Medisch attest in de voedingssector niet langer verplicht!

Wie in aanraking komt met onverpakte voedingswaren moest – minstens om de drie jaar - een medisch attest kunnen voorleggen. Met dat attest bevestigde de huisarts dat die persoon geen besmettelijk ziekten had. Vanaf 11 augustus 2018 moet wie actief is in de voedingssector niet langer over een medisch attest beschikken

 

 

stethoscope-1584223_1920

 

Werknemers die onderworpen zijn aan het gezondheidstoezicht en die toch nog een voedingsattest nodig hebben voor een kwaliteitssysteem of voor exportdoeleinden, kunnen dit nog steeds verkrijgen bij de arbeidsarts tijdens het periodiek medisch onderzoek.
Werknemers die niet onderworpen zijn aan het gezondheidstoezicht die toch nog een voedingsattest nodig hebben voor een kwaliteitssysteem of voor exportdoeleinden, kunnen hiervoor niet meer bij de arbeidsarts terecht en moeten hiervoor dus aankloppen bij hun huisarts.

Let op! Ook al is het attest niet meer nodig, u moet nog steeds aangesloten zijn bij een preventiedienst. Het wegvallen van het attest verandert evenmin iets aan het verplichte periodieke gezondheidstoezicht voor werknemers. Het gaat enkel om het attest dat door het FAVV kon worden opgevraagd.

De afschaffing van deze wettelijke verplichting komt er op vraag van het FAVV zelf. Het medisch attest is volgens de inspectiedienst slechts een momentopname en zou een vals gevoel van veiligheid creëren. Wie vandaag een attest krijgt, kan morgen toch een besmettelijke ziekte oplopen en zo dus drie jaar lang een risico vormen.
Dit betekent echter niet dat de wetgever geen aandacht meer schenkt aan het risico op overdracht van besmettelijke ziektes. Het spreekt voor zich dat wie actief is in de voedingssector en weet dat hij een besmettelijke ziekte heeft opgelopen, zijn leidinggevende of werkgever hiervan zo snel mogelijk op de hoogte moet stellen. Dit principe is opgenomen in de Europese Verordening 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne.

Bovendien moet elke onderneming actief in de voedingssector de veiligheid van zijn producten kunnen waarborgen via een eigen kwaliteitssysteem (HACCP). Hierbij moet hij alles in het werk stellen om besmetting of contaminatie te voorkomen. Als lid van horeca Vlaanderen kan u de HACCP-gids aanvragen via info@horeca.be