Horeca Vlaanderen lanceert website voor veilige heropstart horeca

Horeca Vlaanderen lanceert de website www.heropstarthoreca.be . Op deze site vinden ondernemers de maatregelen die ze moeten treffen om een veilige heropstart voor te bereiden. “We zijn tevreden dat er eindelijk duidelijkheid begint te komen voor onze ondernemers. De belangrijkste zaken zijn er helaas nog niet, zoals de datum of aantal personen per tafel. Dat is voor de Veiligheidsraad woensdag. Maar met deze praktische gids en website kunnen de ondernemers zich al volledig klaarstomen. Om binnenkort weer de gasten veilig en met open armen te ontvangen”, zegt Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen.

nklkbgktmv


De website www.heropstarthoreca.be en de gids geven ondernemers een uitgebreid overzicht van de te nemen maatregelen. Ze vinden er algemene richtlijnen voor ondernemers, personeel, gasten en leveranciers. Allemaal belangrijke schakels. Daarnaast geeft de gids ook duidelijkheid in protocolfiches voor hotels en logies, eetgelegenheden en drinkgelegenheden. Daarin wordt duidelijk per zone in de onderneming uitgelegd welke maatregelen getroffen moeten worden.

Enkele maatregelen:

  • 1,5 meter afstand tussen de tafels. Waar dit niet mogelijk is, voorzie een fysieke barrière van minstens 1,80 meter hoog.
  • Reservaties worden aangemoedigd. Per groep moet één iemand zijn gegevens meegeven voor contactonderzoek.
  • Personeelsleden dragen mondmaskers, tenzij altijd 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
  • Sluitingsuur om middernacht, tenzij lokale besturen beslissen dit uur te vervroegen.
  • Glazen in koud water en zeep wassen is onvoldoende. Glazen, tassen, bestek… moeten na ieder gebruik in een afwasmachine op minstens 60° gewassen worden.

“Het horecalandschap zal er helaas tijdelijk helemaal anders uitzien dan voor 14 maart. Om weer volledig naar de normale situatie te gaan, zal het wachten zijn op een vaccin. In de tussentijd willen we dat alle ondernemers op een veilige en rendabele manier kunnen heropstarten. Daarom lanceren we deze gids en website waar je snel mee aan de slag kan gaan! Het leek in het begin onmogelijk om cafés te laten opengaan. Nu is die mogelijkheid er wel. Wie niet rendabel kan openen, moet wel de kans krijgen om gesloten te blijven en steunmaatregelen te blijven krijgen”, aldus De Caluwe.

De Nationale Veiligheidsraad moet nog beslissen over de effectieve datum van heropstart voor de horeca, wat de toegestane capaciteit is en hoeveel mensen per tafel/groep toegelaten zijn. We hopen dat hierover snel duidelijkheid is. Zo kunnen onze ondernemers ook reservaties vastleggen en hun zaak volledig aanpassen aan de richtlijnen.

De gids lijst algemene preventiemaatregelen op. Het blijft aangewezen om de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’ te raadplegen op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En ondernemers leggen dit document best ook samen met het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en KMO inzake contacten met klanten.