HorecaHelden van de toekomst draaien mee in hotels

Het project EersteKlas kende deze week zijn hoogtepunt, de kers op de taart voor onze gedreven leerlingen. De hotelschoolleerlingen van Spermalie (Brugge), Ensorinstituut (Oostende) en RHIZO (Kortrijk) kregen de unieke kans om mee te lopen in een hotel en zo te proeven van het echte hoteliersleven. Van housekeeping tot technische dienst en keuken- of zaalpersoneel. Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort en Van der Valk Hotel in Gent werden deze week ondersteund door een heleboel enthousiaste leerlingen.

WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.33.50


Hoe het begon

In september 2023 werd ‘EersteKlas’ in het leven geroepen door Horeca Vlaanderen. Het project maakt deel uit van het Excellentiefonds en wordt ondersteund door het Departement Onderwijs onder leiding van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Het Excellentiefonds wil de instroom en het behoud van gedreven en geschoolde medewerkers verhogen in verschillende sectoren. 

Als werkgeversfederatie voor de horeca zette Horeca Vlaanderen een initiatief op poten om de talentvolle leerlingen van Vlaamse hotelscholen te laten excelleren in hun sterktes. “Net zoals in een klas, moet je ook op het werk vaak in teamverband de dag tot een goed einde brengen. Met EersteKlas willen we niet enkel leerlingen hun sterktes laten ontdekken, maar ook laten proeven van de verschillende kwaliteiten van collega’s. Elk lid in de groep telt. Samen trotseer je soms onvoorziene uitdagingen op het terrein en realiseer je vooral onvergetelijke momenten voor de gasten,” licht Matthias De Caluwe CEO van Horeca Vlaanderen toe. 

Op het menu

Voor de leerlingen waren het dagen vol opportuniteiten. De taken werden aan het begin van de dag vlotjes verdeeld. Elke leerling kon focussen op zijn of haar talenten en interesses, variërend van het ontvangen van gasten tot het mee bereiden van gerechten en het verzorgen van de kamers. Zoë, een vijfdejaarsleerling van hotelschool Spermalie draaide een dagje mee als receptioniste: “Ik had niet verwacht dat de job zoveel inhield. Maar het is leuk om veel informatie te krijgen en dat ik mensen kan helpen in- en uitchecken.”

WhatsApp Image 2024-03-21 at 10.35.23.jpeg

Een leuke verrassing tijdens de overname van het Van der Valk Hotel in Gent was de betrokkenheid van influencer Louise Goedefroy. Als voormalig hotelschoolstudente en bekende persoonlijkheid nam Louise deel aan deze overname en deelde ze haar ervaringen met de leerlingen. Een videoverslag van de dag is terug te vinden op de TikTok-pagina van Louise. 

Ook voor de hotels is het een heuse opportuniteit om in rechtstreeks contact te komen met de medewerkers van de toekomst. Lauren, HR-manager van Van der Valk Hotel Gent draagt het project een heel warm hart toe: “Het reilen en zeilen van een hotel, daar komt meer bij kijken dan je zou denken. De leerlingen kunnen zo al eens proeven van een job in het hotelleven.”

WhatsApp Image 2024-03-21 at 12.12.58.jpeg

De apotheose 

De leerlingen van Spermalie, het Ensorinstituut en RHIZO legden al een heus traject af, met een schriftelijke proef en mondelinge pitch. Stuk voor stuk zijn het HorecaHelden die ongetwijfeld een succesvolle toekomst tegemoet gaan in de smakelijkste sector van het land. Toch willen we de klassen en hun uitmuntende prestaties nog eens extra in de bloemetjes zetten. 

Dat doen we tijdens een awarduitreiking onder toeziend oog van het Horeca Vlaanderen team en het Departement Onderwijs. De beste klas wordt met een heuse prijs beloond voor hun inzet de afgelopen maanden, op maandag 29 april in het Van der Valk Hotel in Gent. Benieuwd naar de apotheose van het project EersteKlas? Hou zeker de socials van Horeca Vlaanderen en EersteKlas in de gaten!