Horeca Energy Tour komt tot haar einde in Zandhoven

26 roadshows, in evenveel verschillende gemeenten in Vlaanderen, hebben we erop zitten. De laatste van de reeks vond plaats in Zandhoven. Een twintigtal horeca-ondernemers luisterde naar energie-experts en deelde hun kennis en knowhow over hoe de energiefactuur in toom te houden. “Onze sector heeft het zoals velen heel moeilijk met de hoge energiefacturen”, vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Naast onze vraag tot ondersteuning aan de regeringen, wilden we met Horeca Vlaanderen eveneens zelf aan de slag gaan om onze ondernemers concreet te helpen. En dat is Horeca Energy Support geworden: een digitaal platform, maar ook workshops doorheen Vlaanderen en brochures met praktische tips om jouw energiekosten te drukken.”

WhatsApp Image 2022-11-29 at 11.12.32 AM


De Horeca Energy Tour was voor het laatst op pad. De 26ste editie van de Tour doorheen Vlaanderen hield halt in Den Draver, het etablissement van kersvers voorzitter van de lokale afdeling Groot-Lier – die Lier, Duffel, Nijlen, Zandhoven, Berlaar en Ranst omvat – Wim Dingenen. 

Energy Support
Sinds 12 oktober, de officiële tourstart in Mechelen, kwamen liefst 482 horeca-ondernemers langs. De speciaal gecreëerde webpagina www.horecaenergysupport.be kreeg inmiddels ruim 8.000 individuele bezoekers. En in december gaan nog eens 22.561 brochures, met ‘quick wins’ om energie te besparen, de deur uit. "Je moet niet alleen vragen, maar ook zelf aan de slag gaan en daarom lanceerden we begin oktober Horeca Energy Support . De resultaten van deze campagne spreken voor zich en we hebben veel ondernemers kunnen ondersteunen hiermee.", duidt CEO Matthias De Caluwe. Al laat de federatie het hier niet bij, want Horeca Vlaanderen gaat in 2023 het aanbod omtrent energie-opleidingen verder uitbouwen binnen haar Horeca Academie. Dat de energiefactuur ook volgend jaar zijn schaduw ver vooruit zal werpen, staat nu al vast.

Met bovenstaande vaststelling gaat Iwan Hoes, uitbater van de Napoleonshoeve in Wuustwezel, akkoord. Hij getuigt dat zijn vast energiecontract is afgelopen en het variabele contract de energiefactuur al snel maal drie deed opveren. “Als de prijzen op dit niveau blijven, zie ik in 2023 een afrekening tegemoet komen van meer dan 32.000 euro.” Dat staat nog los van de gestegen loonkosten, aldus de voorzitter van Horeca Antwerpen Noord. Om de factuur te verlichten deed Iwan Hoes al enkele ingrepen, zoals het doven van de buitenverlichting en besparen op de afwasmachine. 

‘Kleine ingrepen, groot effect’
Het zijn vaak kleinere ingrepen die de aanwezige horeca-ondernemers al volop uittesten. Daisy De Decker, die samen met haar partner Jeroen Moernaut het restaurant Barrel in Lier uitbaat, kent inmiddels de kneepjes. “Led-verlichting waar mogelijk, keukentoestellen uitzetten indien ze niet meteen nodig zijn. Tot grotere ingrepen als het plaatsen van zonnepanelen en het wijzigen van de openingsuren. Of het evalueren van de foodcost door een vegetarisch menu op de kaart te zetten.” Voor Daisy De Decker is de huidige situatie de moeilijkste sinds de opstart van de eigen zaak, nu zowat zeven jaar geleden. “De opstart was pittig, corona was niet makkelijk, maar nu is het echt moeilijk. De energiefactuur slorpt letterlijk veel energie.”

Herkenbaar voor Sigrid Naedts. Het Pannenhuis, in Massenhoven, is al vier generaties in handen van de familie Naedts. Het pand, een oude boerderij, stamt uit de 18e eeuw en transformeerde van herberg en café tot brasserie naar het huidige restaurant. “Ik heb tijdens de workshop best wel wat inspiratie opgedaan”, zegt Sigrid Naedts, die zelf ook al wat ingrepen deed. “Zoals het uitzetten van de friteuses of het koffieapparaat.” Grote ingrepen staan ook op de planning, zoals nieuwe ramen en zonnepanelen. Zware investeringen die op langere termijn evenwel vruchten moeten afwerpen.

De energietour werkt vooral aanstekelijk door het interactieve karakter, waarbij verscheidene ondernemers getuigden over hun specifieke problemen en hoe ze te verhelpen. Het spreekt voor zich dat niet alles voor iedereen werkt, maar de wisselwerking en vooral het doorbreken van klassieke gewoontes maakt dat de ondernemers ook wat energie tankten. “Ideeën uitwisselen en elkaar met raad en daad helpen, daar doen we het voor”, aldus Wim Dingenen. “De impact van deze energiecrisis op de sector zal lang nazinderen. We zitten met z’n allen in het duister wat de toekomst betreft. Deze crisis is immers structureel, dat is het grote verschil met corona. Maar altijd optimistisch blijven.”