Rondetafelgesprek met Vlaams minister Crevits om personeelstekort aan te pakken
Horeca Vlaanderen is samengekomen met Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V), VDAB, Horeca Forma en andere stakeholders om het nijpende personeelstekort in de horeca te bespreken. Want de nood aan goed personeel is groot. Uit een recente bevraging van Horeca Vlaanderen blijkt dat maar liefst drie op de vier horecaondernemers op zoek is naar personeel. “Dit probleem is helaas niet op een dag tijd op te lossen. Daarom zetten we in op opleidingen en willen we het imago van deze prachtige beroepen opkrikken”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.
Horecapersoneel gezocht. Die tekst kan aan een plakkaatje aan het venster van drie op de vier horecazaken staan. Bijna de helft van die horecazaken zoekt personeel om 10 tot 25% van de bezetting te vullen. Het tekort aan deze mensen zorgt voor een impact op de dagelijkse werking van de horecazaak. De meerderheid van de horecaondernemers overwegen dan ook een extra sluitingsdag tijdens de week, om het tekort op te vangen. Eén op de vijf horeca-uitbaters doet dat nu zelfs al.
Er is een heus actieplan opgesteld om een antwoord te bieden op de problematiek. In juli is het actieplan ‘Goe volk’ al opgestart. Het doel van de campagne is om werkzoekenden via een individuele beroepsopleiding aan de slag te krijgen in een café, restaurant of hotel, met behoud van een uitkering plus een premie. Als werkgever kan je zo het personeel zelf opleiden en snel in dienst nemen.
Hulpkok
VDAB is ondertussen ook al gestart met opleidingstrajecten om bijvoorbeeld keukenmedewerkers om te scholen tot hulpkok. Dat is namelijk een van dé moeilijkst in te vullen posities. Dat blijkt uit de bevraging van Horeca Vlaanderen. Hulpkok en chef-kok prijken bovenaan de lijst met jobs die maar niet ingevuld geraken.
“We gaan liever op restaurant dan dat we er werken. De voorbije maanden was de horeca lange tijd gesloten, maar sinds de opening zien we dat heel veel uitbaters dringend op zoek zijn naar extra personeel. Daarom gaan we vanaf 1 september het aantal opleidingen bij VDAB stevig uitbreiden. Er komen bijna 500 opleidingstrajecten bij. Dat gaat bijvoorbeeld over keukenmedewerker, hulpkok of kelner. Onze horeca zorgt voor leven in de brouwerij, de cafés, de restaurants, de hotels, … zij zorgen ervoor dat er beweging is in onze gemeenten en steden. Dat moeten we koesteren”, zegt Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits.
Als hulpkok vind je in bijna de helft van de horecazaken mogelijke vacatures. Ondernemers zoeken daarnaast vooral kelners (voor in een brasserie of restaurant) en barmannen. Eén op de tien zaken die personeel zoekt, zoekt een chef-kok.
Al die functies geraakten voor de coronacrisis al moeilijk gevuld, en de crisis heeft het de ondernemers er niet gemakkelijker op gemaakt. Bijvoorbeeld omdat personeel tijdens de lockdown in andere sectoren ging werken, en niet meer terugkeerde. Het merendeel van de uitbaters geeft aan dat de crisis het tekort alleen maar nijpender gemaakt heeft.
Horeca-actieplan
“We krijgen schrijnende verhalen te horen van horecaondernemers die een innovatief concept, een prachtige zaak en onwaarschijnlijk veel energie hebben, maar hun droom niet kunnen verwezenlijken door het tekort aan goede werkkrachten. Die droom staat of valt met de juiste personeelsleden. Daarom moeten we hier dringend iets aan doen. Zowel op korte termijn als op lange termijn!”, zegt De Caluwe.
Daarom wil Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits het komende schooljaar 1.165 mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 484 meer dan de voorbije jaren. Daarvoor zullen de centra voor volwassenenonderwijs, Horeca Forma en de syntra’s ingeschakeld worden. Het gaat om opleidingen als kok, keukenmedewerker, hulpkelner, bartender…
In totaal zitten 10 acties in het horeca-actieplan:
- ontwikkeling nieuw aanbod
- overgang van mensen in outplacement of met ontslag bedreigd
- individuele beroepsopleiding stimuleren
- digitale korte opleidingsmodules
- erkenning éénjarige opleidingen CVO/syntra
- digitale infopakketten
- imagocampagne
- horecatruck: mobiele opleidingsunit
- duaal leren
- jobbeurs