EersteKlas bekroont horecahelden van morgen tijdens feestelijke awarduitreiking in Melle

Maar liefst honderd leerlingen uit het horeca- en voedingsonderwijs kregen dit schooljaar met EersteKlas de kans om letterlijk én figuurlijk te proeven van een toekomst in de horecasector. Het project werd feestelijk afgesloten met een awarduitreiking bij Colruyt Group Academy in Melle.

WhatsApp Image 2025-04-28 at 09.00.05


Horecatalent in de spotlights

Dankzij het Excellentiefonds van het Vlaams Departement Onderwijs & Vorming kon Horeca Vlaanderen een succesvolle tweede editie van het project EersteKlas uitrollen. Het doel van het project? De volgende generatie klaarstomen en warm maken voor een job in de horeca.

Doorheen het schooljaar 2024-2025 kregen de leerlingen verschillende opdrachten voorgeschoteld. Zo draaiden ze een dag mee in hotels en grootkeukens verspreid over heel Vlaanderen. De leerlingen namen niet alleen de keuken over, maar leerden ook de kneepjes van het vak in housekeeping, bediening en zelfs technische ondersteuning. Nadien werden ze uitgedaagd om een gerecht dat ze ontdekten uit die praktijkervaring om te vormen tot een duurzame, lokale en seizoensgebonden versie. 

Tijdens pitchdagen presenteerden ze hun creatie aan een professionele jury, waarbij niet alleen de smaak maar ook het verhaal en de samenwerking centraal stonden. De jury mocht onder andere proeven van een 'new style' tomaat garnaal en dit op maar liefst drie verschillende wijzen. Een gerecht gebaseerd op lokale producten, gecreëerd met oog voor een duurzame en sociale toekomst.

A dinner to die for
De feestelijke apotheose van EersteKlas vond plaats op vrijdag 25 april bij Colruyt Group Academy in Melle. De locatie vormde het perfecte decor voor een inspirerende dag. In de voormiddag doken de leerlingen samen het mysterieuze moordspel A Dinner to Die For in, waarbij ze een maaltijd bereidden én een fictieve dader probeerden te ontmaskeren. Het resultaat? Een mix van spanning, teamwork en smakelijke creaties.

Winnaars EersteKlas 2025 bekendgemaakt
Na een gesmaakte quiz en een energieke dag vol uitwisseling, volgde de langverwachte awarduitreiking. Drie klassen werden bekroond voor hun uitmuntende traject in hun respectieve opleidingen. Daarnaast werd ook een prijs uitgereikt aan de klas die de meeste likes wist te behalen op sociale media.

De winnaars van EersteKlas 2024-2025 zijn: 

  • Duaal KeukenmedewerkerBuSO Instituut Mevrouw Goovaerts 
  • GrootkeukenPISO Tienen 
  • Hotel & Keuken5THA Ter Groene Poorte 
  • Sociale Media Prijs5THB Ter Groene Poorte

De leerlingen uit deze klassen konden de jury overtuigen met originele gerechten, goede presentatieskills en veel enthousiasme tijdens de praktijkdag. Zij wonnen een gepersonaliseerd EersteKlas-mes! Al ging er niemand met lege handen naar huis: ook de andere leerlingen mochten een goodiebag in ontvangst nemen.

“Met EersteKlas geven we jongeren een eerlijke inkijk in het horecaleven. We laten hen voelen wat gastvrijheid écht betekent en wat er allemaal bij komt kijken achter de schermen,” aldus projectverantwoordelijke Isa Martens. “Deze jongeren zijn de horecahelden van morgen – en dat hebben ze vandaag dubbel en dik bewezen.”