Overlegcomité stelt gesprekken week uit: ‘Geen versoepelingen in maart logisch. April redden en extra steun nu cruciaal!’

Horeca Vlaanderen stelde gisteren met ‘Safe Spring’ een oplossing voor om vanaf april veilig, gecontroleerd genieten mogelijk te maken. Dit om situaties zoals afgelopen weekend te vermijden zodat mensen blijven volhouden tijdens de vaccinatiecampagne. Het Overlegcomité heeft nu beslist om alle gesprekken over versoepelingen een week uit te stellen. “Geen versoepelingen nu, dat lijkt ons logisch. Dat hadden we ook verwacht. En zo kunnen we met ‘Safe Spring’ een bondgenoot zijn om vanaf april veilig genieten mogelijk te maken. Want de paasvakantie misschien verliezen, zorgt ervoor dat de teller zou oplopen tot bijna 3 miljard euro omzetverlies in de horecasector. Maar extra financiële ondersteuning in de vaste kosten moet er nu komen, zodat horecaondernemers het tot aan de heropening kunnen volhouden. Dat is met zo’n lange sluiting de morele plicht van een overheid!”, aldus Matthias De Caluwe.

Overlegcomité 26.02


Sinds 19 oktober zijn de deuren van de horecazaken voor een tweede keer gesloten. Dat is nu al 131 dagen aan een stuk. Discotheken en feestzalen worden zelfs al veel langer op de proef gesteld. Na een recordverlies in 2020, wordt in dit jaar al, enkel en alleen in het eerste kwartaal, een geschat omzetverlies van 2,2 miljard euro verwacht. De deuren begin april opnieuw openen is zeker mogelijk en noodzakelijk, dat verduidelijkte Horeca Vlaanderen gisteren nog met het Safe Spring-plan.

“Geen versoepelingen nu lijkt ons logisch gezien de cijfers. Iets anders beslissen zou pas vreemd geweest zijn. Met ‘Safe Spring’ kan de horeca  nog steeds vanaf april een bondgenoot zijn zodat iedere Belg deze crisis mentaal kan volhouden tijdens de vaccinatiecampagne. Dat moet nu het doel zijn, want als we ook de paasvakantie missen, loopt het omzetverlies op tot 3 miljard euro in 2021. Dat kan en mag niet gebeuren!”, zegt De Caluwe.

Extra steun topprioriteit
Ondertussen blijven de stoelen nog steeds op tafel staan. Daarom is de reeds lang gevraagde verhoogde en verlengde steun topprioriteit, vindt Horeca Vlaanderen. Zo moet er dringend beslist worden over verlengde en verhoogde crisissteunmaatregelen en gaat de sectorfederatie verder in gesprek over de relancesteunmaatregelen voor na heropstart.

“90% van onze sector zal eind maart al 5,5 maanden of langer gesloten zijn. Anderen, zoals hotels, logies, cateraars en feestzalen, zijn in se nog open maar lijden enorme verliezen door de beperkende maatregelen. Er is nu nood aan verlengde en verhoogde crisissteun in de vaste kosten van onze ondernemers! Anders halen er velen zelfs de datum van heropstart niet. Als vrij ondernemen niet kan, is voldoende ondersteuning een morele plicht”, zegt De Caluwe.