Horeca Vlaanderen heeft met #safewinter-plan een scenario klaar om te blijven genieten indien de situatie drastisch verslechtert

Opnieuw stijgende coronacijfers, opnieuw waarschuwende woorden en opnieuw een Overlegcomité dat over het lot van ondernemers zal beslissen. Het doet Horeca Vlaanderen helaas met rillingen terugdenken aan de vele diepe dalen van deze crisis. Om nieuwe, te drastische maatregelen te voorkomen anticipeert de ondernemersorganisatie alvast proactief met een #safewinter-plan. “Zo staan we klaar indien de nood het hoogst is en kunnen we dan blijven genieten. Niet de keuze van het hart, maar wel die van het verstand gezien de angst die opnieuw heerst door de communicatie naar aanleiding van de cijfers. De basis blijft de CO2-meter om de luchtkwaliteit te garanderen, maar met dit scenario voeren we ook in dat op zo’n moment voor de binnenruimten een Covid Safe Ticket geldt, ook al is dit uiteraard niet de toveroplossing”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

A safe winter


De vele bezorgde signalen van haar ondernemers na de recente berichtgeving noopte tot het uitwerken van een scenario om ingrijpendere maatregelen te voorkomen indien de situatie verslechtert en een nog veiligere omgeving te garanderen. Het #safewinter-voorstel wordt daarom volledig gedragen door de raad van bestuur als optie om te activeren als het de verkeerde kant uitgaat.

Matthias De Caluwe: “In zo’n scenario zou enerzijds het Covid Safe Ticket voor de gasten gelden en anderzijds op vrijwillige basis voor de medewerkers die niet met een mondmasker dienen te werken. We hadden een positief overleg hierover met de vakbonden. Hiermee zijn er op zo’n moment geen capaciteitsbeperkingen voor onze ondernemers met bijvoorbeeld de feestdagen in aantocht en is het nog veiliger voor de klanten. Zo willen we in dat geval als sector mee onze steen bijdragen om de strijd tegen corona definitief te winnen. Daarom steunen we ook de oproep van de Vlaamse regering voor een derde prik en kijken we mee uit naar het advies van de hoge gezondheidsraad.”

Sinds 1 oktober is op drie weken tijd het aantal besmettingen maar liefst verdrievoudigd. Dat noopte om te anticiperen. Daarom dan ook deze aanpak beperkt in tijd, met een geplande evaluatie. En zodra de coronacijfers terug op het niveau van 1 oktober zijn, vervallen de maatregelen automatisch. Met deze optie is er ook in Vlaanderen, met een zeer hoge vaccinatiegraad, meteen een mogelijk stabiel kader voor de feestdagen.

Na consultatie met de vakbonden zit er ook een unieke ontwerpaanpak voor de medewerkers in. Een belangrijke, spontane, maar unieke stap. Werkgevers en werknemers bekijken de komende dagen de verdere uitwerking van het principe.

Matthias De Caluwe: “Er moet zeker gekeken worden naar wat voor ons nog mogelijk is. Capaciteitsbeperkende maatregelen zoals een maximaal aantal mensen per feest, 1,5 meter afstand tussen tafels of in het ergste geval een tijdelijke sluiting gaan echt niet meer. Dat kunnen onze ondernemers echt niet opnieuw, nu alle reserves uitgeput zijn. Het schendt het vrije ondernemen, dat nu absoluut gewaarborgd moet worden. Het #safewinter-plan waarborgt dat recht, daarom zetten we hier volop op in. We roepen de bevoegde instanties dan ook op om mee onze winter te redden met deze logische stappen indien nodig.”