Pim Meiresone scoort met biologisch gekweekte vis op een culinaire duurzaamheidswedstrijd in Parijs
Met stages in The Fat Duck en Geranium en zoon van horecaondernemers, wist Pim op 11 oktober te scoren in Parijs. Tegenwoordig lid van het Junior National Culinary Team en souschef in de Lamme Goedzak met als specialiteit een mix van moderne en klassieke gerechten, ambieert Pim in de toekomst een Michelinster!
Pim scoorde afgelopen maandag op het Concours Olivier Roellinger, een Franse culinaire duurzaamheidswedstrijd. Koken met duurzame visproducten staat hier centraal. Alle chefs moesten werken met een verantwoorde vis; biologisch gekweekt of verantwoord gevangen. Ze kregen 3u de tijd om een gastronomisch gerecht voor te bereiden en een ‘homemade style’ gerecht. Pim koos voor tarbot voor de gastronomische versie en rog voor de homemade style versie.
(Lees verder onder de foto)
De 22-jarige souschef beleefde veel plezier aan de wedstrijd maar vond het tegelijkertijd ook bijzonder intens. “Het verliep allemaal niet zo vlekkeloos als ik in mijn hoofd had. Ik had veel getraind met mijn coach Jo Nelissen dus qua workflow wist ik dat alles goed zat. Maar eenmaal aangekomen, besef je dat je in een vreemde keuken staat, een veel kleinere werkbank hebt en dat je je werkmateriaal goed moeten organiseren om overzicht te houden. Maar ik wist dat ik qua timing ruimschoots voldoende had.”
Naast het koken van twee gerechten moest Pim ook een presentatie houden in het Engels. Zowaar het moeilijkste onderdeel voor hem. “Ik heb veel onderzoek gedaan naar de herkomst van mijn vissoorten (vangstgebied, vistechniek, seizoen, …) en deze verwerkt in mijn presentatie. Daarnaast had ik het ook over waarom ik het zo belangrijk vind om met seizoensgebonden vis te werken die mijn visboer gevangen heeft. Ik kook wat hij vangt. Soms is dat bekende en soms minder bekende vis. Maar het zijn altijd zeer kwaliteitsvolle producten door de korte keten. En daarvoor doe ik het.”
Hij haalde geen podiumplaats maar zowel zijn gerechten als zijn presentatie wisten de jury te bekoren!
