorbije moeilijke jaren en het feit dat Valentijn dit jaar op een dinsdag valt, een traditionele sluitingsdag, hoeft dit resultaat niet te verbazen.

pexels-rose-12932163


Met een tête-à-tête op restaurant wordt op Valentijn nog altijd gescoord. Horecaondernemers halen dan ook alles uit de kast om van Valentijn een onvergetelijke dag te maken. Van de restaurants die openen, voorziet 54% een speciaal Valentijnsmenu.

Daarnaast brengen vele ondernemers (62%) hun verliefde gasten extra in de sfeer door onder meer aangepaste verlichting met behulp van kaarsen, rode rozen en harten of soms zelf jazzy livemuziek.

Valentijn op restaurant vieren leeft duidelijk nog steeds, want 38% van de bevraagde restaurants is al lang van tevoren volgeboekt. 20,83% van onze restaurateurs is reeds voor 75% volzet op dinsdag 14 februari 2023.

Sluitingsdag gooit roet in het eten
Zaakvoerders die beslissen om te sluiten op Valentijn, doen dit voornamelijk omdat dinsdag hun vaste sluitingsdag is. Van de restaurateurs die antwoordden dat ze gesloten zijn op 14 februari, is dit bij 53% de reden. Te hoge kosten (energie, grondstoffen, …), de keuze om enkele take-away aan te bieden en te weinig personeel zijn de andere genoemden redenen voor de sluiting. 

14 februari blijft ook voor de horeca een belangrijke dag” ,zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Het feit dat 4 op 5 restauranthouders de deuren van hun zaak openzetten om verliefde gasten te ontvangen en bijna 40 % al volzet was lang op voorhand , bewijst ook nog steeds dat liefde door de maag gaat”