Keukenafval en etensresten verplicht sorteren vanaf 1 januari 2021

Enkele jaren geleden legde OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) het plan op tafel om ervoor te zorgen dat organisaties met veel keukenafval en etensresten, dat afval verplicht zouden moeten sorteren. Die beslissing werd toen, mede dankzij Horeca Vlaanderen, vier jaar uitgesteld. Nu is die uiterste datum wél aangebroken. Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben, verplicht sorteren. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor élk bedrijf.

Keukenafval


Dat organisaties met veel keukenafval en etensresten dit afval verplicht zouden moeten sorteren, heeft Horeca Vlaanderen zich tegen verzet. Het zorgde namelijk voor een extra impact en financiële kost voor de sector. Na besprekingen werden de plannen vier jaar in de koelkast gelegd.

Nu - vier jaar later - is helaas, net in deze zware crisis, de uiterste datum wél aangebroken. Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben, verplicht sorteren. Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor élk bedrijf.

Moet ik vanaf 1 januari 2021 keukenafval verplicht sorteren?
De sorteerplicht vanaf 1 januari 2021 geldt voor:

  • restaurants, brasserieën en hotels die meer dan 50 maaltijden per dag serveren
  • feestzalen en polyvalente zalen met meer dan 250 zitplaatsen
  • alle cateringbedrijven

Val je hier niet onder? Dan heb je nog enkele jaren uitstel, want in dit geval geldt de verplichting vanaf 1 januari 2024.

Hoe moet ik dit keukenafval sorteren?

  • verzamel vanaf januari je keukenafval en etensresten in een aparte container
  • neem contact op met je gemeente of je private inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om je keukenafval en etensresten in te verzamelen
  • verzamel je minder dan 80 kg per week? Doe dan beroep op de GFT-ronde of op een private inzamelaar
  • verzamel je meer dan 80 kg per week? Dan heb je sowieso een private inzamelaar nodig
  • zorg voor goede afvalbakken op de werkplek, in de eetplaats en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien. Neem hiervoor contact op met je inzamelaar of je gemeente, of koop zelf afvalbakken

Wat mag er wel en niet in?
Dat vind je hier in deze overzichtelijke visual:

Horeca Vlaanderen

Waarom moeten we keukenafval en etensresten apart sorteren?

  • zo gaat er minder voedsel verloren
  • zo wordt het restafval dat verbrand moet worden, beperkt
  • van keukenafval en etensresten wordt compost en biogas gemaakt
    • biogas wordt omgezet in groene energie voor gezinnen en bedrijven
    • compost wordt gebruikt voor een gezondere bodem

Wil je graag een folder ontvangen over deze campagne? Vraag deze dan aan bij OVAM!

Heb je hierover nog vragen? Neem dan zeker een kijkje op de website van OVAM of contacteer OVAM, je gemeente of private inzamelaar bij verdere vragen.