QR-codes vervangen vaker de menukaart dan vroeger, maar de meerderheid werkt nog steeds zonder

Wat staat er op de menu vandaag? Snel even de QR-code scannen! Enkele jaren geleden zou het de wenkbrauwen nog doen fronsen, maar nu is het stilaan al meer ingeburgerd in de Vlaamse horeca. De reden voor de omwenteling? Een gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen. “De coronacrisis zorgde voor een versnelde groei van het aantal horecazaken die QR-codes aanbieden, deze verdere digitalisering maakt voor hen het ondernemen eenvoudiger. Maar een meerderheid van de uitbaters kiest hier nog steeds bewust niet voor. Iedere onderneming spitst zich dus toe op wat het best bij hun gasten en concept past. Zoals het hoort”, zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.

abillion-F0e3AdcwVbM-unsplash


Wie voor de coronacrisis in een horecazaak een QR-code zocht, moest zijn best doen. Uit de bevraging blijkt dat toen slechts 12% van de horecazaken hier al op inzette. Dat aantal groeide massaal onder invloed van de coronacrisis, de hygiënemaatregelen en de lockdowns die ondernemers vaak de tijd gaven om verder te digitaliseren.

Tijdens de coronacrisis zelf hadden maar liefst 52,5% van de horecazaken QR-codes waarmee de menukaarten keken of eten besteld kon worden. Een serieuze stijging op korte termijn. Dat aantal zakt weliswaar een beetje naar 41,7% nu de coronacrisis gaan liggen is, maar de groei ten opzichte van de periode voor de coronacrisis blijft goed zichtbaar.

“QR-codes zijn er ook in verschillende vormen”, legt De Caluwe uit. “In twee derde van de horecazaken die QR-codes gebruiken, kan je er de menukaart mee bekijken. Eén op de vijf horecazaken koppelt een bestel- en betaalfunctie aan de QR-code. De overige zaken hebben hier nog variaties op, zoals menukaart- en bestelfunctie, maar geen betaalfunctie. Of ze gebruiken de QR-code om de allergenen weer te geven.”

Besparing op menukaarten
Wat zijn nu die redenen waarom die ondernemers voor die zwart-wit geblokte code gaan? In de bevraging van Horeca Vlaanderen geven ze aan dat ze het vooral gemakkelijk en praktisch vinden (33,8%). Daarnaast is de QR-code in voege gegaan in hun zaak tijdens de coronacrisis en hebben ze het dan maar zo gehouden (34,5%). De QR-codes zorgen daarbovenop ook voor een besparing op menukaarten. Je kan snel menu-items wijzigen, wat drukwerkkosten uitspaart.

Bijna 6 op de 10 werkt zonder QR-code
Veel positieve kanten aan de QR-codes dus, maar uit de bevraging blijkt dat nog steeds 59% van de horecaondernemers opteren voor een horecabeleving zonder dat de gsm scannend bovengehaald moet worden. “Hoofdreden is dat de ondernemers inzetten op persoonlijke bediening of omdat hun doelgroep niet echt vertrouwd is met QR-codes”, zegt De Caluwe. “Daarnaast combineren veel zaken ook de QR-code en een fysieke menukaart voor wie liever de code niet gebruikt. Al die verschillende opties die gebruikt worden, tonen mooi de diversiteit van de gezelligste sector van het land. Iedere onderneming spitst zich toe op wat het best bij hun gasten past. Zoals dat hoort.”