Volgende generatie horecamedewerkers klaargestoomd: Vlaamse leerlingen Voeding & Horeca schitteren tijdens awarduitreiking EersteKlas

Het aantal openstaande vacatures in de horecasector stagneert, maar blijft hoog. Met andere woorden, sinds het begin van 2023 beginnen nog maar weinig nieuwelingen aan een job als keuken-, zaal- of hotelmedewerker. Die trend keren is cruciaal en daarom startte HorecaVlaanderen het nieuwe project EersteKlas op, mede mogelijk gemaakt met de steun van het Execellentiefonds van het Vlaams Departement voor Onderwijs & Vorming, onder impuls van Vlaams minister Weyts. Leerlingen uit scholen Voeding en Horeca proeven zo hoe werken in de sector er aan toegaat, buiten de schoolmuren om. Vandaag loopt dat project ten einde, met een awarduitreiking in aanwezigheid van Vlaams minister Weyts. 

WhatsApp Image 2024-04-29 at 19.01.25

 

Met 4.149 openstaande vacatures in de horecasector aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van een 4200-tal vacatures een jaar eerder kennen we een zeer trage vooruitgang in de invulling van beschikbare jobs in de horeca. Zo blijkt althans uit de meest recente cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).

Een opmerkelijke trend, zeker als je weet dat het aantal arbeidsplaatsen in de horecasector momenteel ruimschoots het precoronaniveau van 2019 overtreft. Hoog tijd dus om een nieuwe generatie HorecaHelden klaar te stomen en te vieren.

"Met Horeca Vlaanderen trekken wij al een aantal jaar aan de alarmbel om zowel de situatie van de huidige werknemers te verbeteren als voldoende toekomstige werknemers voor de sector aan te trekken. Via ons sectoraal vormingscentrum Horeca Forma investeren we volop in kwalitatieve opleidingen en instroomtrajecten, vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Er zijn enorm veel mensen aan de slag in onze sector, maar het personeelstekort blijft nijpend. Daarom wilden we nog een versnelling hoger schakelen, dus hebben we geen seconde getwijfeld om ons te engageren voor het Excellentiefonds en EersteKlas op te starten. Hiermee focussen we ons echt op de volgende generatie, de horecahelden van morgen. Zo hebben wij een zestigtal leerlingen laten proeven van hoe het écht is om aan de slag te gaan in een hotel of grootkeuken. Zo hopen we hun honger om aan de slag te gaan in onze mooie sector aan te wakkeren.”


Awarduitreiking

Na een jaar vol toewijding en inzet is het moment aangebroken om de leerlingen in de bloemetjes te zetten. Op deze bijzondere avond worden de deelnemende klassen geëerd voor hun betrokkenheid bij het project. Hoewel Spermalie Brugge (Horeca) en Rhizo Kortrijk (Grootkeuken) zich mogen kronen tot winnaars van EersteKlas, verdienen alle deelnemende klassen erkenning voor hun engagement tijdens dit project. Zo mogen de leerlingen Restaurant & Keuken van het Ensorinstituut in Oostende zich ook zeker winnaars noemen.

WhatsApp Image 2024-04-29 at 19.01.28.jpeg

“We gebruiken het Excellentiefonds om ambitie en hard werken te belonen. Dat zijn bij uitstek dingendie passen bij de horeca” , licht Ben Weyts, Vlaams minister voor Onderwijs, toe. “Werken in de horeca is hard werken, maar ook gráág werken en goed verdienen, zo weet ik uit eigen ervaring. Jarenlang heb ik me heel goed geamuseerd als kelner en ik zie mezelf zeker terugkeren. Ook in ons technisch en beroepsonderwijs zitten er heel veel jongeren die willen uitblinken en daar voor willen werken. Het project Eersteklas gaf de kans om vaardigheden te demonstreren en beloond te worden voor vakmanschap.”


Wat is EersteKlas?

EersteKlas is een project dat voortkomt uit de samenwerking tussen Horeca Vlaanderen en het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Als onderdeel van het Excellentiefonds heeft dit initiatief als doel om de volgende generatie horecaprofessionals voor te bereiden op werken in de smakelijkste sector van het land. Door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden, kennis en attitudes, zoals groepswerk en hospitality, ontwikkelen zij hun talenten verder binnen de opleiding, ook buiten de schoolmuren. Het excellentieproject biedt een verrijkende leerervaring die studenten in staat stelt om zich te onderscheiden en te excelleren in hun vakgebied. Zo worden hefbomen gecreëerd voor een duurzame toekomst voor de horeca.  


Verloop project

“Je kan een projectje voorstellen in de klas, maar als je dat niet eens aan een echt publiek mag voorstellen of daarin niet uitgedaagd wordt, is het allemaal nogal vrijblijvend”, beaamt Sabrina Caeckaert, Technisch Adviseur Coördinator van Spermalie. “Het is dus zeer fijn dat ze dankzij Horeca Vlaanderen eens kunnen proeven van het échte horecaleven, buiten de school.”

Het project bestond uit diverse onderdelen. Allereerst begonnen de zestig leerlingen met een schriftelijke proef, waarbij ze in teamverband gingen kijken naar de talenten binnen hun klas, om zo gericht aan de slag te gaan. Daarnaast stond ook het thema ‘duurzaamheid’ centraal en diende de horecamedewerkers in spé op zoek te gaan naar geschikte alternatieven voor bepaalde gebruiken of gerechten in een hotel of grootkeuken. Na de schriftelijke proef was het tijd om hun ideeën, gebundeld in een concrete case, te presenteren aan een professionele jury tijdens een pitch. Op deze manier werden de communicatieve vaardigheden van de leerlingen op de proef gesteld, wat van cruciaal belang is in de horecasector, waar gastvrijheid centraal staat.

GVG-20240320-0906.jpg

Tot slot, als kers op de taart, mochten de leerlingen voor één dag meedraaien in een hotel of een grootkeuken. Tijdens deze dag konden ze een glimp opvangen van het reilen en zeilen achter de schermen van een logeergelegenheid of een professionele keuken. Er komt immers vaak veel meer bij kijken dan initieel wordt gedacht. “EersteKlas is een fantastisch project. Vanuit ons hotel dragen we het project dan ook een warm hart toe. In de eerste plaats omdat we vinden dat we jongeren die kans op de arbeidsmarkt moeten geven”, vertelt Laure De Winde, HR-manager van Van der Valk Gent.

De eerste editie van Eersteklas was een enorm succes en zorgde voor veel enthousiasme bij de leerlingen, scholen en deelnemende locaties. Horeca Vlaanderen gelooft dan ook sterk in deze formule en is vragende partij voor een nieuwe editie volgend schooljaar.