Elektronische betalingen aanbieden wordt verplicht
Elektronisch betalen geraakt steeds vaker ingeburgerd. Daar hebben al veel horecazaken op ingespeeld. Al blijkt dat in sommige ondernemingen momenteel enkel cash betalingen mogelijk zijn. Daaromtrent heeft de regering beslist dat ondernemingen, ook horecaondernemingen, vanaf 1 juli 2022 ook steeds verplicht een elektronisch betaalmiddel ter beschikking moeten stellen. Zo willen ze de zwarte economie bestrijden en de elektronische betalingen verruimen.
Wat houdt die wetgeving in?
Als ondernemer moet je minstens één andere betaalmogelijkheid dan cash geld aanbieden aan de klant. Dat kan een vorm van elektronische betaling zijn (je hoeft niet alle soorten van elektronische betalingen te aanvaarden), of eventueel ook het aanvaarden van overschrijvingen.
Zo hoef je niet per se te investeren in alle soorten betaalmiddelen. Zo kan je enkel een betaalterminal gebruiken maar geen Payconiq aanvaarden. Of naast cash enkel Payconiq aanvaarden. Heeft je klant in dat laatste geval geen Payconiq? Dan zal hij of zij cash moeten betalen.
Wat wordt niet gezien als ‘andere betaalmogelijkheid’?
Een aantal betaalmiddelen worden in deze wetgeving niet als geldig alternatief aanvaard. Zo wordt het aanvaarden van maaltijd-, consumptie-, eco- of andere cheques niet meegerekend. Ook betalingen via geschenkbonnen of betalingen in cryptomunten of virtuele munten horen hier niet bij.
Mag je elektronisch betalen nog enkel toelaten vanaf een bepaald bedrag?
Het is mogelijk om bij bepaalde betaalmogelijkheden, bijvoorbeeld bij betaling met een bankkaart, een minimumbedrag vast te leggen. Let wel, voor kleinere bedragen moet dan wel nog steeds een alternatief voor cash geld aangeboden worden (zoals er dan Payconiq is). Als je dus bij één soort elektronisch betaalmiddel een minimumbedrag instelt, moet je ook over een ander elektronisch betaalmiddel beschikken om lagere bedragen mee te aanvaarden.
Ik moet dit nog aanschaffen. Hoe ga ik tewerk?
Bankenfederatie Febelfin heeft een mooi overzicht met alle mogelijke elektronische betaalmiddelen en alle stappen die je moet doorlopen. Daarbij geven ze ook mee wat het best in jou past, met welk kostenplaatje je rekening moet houden en bij welke leverancier je kan aankloppen.