Wat moet je doen bij een besmetting in je zaak?

Wegens het groeiend aantal besmettingen willen we iedereen nogmaals informeren over de stappen die gezet moeten worden bij een mogelijke besmetting in je zaak. We hebben enkele vragen en antwoorden gebundeld. We behandelen zowel vragen op het vlak van gezondheid als van financiële en administratieve aard. Ze geven geen antwoord op alle mogelijke vragen hierover, maar kunnen toch als leidraad dienen voor het geval je met een besmetting te maken krijgt. Sommige steden en gemeenten hebben ook nog apart uitgewerkte plannen. Je kan ook steeds bij hen navraag doen of ze dit in jouw stad of gemeente ook hebben.

Stoelen tegen tafel terras


Wat als een klant besmet is?

Indien een klant ziek is, mag hij uiteraard de zaak niet betreden. Als hij na zijn bezoek meldt dat hij besmet is met COVID-19, moet je als uitbater niet veel stappen ondernemen. Ontsmet de plaatsen waar de klant is geweest extra goed, en wacht op instructies van de overheid. Die kunnen komen via het contact tracing-systeem.

Wat als een personeelslid positief heeft getest op corona?

Het personeelslid moet op zijn minst in quarantaine, dat zal de dokter hem doorgeven.

Op vlak van gezondheid en veiligheid moet je als werkgever niet veel doen. Je kan je beperken tot het ontsmetten van de plaatsen waar de besmette werknemer is geweest. De externe dienst voor preventie en welzijn op het werk kan hierbij advies geven. Verder moet je de berichten van de overheid afwachten. Deze kan eventueel opleggen dat de zaak gesloten moet worden, of collega’s getest moeten worden, enzovoort.

Wat als er een vermoeden van corona is bij een personeelslid?

Je kan het personeelslid niet eenzijdig de toegang tot de werkplek ontzeggen, maar moet wel de veiligheid en gezondheid van alle werknemers waarborgen. Het is dus aangewezen bij een vermoeden van besmetting aan het personeelslid te vragen om de behandelend arts te contacteren. In afwachting van het resultaat kan je de werknemer thuis laten werken, of wanneer telewerk niet mogelijk is, thuis laten zitten. In deze situatie wordt het loon doorbetaald.

Bij symptomen (en vermoeden van) COVID-19 kan de behandeld arts een ziekteattest aanleveren (hierbij geldt 30 dagen gewaarborgd loon wegens ziekte).  Bij bevestiging van (vermoeden van) besmetting kan ook een quarantaineattest afgeleverd worden (waarbij de werknemer telewerk krijgt of anders de werkgever tijdelijke overmacht kan inroepen). Bij een positieve COVID-19-test moet de werknemer dus uiteraard thuis blijven uitzieken.

Bij een negatieve COVID-19-test moet de werknemer, indien hij arbeidsgeschikt is, terug gaan werken. Weigert de werknemer naar de huisarts te gaan? Dan moet je als werkgever je arbeidsgeneesheer raadplegen. Die zal beslissen wat de te volgen stappen zijn.

De uitbater kan gevraagd worden om de registratiegegevens van een bepaalde periode mee te geven als er sprake is van besmetting.

Als een personeelslid positief test, moeten andere personeelsleden of de volledige zaak in quarantaine?

Het federale callcenter zal in dit geval door de behandelend arts op de hoogte worden gebracht. Dat zal alle contacten van de werknemer vervolgens verwittigen en hen inlichten over wat zij moeten doen, en of enkelen/allen al dan niet ook in quarantaine moeten gaan.

Wat als een personeelslid in quarantaine moet, maar niet ziek is?

Wanneer de werknemer niet ziek is maar wel in quarantaine moet, levert de arts een ‘getuigschrift van quarantaine’ af. Wanneer de werknemer niet van thuis uit kan werken, kan de werkgever hem op ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ zetten. De werknemer ontvangt dan werkloosheidsuitkeringen.

Wat als een personeelslid uit coronagebied komt?

Bij terugkeer uit een rode zone moet de werknemer meteen in quarantaine én moet hij/zij zich laten testen op de vijfde dag. Deze verplichting geldt niet voor wie een zelfevaluatiedocument invult en na analyse daarvan groen licht krijgt. Bij een positieve test moet de werknemer opnieuw in quarantaine voor zeven dagen. Bij een negatieve test houdt de quarantaine op na zeven dagen. Je werknemer moet je daarvan verwittigen en concreet betekent dit dat jij je werknemer gedurende die tijd de toegang tot de werkvloer kunt weigeren. In geval van arbeidsongeschiktheid heeft je werknemer recht op gewaarborgd loon of een ziekte-uitkering, op voorwaarde dat hij/zij een geldig medisch attest kan voorleggen. Is je werknemer niet ziek, dan bezorgt de arts een zogeheten quarantainegetuigschrift. Is telewerk mogelijk, dan betaal je de medewerker loon voor de verrichte arbeid. Is thuiswerken geen optie, dan stel je hem/haar tijdelijk werkloos wegens overmacht.

Bij terugkeer uit een oranje zone kan de werkgever niet eenzijdig de toegang tot de werkplek ontzeggen. Met het oog op de veiligheid van de collega’s kun je de betrokken medewerker wel vragen om zich te laten testen, al zijn medewerkers die geen symptomen vertonen niet verplicht om dat ook effectief te doen. In zo’n geval kun je eventueel tot een akkoord komen met je werknemer dat hij/zij zich tijdelijk afzondert van de andere collega’s. Is de medewerker echt ziek en vormt hij/zij een risico voor de gezondheid van zijn/haar collega’s, dan stuur je hem/haar zo snel mogelijk naar de arbeidsarts. Zo’n controleonderzoek kan je werknemer niet weigeren. Afhankelijk van het testresultaat heeft je werknemer dan recht op (gewaarborgd) loon of een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht (idem als bij rood).

Wat als een ondernemer (een vermoeden van) corona heeft?

Als zelfstandige contacteer je in dit geval je huisarts voor een COVID-19-test. Bij ziekte heb je als zelfstandige recht op ziekte-uitkeringen op voorwaarde dat je minstens 8 dagen arbeidsongeschikt blijft. Bedrijven die moeten sluiten omwille van COVID-19 kunnen zich beroepen op het crisis-overbruggingsrecht. Deze maatregel kan verlengd worden.

Is er een tegemoetkoming voor ondernemers die terug moeten sluiten, bijvoorbeeld door een besmetting?

Bedrijven die moeten sluiten omwille van COVID-19 kunnen gebruikmaken van het crisis-overbruggingsrecht indien zij minstens 7 ononderbroken kalenderdagen gesloten zijn. Wanneer ze gesloten zijn door een beslissing van de overheid valt de voorwaarde van 7 kalenderdagen weg. De premie bedraagt 1.291,69 euro (1.614,10 euro bij gezinslast). Deze premie kan aangevraagd worden bij je sociaal verzekeringsfonds. De regeling kan verlengd worden.

Welke hygiënische maatregelen kan een zaak ondernemen na een bevestigde besmetting?

Er zijn geen specifieke maatregelen nodig om de ruimte te ontsmetten. Het volstaat het kantoor/de ruimte waar de persoon zich bevond en de gedeelde ruimtes zoals keuken en toiletten grondig te reinigen met de gebruikelijke reinigingsmiddelen. Men moet tevens de algemene handhygiëne blijven stimuleren bij het personeel.
Elk commercieel beschikbaar reinigingsmiddel mag gebruikt worden om werkoppervlakken, vloeren, muren… te reinigen. Daarbij moet de gebruiksaanwijzing gevolgd worden en moet steeds grondig nagespoeld worden met drinkbaar water. Enkel toegelaten biociden mogen gebruikt worden voor het ontsmetten van de ruimtes in uw onderneming. De voorwaarden voor gebruik op het etiket en in de toelatingsakte moeten zeer strikt gerespecteerd worden. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn levensmiddelen te beschermen of weg te nemen uit de behandelde ruimte of om de behandelde oppervlakken grondig na te spoelen met drinkbaar water. Bewust biociden vernevelen over groenten en fruit met als doel deze te ‘ontsmetten’ is geen toegelaten praktijk. Biociden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Je vindt een overzicht met de toegelaten biociden en de voorwaarden voor gebruik hier.

Neem zeker ook even een kijkje bij je stad of gemeente. Sommigen hebben extra veiligheidsmaatregelen of andere scenario’s. En laat ons voor de rest hopen en ervoor zorgen dat je zelf niet in aanraking komt met corona.