Onze strijd tegen de huidige flexi-jobwetgeving is nog niet verloren!
Zes weken lang blikten we op onze sociale mediakanalen terug op ons voorzittersdebat 'Kaarten op Tafel', in aanloop naar aankomende verkiezingszondag. Vandaag deden we dat met onze suggestie om terug te keren naar een minder complexe wetgeving voor flexi-medewerkers. Daarom geven we u graag een update mee van de situaties en een overzicht van de verschillende acties van Horeca Vlaanderen.
Hoe het begon
In oktober 2023 werden in het kader van het begrotingsakkoord plots nieuwe maatregelen ingevoerd voor flexi-jobbers, die het systeem niet enkel complexer maar eveneens duurder en minder interessant maakten. Sinds 1 januari 2024 is er namelijk onder meer een jaarlijks fiscaal plafond, een maximum flexiloon en het verbod om aan de slag te gaan binnen eenzelfde verbonden onderneming.
Helaas blijft de huidige flexi-jobwetgeving momenteel ongewijzigd. Dat is de voorlopige uitkomst van de debatten in de Kamercommissie ‘Begroting en Financiën’ in de voorbije regeerperiode. Horeca Vlaanderen betreurt dit ten zeerste, maar zowel in de media als bij de politiek lieten we regelmatig van ons horen, in de afgelopen maanden.
Tijdens ons voorzittersdebat ‘Kaarten op Tafel’ van 20 februari 2024 legde Horeca Vlaanderen realistische en haalbare suggesties op tafel die zorgen voor een eerlijkere en duurzamere horeca. Daarbij ook de vraag om terug te keren naar het oude systeem voor flexi-medewerkers. Tot verbazing toe beaamden zes van de zeven Vlaamse partijvoorzitters dat de nieuwe wetgeving inderdaad grote kopzorgen veroorzaakt voor de ganse horecasector. De oppositiepartij N-VA voegde meteen de daad bij het woord en diende een wetsvoorstel in.
De meerderheidspartijen van de federale regering gaven geen gevolg aan de nood om de verscheidene beperkingen in het flexi-systeem snel aan te passen voor onze horecasector. Dat is de uitkomst van de drie voorbije Kamercommissies voor Financiën en Begroting, waar gedebatteerd werd over het terugschroeven van enkele bepalingen binnen de nieuwe flexi-jobwetgeving voor de horecasector.
In de Kamer
Tijdens de eerste Kamercommissie waarop dit onderwerp stond geagendeerd wisselden de Kamerleden uitvoerig van standpunt met elkaar. De uitkomst van dat dit commissiedebat was helaas niet concreet: men vroeg bijkomende adviezen aan elf instanties, waaronder Horeca Vlaanderen.
De gevraagde adviezen zouden tijdens een volgende Commissie, één week later, meer uitsluitsel over bepaalde ideeën kunnen geven. Helaas zijn toen de meerderheidspartijen voor de besprekingen niet komen opdagen. Vervolgens moest het debat worden opgeschort wegens niet in quorum (d.w.z. niet genoeg aanwezigen). Aan deze uitkomst is helaas niets meer verandert omwille van de ontbinding van het huidige Federale parlement in aanloop naar de verkiezingen van aanstaande zondag 9 juni.

In de krant
Naast de politieke weg, kondigde Horeca Vlaanderen op donderdag 29 februari 2024 aan dat ze naar het Grondwettelijk Hof stapt tegen drie beperkende maatregelen in de nieuwe flexi-jobwetgeving.
“Horeca staat of valt met flexibiliteit. Het is niet alle dagen even druk en flexi-jobs komen dan van pas,” getuigt Serge Verboven, uitbater van Au Vieux Port, Marcel, Maritime en Roti in Gazet van Antwerpen. “Anderzijds zijn er ook mensen die een centje willen bijverdienen. (…) Maar in de nieuwe regeling wordt de werknemer extra belast en werden ook voor de werkgever de bijdragen verhoogd.” Zijn volledige reactie in Gazet van Antwerpen kan je hier nalezen.
Na de plotse beslissing rond flexi-jobs die de regering eind vorig jaar nam, riep Horeca Vlaanderen op om de bestaande voorwaarden voor de horeca niet aan te passen. Daar ging de regering niet op in. En daarom werd in februari een vernietigingsberoep ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Daarnaast reikten we ook de hand uit naar de bevoegde federale ministers Dermagne en Vandenbroucke. “Horeca Vlaanderen doet een oproep om een rondetafelgesprek te organiseren met alle betrokken sectoren,” zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “De snelste weg om tot een oplossing te komen blijft de politieke weg.” Al werd die hand uiteindelijk weggeslagen.
Indien je nog graag wat meer algemene informatie leest rond de stap van Horeca Vlaanderen naar het Grondwettelijk Hof, bekijk dan het artikel van Het Laatste Nieuws of Het Nieuwsblad:
In de krant De Tijd wordt dieper ingegaan op de paden van die politieke weg.
Aan tafel bij Gert
We zijn in Vlaanderen terecht trots op onze rijke horecatraditie. Maar de opeenvolgende uitdagingen brengt die traditie met momenten in gedrang. Het is dan ook in jullie belang alsook dat van jullie medewerkers dat Horeca Vlaanderen de oproep tot een politieke bijsturing van de nieuwe flexi-jobwetgeving deed. En dat lichte CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, ook helder toe in de uitzending van de Tafel van Gert (Bekijk het fragment vanaf 14 minuten 30 sec).
What’s next?
De snelste oplossing blijft nog steeds de politieke weg. “Daarom gaan we meteen na de verkiezingen opnieuw aan de slag,” aldus Matthias De Caluwe. “De periode van lopende zaken start dan immers, gezien de onderhandelingen voor een nieuwe regering, en dus zijn partijen niet langer gebonden aan eventuele vorige meerderheidsakkoorden. We gaan hen dan ook herinneren aan de gemaakte beloftes tijdens ‘Kaarten op Tafel’ en verder vechten voor de nodige aanpassingen.”
Daarnaast blijft onze procedure bij het Grondwettelijk Hof lopen. De periode om beroep aan te tekenen tegen de wetswijziging inzake flexijobs loopt af op 30 juni, dus vanaf volgende maand zal ons dossier bij het Hof daadwerkelijk in behandeling worden genomen. Het is spannend afwachten op het resultaat!