Persbericht: Nieuw steunpakket geeft onvoldoende ondersteuning aan horecasector

Volledig leeg. Zo kunnen de reserves van horecaondernemers omschreven worden. Daarom beslisten de Vlaamse en federale regering om steunmaatregelen te voorzien. Want een baxter voor de horeca is noodzakelijk. Zo is vandaag beslist dat er opnieuw tijdelijke werkloosheid ingeroepen kan worden. Daarnaast is er een tussenkomst in de eindejaarspremies en krijgt een deel van de ondernemers een overbruggingsrecht. “Strenge coronamaatregelen vereisen een volledig steunpakket. Het is goed dat er opnieuw steunmaatregelen komen, maar enkel deze zullen onvoldoende zijn om de horeca te helpen. Nieuw overleg dringt zich op. Het is dit of vrijheid van ondernemen. Anders krijgen we geen witte maar een rode kerst”, vreest Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

Tijdens de vorige coronagolven is tot tweemaal toe een sterk steunpakket geboden aan de horeca. En dat bleek broodnodig. Want bovenop die steun moesten de ondernemers zelf ook nog eens bijleggen om hun droom staande te houden.

Bij de aankondiging van de nieuwe, strenge coronamaatregelen maakte Horeca Vlaanderen meteen duidelijk dat er opnieuw een sterk steunpakket nodig was, gebaseerd op wat werkte in het verleden. In vergelijking met de vorige golven zijn de reserves van veel zaken nu op. Een grotere steun dan vroeger is nu dus zelfs aan de orde. De federale regering heeft beslist enkele steunmaatregelen af te kloppen. Dit steunpakket is in globaliteit minder sterk dan de vorige keer en niet voldoende om de enorme omzetverliezen omwille van de beperkende maatregelen op te vangen.

Zo blijkt uit een recente bevraging van Horeca Vlaanderen dat slechts 5% van de horecaondernemers in de maand december geen omzetverlies zal draaien. Een kwart weet het omzetverlies te beperken tot 30%. Voor maar liefst 36% van de ondernemers is meer dan 50% omzetverlies in de maand december een realiteit. Een derde van de ondernemers wordt geconfronteerd met een omzetverlies tussen 30% en 50%.

Horeca Vlaanderen is steeds een partner geweest in de strijd tegen corona door verantwoord te ondernemen. Nu moet de verantwoordelijkheid opgepakt worden om deze sector voldoende te blijven ondersteunen. Het is dat, of vrij ondernemen.

Matthias De Caluwe: “Als een patiënt langdurig ziek is, is het normaal dat je extra medicatie voorziet. Dat heeft de horeca nu ook nodig. Het overbruggingsrecht, de technische werkloosheid, een tussenkomst in de eindejaarspremie en een verlaging van de RSZ-bijdrage voor discotheken, danscafés en binnenspeeltuinen zijn belangrijke maatregelen, die we ook in ons horeca-baxterplan gevraagd hadden. Maar om dergelijke omzetverliezen op te vangen in onze sector was er meer nodig. Zoals bijvoorbeeld een tijdelijke btw-verlaging die voor marge zorgt om dit op te vangen. Dit heeft in soortgelijke omstandigheden in het verleden gewerkt. Nieuw overleg dringt zich dus op om te bekijken wat nog mogelijk is. Het is dit, of vrijheid van ondernemen, zo snel mogelijk. Anders krijgen we geen witte maar een rode kerst.”


Voor persvragen kunt u terecht bij:
Kaatje Lucas, 0487/18 99 63 (persverantwoordelijke Horeca Vlaanderen)