Wees BOB en red écht levens
It's my life! Met het gelijknamige nummer van Dr. Alban roepen Assuralia, VIAS, de Gewesten en zowel de federale als de lokale politie deze winter opnieuw iedereen op om niet te rijden nadat je alcohol hebt gedronken. Met de daarbij horende slogan: ‘BOB beschermt levens’, die onder meer zal verschijnen op affiches bij de drankenrekken in supermarkten, willen de organisaties nog meer duiden op het belang dat alle Belgen steeds op een veilige manier aan het verkeer moeten deelnemen. Dergelijke initiatieven zijn broodnodig nu het aantal verkeersongevallen veroorzaakt door bestuurders onder invloed van alcohol piekt. Horeca Vlaanderen moedigt het sensibiliserende initiatief rond drinken en rijden aan. Belgische bieren en andere alcoholische dranken zijn er om van te genieten, maar met mate te degusteren.
De donkerste dagen van het jaar zijn aangebroken, en de feestdagen komen stilletjes aan dichterbij. Maar deze periode staat ook elk jaar in het teken van de BOB-wintercampagne. Je kent zeker wel de gele sleutelhanger, als beloning van een negatieve alcoholcontrole tijdens een winterse zaterdagavond of zwoele zomernacht. Assuralia, VIAS en de Gewesten pleiten dan ook al jaren - samen met de federale en lokale politie - voor een verantwoorde en gematigde omgang met alcoholische producten, en zijn tegen elke vorm van alcoholmisbruik in het verkeer. Dit jaar draagt de BOB-campagne de slogan: “BOB beschermt levens”.
Aantal ongevallen met dronken chauffeurs hoogst sinds 2016
Cijfers uit een enquête van Vias Institute, afgenomen bij ruim 1.000 Belgen, maken duidelijk dat na twee coronajaren met beperkingen, het fenomeen van drinken en rijden opnieuw vaker voorkomt. Zo liepen in het eerste half jaar van 2022 zo'n 22.779 bestuurders tegen de lamp bij een alcoholcontrole, dat zijn er 126 per dag. De pakkans is dus reëel aanwezig. Helaas gebeurden er tussen januari en oktober van dit jaar 3.138 ongevallen waarbij de bestuurder te veel had gedronken, het hoogste aantal sinds 2016. Voor de organisatoren van de BOB-campagne een teken dat het nodig blijft om te sensibiliseren én te controleren op rijden onder invloed van alcohol. Nog tot 30 januari 2023 voeren lokale en federale politie dan ook extra, onaangekondigde en gerichte controles uit.
“Er is in ons land een te grote sociale acceptatie van alcohol achter het stuur, veel groter dan in veel andere landen”, klinkt het bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De minister wil daarom werken aan een mentaliteitswijziging, “want net als overdreven snelheid, gsm’s achter het stuur of drugs is alcohol in België elk jaar een belangrijke killer in het verkeer. We moeten blijven streven naar nul verkeersslachtoffers. Daarom moeten we op het juiste moment ook elk een BOB zijn. Het enige dat je mag gebruiken als je rijdt, is je stuur.”
It’s my life
Omdat het aantal alcoholgerelateerde ongevallen opnieuw in de lift zit, pakt de wintercampagne dit jaar grootser uit. Tot op heden sensibiliseerden Assuralia, VIAS, de Gewesten en de politie steeds via extra, onaangekondigde alcoholcontroles en affiches langs de kant van de autosnelwegen. Maar na het zien van de enquêteresultaten vinden zij het hoog tijd om BOB nog meer aanwezig te laten zijn. Zo zal er niet alleen extra gecontroleerd worden, maar gaan ze dat ook gericht doen op plekken en op momenten waar alcohol wordt genuttigd. Zowel tijdens het WK voetbal als tijdens de volledige eindejaarsperiode mogen bestuurders zich hier op elk moment van de dag aan verwachten. Daarnaast zullen er niet enkel affiches langs de autoweg hangen, maar ook aan onder meer het rek met alcoholvrije dranken in de supermarkt. Tot slot komt er een reclamespot, met als leidraad het nummer 'It's my Life' van Dr. Alban. Dat nummer biedt dan ook een metafoor voor het zich toe-eigenen van het BOB concept doorheen de hele campagne.
Horeca Vlaanderen is fan van een fris Belgisch pintje, een goed glaasje wijn bij een lekker stukje wild of een vers geshakete cocktail maar terzelfdertijd scharen we ons ook wel volledig achter de boodschap: wie het stuur neemt, drinkt niet. Als je BOB bent, zorg je er immers niet alleen voor dat je medereizigers veilig thuiskomen, maar zorg je ook voor de veiligheid van fietsers, voetgangers, andere automobilisten, huisdieren, … kortom: iedereen die je onderweg tegenkomt. Bezint dus voor ge rijdt en drinkt!
Meer informatie over de BOB-wintercampagne 2022 kan je terugvinden op https://www.bob.be/.