Horeca Vlaanderen biedt de politiek een zomersuggestiemenu aan voor een duurzame horeca
Na de coronagolven volgde ook een golf van prijsstijgingen bij grondstoffen, energie… Samen met het personeelstekort en een hoge indexering die eraan zit te komen in januari kan dit alles inslaan als een hevige tsunami op de horecasector. Er moet ingegrepen worden. En daarom legt Horeca Vlaanderen het zomersuggestiemenu op tafel. Hervormingen die voor een duurzame horeca zullen zorgen. “Die zomersuggesties zullen de horeca stabieler maken om de schokgolven te kunnen opvangen. Ze zorgen voor volledig eerlijke concurrentie, meer rendabiliteit, meer flexibiliteit en lastenverlaging. Een noodzakelijke hervorming voor de sector waar iedere onderneming mee vooruit gaat”, zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.
In 2019 leverde Horeca Vlaanderen al een receptenboek af aan de politici, met 70 concrete en haalbare voorstellen om mee aan de slag te gaan. Het zomersuggestieplan van nu omvat vijf van die voorstellen waarmee de politiek op korte tijd aan de slag kan gaan:
- Permanente btw-verlaging van 21% naar 6% op verkoop van alle niet-alcoholische dranken
- Geregistreerde kassa voor elke horeca-activiteit
- Uitbreiding bestaande lastenverlaging (RSZ-korting) bij gebruik geregistreerde kassa voor maximaal 5 vaste medewerkers verhogen naar 10 vaste medewerkers
- Uitbreiding van het huidige aantal bruto-netto overuren bij gebruik van de geregistreerde kassa voor voltijds personeel met minimaal 40 uur per jaar
- Gepresteerde uren jobstudenten tijdens deze zomermaanden niet meer laten meetellen voor hun jaarlijks maximumaantal van 475
Gelijk speelveld
Horeca Vlaanderen ijvert hiermee voor een gelijk speelveld. Dat is de logica zelve. Bij de definitieve invoering van de geregistreerde kassa in 2016 ging dit gepaard met enkele compenserende maatregelen (flexi-jobs, bruto-netto overuren en de huidige RSZ-korting). Een beloofde evaluatie en het engagement om toe te werken naar een verlaging van de btw voor non-alcoholische dranken bleef uit.
Daarom legt Horeca Vlaanderen dit opnieuw op tafel en doen we een extra inspanning om dit budgettair haalbaarder te maken. Dit door hier een geregistreerde kassa voor iedere horeca-activiteit aan te koppelen. Dat gaat zwartwerk uit de weg en zorgt voor gelijkheid. Dezelfde activiteit volgens dezelfde regels.
Ook de voor ons hieraan gekoppelde btw-verlaging moet voor gelijkheid zorgen. Het blijft onlogisch aanvoelen dat een cafébaas 21% btw moet aanrekenen voor een plat water, terwijl je datzelfde water aan 6% btw kan aankopen in de supermarkt of als takeaway.
Win-winsituatie
Verder moeten drie andere suggesties de loonkost en het personeelstekort aanpakken. Zo wordt de loonkost aangepakt door te zorgen voor een doelgroepenvermindering van 5 naar 10 vaste werknemers.
Daarnaast staat de verhoging van de bruto-netto overuren ook bovenaan de agenda. Het is een vraag van zowel de werkgevers als de werknemers. Het blijft de vrije keuze van de werknemer om hier al dan niet gebruik van te maken, maar zo kan hij of zij extra aan de slag gaan bij zijn werkgever. Met de economische crisis, de krapte op de arbeidsmarkt en de aankomende indexering is dit een win-winsituatie voor iedereen.
Matthias De Caluwe: “Het is tijd om de coronacrisis achter ons te laten, om vooruit te kijken en werk te maken van het versterken van de fundamenten van onze sector. Hervormen om te groeien, dat doen deze zomersuggesties. De gemiddelde netto-rendabiliteit ligt nog steeds veel lager dat het intersectorale gemiddelde. Daar moet dringend iets aan gedaan worden. De gestegen drank-, voedings- en energiekosten baren ons ook zorgen, net als de index die in 2023 snoeihard zal toeslaan. Daarom hebben we ons zomersuggestiemenu als package deal die voor zuurstof en extra handen zal zorgen. We gaan vooruit richting een gelijk speelveld en verdere professionalisering. En we eisen wat ons historisch al beloofd was. Op basis van de officiële cijfers gaat iedere horecaonderneming hiermee vooruit. Trouwens, ook de sport-, cultuur- en eventindustrie krijgen zuurstof door dit verlaagd btw-tarief gekoppeld aan een geregistreerde kassa. Een win-winsituatie voor velen!”
Lees meer over ons zomersuggestiemenu op HLN.