Horeca Vlaanderen trekt aan alarmbel in Het Nieuwsblad: financiƫle situatie wordt schrijnend

De horeca is meer dan honderd dagen dicht, en volgens een enquête van Horeca Vlaanderen staat het water bij veel zaken ver boven de lippen. Liefst 46 procent laat weten dat, als er niets verandert, ze binnen dit en twee maanden de boeken moeten sluiten. De steunmaatregelen moeten dringend uitgebreid worden, klinkt het bij Horeca Vlaanderen. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Artikel Het Nieuwsblad 27012021


Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, schrikt niet van de cijfers. “Ze vertalen wat ik elke dag in mijn mailbox zie toestromen. Cafés, restaurants, hotels: almaar meer zaken krijgen het moeilijk. Mensen moeten hun eigen centen aanspreken om te overleven.”

Vorig jaar draaide de horeca een omzetverlies van net geen 6 miljard euro. “En momenteel zitten we al opnieuw aan 1,5 miljard. Terwijl er geen zicht op beterschap is. Wanneer gaan we open? Niemand weet het. Toen we op 19 oktober sloten, leek het voor enkele weken te zijn. De steunmaatregelen die toen genomen werden, waren voor een kortere termijn. Intussen zitten we aan 100 dagen en moet er meer gedaan worden. Mensen komen niet toe met wat ze krijgen.”

Meer ademruimte
Concreet vraagt Horeca Vlaanderen om de Vlaamse steun van 10 procent op de omzet te verhogen. “Als je kijkt naar de cijfers die de ondernemers hier voorleggen, is het duidelijk dat het niet volstaat. Ze moeten maand na maand hun dubbel overbruggingsrecht - wat in principe hun persoonlijk inkomen is - aanspreken om de vaste kosten te dekken. Trek dus dat percentage omhoog. En bereken de steun op basis van de gemiddelde maandomzet van een volledig jaar. Nu gebeurt dat op basis van de omzet van dezelfde maand in 2019. Dat betekent dat zaken die in een normaal jaar het gros van hun inkomsten halen uit de zomer maanden, momenteel tien procent van de omzet tijdens hun slechtste maanden - de winter - krijgen. Terwijl de vaste kosten wel het jaar door gelijk zijn.”

De Caluwe is pessimistisch. “Als er niets extra gebeurt zullen er de volgende maanden veel zaken sneuvelen.” Op het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) klinkt het dat de Vlaamse steunmaatregelen voor de horeca binnenkort opnieuw geëvalueerd worden. “Die steun in de vorm van tien procent omzet loopt eind februari af. Tegen dan zien we of die verlengd én aangepast moet worden. Daarnaast wordt vrijdag een beslissing genomen rond de voorwaarden van de globalisatiepremie. Dat is een premie die bedrijven kunnen krijgen als ze over de laatste drie kwartalen van 2020 heel zwaar omzetverlies hebben geleden. En verder is de handelshuurlening ook nog verlengd tot eind maart. Veel cafés en restaurants kunnen bij de Vlaamse overheid tegen een laag tarief een lening aangaan om de handelshuur te betalen. Die moet je pas na een half jaar beginnen af te betalen, wat ook even voor ademruimte zorgt.”

Artikel Het Nieuwsblad - Chris Snick