Horeca Vlaanderen blikt tijdens Algemene Vergadering terug op uitzonderlijk jaar
De jaarlijkse Algemene Vergadering van Horeca Vlaanderen vond gisteren plaats in Het Kursaal te Oostende. Een honderdtal bestuursleden verzamelden aan de Belgische kust voor een moment van reflectie, uitwisseling en toekomstgerichte plannen.
Een blauw verlichte zaal, vers gedrukte jaarverslagen en een presentatie vol krachtige momenten van het afgelopen jaar. Het is de setting waarin Horeca Vlaanderen de leden van de jaarlijkse Algemene Vergadering ontving. Een dag waarin de financiële resultaten van het afgelopen jaar en de plannen voor de toekomst worden gepresenteerd.
Terugblik op 2024: verkiezingen, uitdagingen en verbinding
Tijdens de Algemene Vergadering werd er uitgebreid teruggeblikt naar het uitzonderlijke afgelopen jaar. 2024 stond in het teken van de verkiezingen, ook bij Horeca Vlaanderen stond de politiek hoog op de agenda. De sectorfederatie organiseerde begin februari het debat Kaarten op Tafel, waar de zeven Vlaamse partijvoorzitters concrete voorstellen voorgeschoteld kregen voor een sterke en rendabele horeca. Het debat werd intussen online meer dan 70.000 keer online en vormde de start van een intens verkiezingsjaar.
Met de campagne #HUISWERK viel er dan weer een suggestiebundel in de bussen bij de nieuwe coalitievormers uit meer dan 300 Vlaamse steden, gemeenten en provincies na de verkiezingen van 13 oktober. En ook binnen Horeca Vlaanderen vonden verkiezingen plaats: Paul Snoeys werd tijdens de Algemene Vergadering in april 2024 verkozen als nieuwe voorzitter van de sectorfederatie.
Heel wat diverse, uitdagende onderwerpen kwamen in 2024 op ons pad. Moet nultolerantie voor alcohol in het verkeer ingevoerd worden? Moet roken op horecaterrassen verboden worden? Gaan we terug naar een minder complex systeem voor flexi-jobbers? Horeca Vlaanderen verdedigde in de media telkens de belangen van de ondernemer, met respect en begrip voor iedere partij aan tafel.
Tot slot was 2024 een succesjaar voor de projecten van Horeca Vlaanderen: Jong Keukengeweld valt voor het eerst onder volledig eigen beheer van de sectorfederatie en stampt meteen het grootste collectief ooit uit de grond. Met de projecten Competentiegedreven Ondernemen en Samenwerken, Samengroeien focusten we dan weer op het correct aanwerven en de retentie van personeel.
Leerlingen Voeding & Horeca proeven van een leven in de sector dankzij het traject EersteKlas. En ook de Horeca Academie, het opleidingsorgaan van Horeca Vlaanderen, blijft één van de belangrijkste pijlers binnen de organisatie. Met een mix van online en fysieke opleidingen kunnen horecaondernemers blijven leren.
Tot slot namen de medewerkers van Horeca Vlaanderen dit jaar ook intrek in de vernieuwde kantoren op de Anspachlaan te Brussel.
Herverkiezing statutair secretaris
Davy Brocatus werd in Oostende herkozen door de Algemene Vergadering als statutair secretaris voor een termijn van vier jaar.De statutair secretaris zorgt onder meer voor een vlot verloop van de jaarlijkse Algemene Vergadering, licht het jaarverslag toe aan de leden en is het klankbord tijdens vergaderingen van het bestuursorgaan inzake de statuten.
De vinger aan de pols
Na het officiële luik van de Algemene Vergadering konden de aanwezigen genieten van een inspirerend panelgesprek ‘de vinger aan de pols’ met ondernemers Sandra Timmerman, Bart Boelens en onze voorzitter Paul Snoeys. De onderwerpen? Het belang van de lokale afdelingen van Horeca Vlaanderen en bijgevolg de volledige sectorfederatie; het vrijwilligersengagement; de resultaten uit het nieuwe federale regeerakkoord; en de doelen van 2025.
Afsluiten deden we met één laatste individuele vraag: Stel, je mag vandaag één maatregel invoeren die de sector vooruithelpt, welke zou dat zijn? Voor Sandra Timmerman staat de btw-hervorming hier op een eerste plaats. Voor Bart Boelens is de loonkost omlaag krijgen dan weer een prioriteit. Tot slot besluit Paul Snoeys het panelgesprek: “Ik zou graag eindelijk een gelijk speelveld zien binnen de horecasector, maar ook binnen andere gelijkaardige sectoren.”