Persbericht: Eerste ondernemers krijgen de titel Erkend Friturist

De eerste frituristen pronken vanaf vandaag met hun titel Erkend Friturist. Horeca Vlaanderen en Navefri hebben met de steun van Vlaio namelijk de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. In de grote verscheidenheid aan frituren en dergelijke is het soms zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dankzij de erkenning wordt die zoektocht nu veel gemakkelijker. Al 292 frituristen die onze nationale trots, ons goudgele erfgoed, in ere houden, krijgen daar vandaag nu dus erkenning voor.

De Erkend Friturist is een echte vakman en een ambassadeur voor het friet-vakmanschap. Hij of zij zet kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats. Hij of zij kan zich dankzij de erkenning als Erkend Friturist profileren als een waar vakman en zich differentiëren van de grote verscheidenheid aan horecazaken in ons land. Zo ontstaat een Vlaams netwerk van Erkende Frituristen. Het vakmanschap van de friturist en onze frietkotcultuur – waar we allemaal zo trots op zijn – blijft hierdoor gevrijwaard.

Nergens ter wereld is de frituur namelijk zo ingeburgerd en essentieel als in ons land. De beleving van de frietkotcultuur zit informeel verweven in tal van ongeschreven rituelen, maar het is ook eigenzinnig en sociaal. De kunst om van eenvoudige en lekkere dingen te kunnen genieten is een levenskunst die we moeten koesteren. Het vakmanschap van de friturist is daarbij een essentieel onderdeel.

Eerste erkenning
Samen met Horeca Vlaanderen, Navefri en Vlaio ondersteunt Vlaams minister Jo Brouns de Erkende Frituristen. Hij overhandigt daarbij vandaag de allereerste erkenning aan friturist Ronny Voortmans van De Frietboetiek – Oudsbergen in Ronny zijn eigen frituur. Ook andere frituristen hebben er de eer om als een van de eersten de erkenning te krijgen.

“Een erkend friturist staat voor kwaliteit. En dat is een zeer belangrijke eigenschap wanneer het gaat over onze Belgische frieten. Meer dan de helft van de Belgen eet minstens wekelijks frieten. Frietjes van de frituur zijn deel van onze traditie. Het is echt immaterieel cultureel erfgoed en daar mogen we trots op zijn. Trots ook op alle vakmannen die deze cultuur eer aan doen en die kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dat vakmanschap mag zeker niet verloren gaan. En daarom zijn we hier vandaag ook samen, om die erkenning te ondersteunen.” – Vlaams minister Jo Brouns

Om als vakman friturist te tonen dat je het erfgoed goed vertegenwoordigt, en om dus de erkenning te verzilveren, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
  • Minstens vijf jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra.
  • Verse frieten worden gebruikt.
  • De afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm.
  • De frieten worden dubbel gebakken volgens de aangewezen temperaturen.
  • De professionele friteuse heeft minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks.
  • Assortiment met minimaal acht typische frituursauzen.
  • De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.


Ook jouw friturist?
De erkenning is telkens drie jaar geldig. Daarna krijgt de friturist de uitnodiging om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen, en wordt er opnieuw gecontroleerd of hij of zij nog steeds aan de nodige vereisten voldoet om onze geliefde frietkotcultuur te vertegenwoordigen.

“Ondanks de vele tegenslagen die frituristen, en horecaondernemers in het algemeen, de afgelopen jaren hebben moeten verduren, zijn ze passievol blijven gaan voor hun zaak. Dat deze echte vakmannen nu in de kijker gezet worden en worden erkend voor hun harde en ambachtelijke werk, is prachtig om te zien en volledig verdiend.” – Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen

“Nadat Vlaanderen in 2014 als eerste de Frietkotcultuur erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed, erkent het nu ook als eerste het vakmanschap van Friturist. Frieten bakken is inderdaad zowel een kunst als een vak!” – Bernard Lefèvre, voorzitter Navefri


Ter plaatse kan de friturist zijn mooie erkenning ook tentoonstellen dankzij de oorkonde, sticker, poster en het beeldmateriaal dat hij of zij krijgt.

Zit jouw friturist bij de eerste Erkende Frituristen? Zoek het snel uit op https://www.erkendfriturist.be/vind/ !

Download de persmap hier.

Bij persvragen kunt u terecht bij:
Kaatje Lucas, 0487/18 99 63 (persverantwoordelijke Horeca Vlaanderen)