Nultolerantie tegen alcohol in het verkeer? "We steunen de oproep niet, maar zijn eerder voorstander van een pakket aan maatregelen"

Wat moeten we doen tegen het hoge aantal verkeersongevallen veroorzaakt door bestuurders onder invloed van alcohol? De discussie is dezer dagen opnieuw brandend actueel, en maakt bovendien deel uit van de lopende, federale regeringsonderhandelingen. Het invoeren van nultolerantie voor alcohol in het verkeer is één van de meest aangehaalde oplossingen, hiervoor werd trouwens een wetsvoorstel ingediend door Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke. Een maatregel die Horeca Vlaanderen op vandaag liever niet ingevoerd ziet worden.

WhatsApp Image 2025-01-15 at 13.58.23

 

De Kamercommissie Mobiliteit organiseerde op dinsdag 14 januari 2025 een hoorzitting over de invoering van nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Horeca Vlaanderen wenst, net als de andere partijen in de hoorzitting (verkeersexperten, politie, rechters en andere belanghebbende organisaties), om zo snel mogelijk te evolueren naar nul verkeersslachtoffers ten gevolge van dronken bestuurders.

We hebben hetzelfde doel voor ogen maar over de weg daarnaar toe verschillen de meningen”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “We steunen de oproep tot een invoering van nultolerantie niet, maar zijn eerder voorstander van een pakket aan maatregelen. Wij hebben immers het gevoel dat nog niet alle mogelijke maatregelen zijn uitgepuurd.”

Verhoogde pakkans en strafmaat bij inbreuken
Horeca Vlaanderen is geen voorstander van het invoeren van nultolerantie. Ook in 2020 werd reeds een wetsvoorstel ingediend, maar dat werd toen uiteindelijk weggestemd. Het invoeren van een maatregel als de nultolerantie voor alcohol in het verkeer zal moeilijk verandering teweeg te brengen op het terrein zonder dat daarbij een verhoogde pakkans en/of strafmaat voorzien worden. Stel je voor: als iemand met een glaasje op vertrekt uit een café maar op zijn weg naar huis aan geen enkele vorm van controle wordt onderworpen, kan een ongeval nog steeds niet worden vermeden, ongeacht of de nultolerantie van kracht is. Horeca Vlaanderen pleit er dan ook voor dat meer middelen voor justitie en politie een vaste post in de begroting wordt.

Mentaliteitswijziging
Daarnaast is het inzetten op een mentaliteitswijziging eveneens noodzakelijk. Zo dienen we, in de eerste plaats, meer op elkaar te leren letten. Zet iemand thuis af, bel een taxi als een vriend of vriendin een glaasje op heeft of neem de sleutels af van iemand die toch nog achter het stuur wilt kruipen nadat hij of zij (te veel) alcohol nuttigde.

Preventie
Zijn we tegen omdat het minder kunnen schenken van alcohol mogelijks zou snijden in de portemonnee van horecaondernemers? Neen, helemaal niet. Horeca Vlaanderen biedt via de Horeca Academie al jaren opleidingen omtrent het integreren van een winstgevend non-alcoholisch drankenaanbod in horecazaken. Onder het motto ‘Smaakvol zonder alcohol’ willen we aantonen dat je ook met mocktails, alcoholvrije bieren en wijnen of een sappenarrangement jouw zaak (goed) kan laten draaien. Zo dragen we alvast ons steentje bij aan het wijzigen van de perceptie en denkwijze van horecaondernemers.

Voorpagina brochure non alcoholische dranken

Na implementatie van de hierboven uiteengezette maatregelen kan men, bijvoorbeeld binnen een termijn van drie jaar, vervolgens een grondige evaluatie maken. Schieten ze, ondanks alle menselijke en budgettaire inspanningen, alsnog te kort? Dan is verder bijsturen noodzakelijk en zal dat debat eveneens niet uit de weg gegaan worden.  

Tot slot, Horeca Vlaanderen is een partner om verandering op het terrein teweeg te brengen. De federatie pleit er dan ook voor om geen vijf jaar meer te debatteren over mogelijke maatregelen tegen alcohol in het verkeer, structureel meer middelen voor justitie en de politie te voorzien en nog sterker in te zetten op preventiecampagnes. Ieder slachtoffer is er immers één te veel.

Herbekijk hier de toelichting over bovenstaande argumenten in de ochtendshow van JOE.