Enkele vragen beantwoord na nieuw Ministerieel Besluit

De overheid heeft FAQ's aangevuld met beantwoorde vragen naar aanleiding van het nieuw Ministerieel Besluit. Horeca Vlaanderen heeft de zaken eruit gehaald die belangrijk zijn voor horecaondernemers en hier opgelijst. Daarnaast blijft het belangrijk om de richtlijnen te volgen die te vinden zijn op onze website heropstarthoreca.be.

Laptop Zitten


Gezeten recepties en banketten met privékarakter

  • er is geen vrije toegang, het vindt plaats op uitnodiging en is gericht op de familiale, vrienden- of professionele kring. Bijvoorbeeld: huwelijksrecepties, babyshowers, koffietafels of bedrijfsfeestjes voor personeelsleden. Banketten of recepties georganiseerd door een vereniging voor hun leden valt hier ook onder.
  • het wordt verzorgd door een professionele catering- of traiteuronderneming.
  • het mag niet plaatsvinden tussen 1u ’s nachts en 6u ’s morgens.
  • een maximum van 50 personen tot 31 juli (maximum 100 personen vanaf 1 augustus 2020) is toegestaan.
  • dit moet plaatsvinden met respect voor het protocol of voor de volgende geldende regels van toepassing voor de horeca:
    • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter
    • een maximum van vijftien personen per tafel is toegestaan
    • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan
    • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden)
    • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de keuken, (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden) met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd.
    • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter
    • terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden.
  • de regel dat gasten aan hun eigen tafel moeten blijven zitten, valt hier dus weg.
  • dit mag ook bij de gasten thuis georganiseerd worden, mits het volgen van alle bovenstaande regels en het horecaprotocol.

Gezeten recepties en banketten toegankelijk voor publiek

  • hieronder vallen andere bijeenkomsten zoals buurtfeesten, eetfestijnen, bedrijfsfeesten waar externen worden uitgenodigd…
  • de regels van de evenementen moeten gevolgd worden.
  • het mag niet plaatsvinden tussen 1u ’s nachts en 6u ’s morgens.
  • dit moet plaatsvinden met respect voor het protocol of voor de volgende geldende regels van toepassing voor de horeca:
    • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter
    • een maximum van vijftien personen per tafel is toegestaan
    • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan
    • elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten
    • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden)
    • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de keuken, (indien dit omwille van medische redenen niet mogelijk is, kan een gelaatsscherm gedragen worden) met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd.
    • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter
    • terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden.

Buffet bij een receptie of banket
Dit is toegelaten bij recepties en banketten met privékarakter, omdat de genodigden zich niet moeten houden aan de verplichting om aan tafel te blijven zitten. Het maximum aantal genodigden (inclusief gastheer/-vrouw) is 50 personen (100 vanaf 1 augustus 2020). Het buffet moet wel georganiseerd worden door een professionele catering-/traiteurdienst en het protocol van toepassing op de cateringsector dient gerespecteerd te worden. Dit protocol voorziet bijvoorbeeld dat de genodigden geserveerd worden door personeel en wordt elke service gedaan in individuele wegwerpschotels.

Dansen op een receptie of banket
Dit is niet toegelaten. Bij recepties en banketten met privékarakter geldt dit verbod ook. De enige uitzondering daar is dat op een huwelijksfeest de openingsdans van het pas getrouwde koppel toegelaten is.

Richtlijnen voor de horecasector
De overheid heeft duidelijkheid gegeven over de discussie over de afstand tussen tafels: de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de klanten van de verschillende tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter.

Sluitingsuur
Drankgelegenheden en restaurants mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot één uur ’s nachts, tenzij de gemeentelijke overheid oplegt dat ze eerder moeten sluiten, en ze moeten gedurende een ononderbroken periode van 5 opeenvolgende uren gesloten blijven. Deze beperkingen gelden niet voor takeaway en maaltijdlevering.

Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams
Het gebruik bij je thuis is toegelaten. Wellnesscentra mogen ze privé verhuren, maar alleen op reservatie en voor personen die tot dezelfde sociale bubbel behoren. Ze moeten na elk gebruik grondig gereinigd worden zoals voorzien in het geldende protocol. Daarbuiten is elk gedeeld gebruik van deze voorzieningen niet toegestaan.

Mondmaskers
Dezelfde regels blijven gelden. Vanaf nu kan wel wie door medische redenen geen mondmasker kan dragen, een gelaatsscherm dragen ter vervanging.

Conferenties organiseren
Conferenties worden beschouwd als een evenement en moeten voldoen aan de geldende regels voor evenementen. Indien er voeding en drank ter consumptie voorzien wordt, moet het horecaprotocol worden gerespecteerd.