73 jonge talenten zetten Vlaanderen culinair op de kaart: aftrap van het grootste collectief Jong Keukengeweld-chefs ooit gegeven in het KMSKA

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud en houd je ervan om de benen onder de tafel te schuiven en te genieten van atypische smakencombinaties? Dan ben jij de ideale gast voor één van de topchefs uit het nieuwe Jong Keukengeweld-collectief. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het huis van vele Vlaamse meesters, zijn op maandag 9 september 2024 de 73 chefs van de editie 2024 - 2025 voorgesteld. Vanaf woensdag 11 september 2024 kunnen jongeren reserveren om bij één van hen te tafelen. “Een sterk merk als Jong Keukengeweld moet je koesteren dus hopen we de komende maanden om fans voor het leven te creëren van ons smaakvol Vlaams culinair landschap”, aldus Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. 

GVG_0790-1.JPG

Een lekker avondje uit met vrienden een extra dimensie geven, dat is waar de culinaire creatievelingen uit het smakelijkste collectief van Vlaanderen & Brussel steeds naar streven. Om jeugd ook in 2024 en 2025 voor te stellen aan al het lekkers dat ons land te bieden heeft, maakte Horeca Vlaanderen de nieuwe lichting van Jong Keukengeweld-chefs bekend, in het decor van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en in aanwezigheid van Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Goed nieuws voor alle jongeren die graag eens culinair lunchen of dineren voor een prijsje. Maar ook voor de organisator van de culinaire beleving, sectorfederatie Horeca Vlaanderen. “We zijn trots om
vandaag de start van een nieuwe editie Jong Keukengeweld te geven. Tradities zijn er om te koesteren. Gezien we vorig jaar meer dan 42.000 jongeren hun smaakpapillen prikkelden, zetten we de imagocampagne met veel enthousiasme verder, met een nieuwe ‘look and feel’ en enkele nieuwigheden waardoor jongeren langer kunnen deelnemen. De doelstelling van Jong Keukengeweld blijft hetzelfde: jongeren op een toegankelijk manier laten kennismaken met onze Vlaamse jonge culinaire talenten”, aldus De Caluwe. 

Grootste (vrouwelijke) collectief
En ze zijn met veel dit jaar: een veelbelovende symbiose tussen 31 ambitieuze nieuwelingen en 42 vertrouwde smaakmakers vormt het gezelschap voor het komende jaar. 73 chefs uit 70 restaurants staan binnenkort klaar om smaakpapillen te doen dansen. Opvallend? Het collectief van 2024-2025 telt maar liefst 9 vrouwelijke chefs, wat het hoogste aantal is in de Jong Keukengeweld-geschiedenis.

Koken met lokale en seizoensgebonden producten is al jaren een vereiste binnen het initiatief, maar sommigen gaan net nog een stapje verder. Zo is Restaurant Wingerd in Vorselaar op veel vlakken een ‘specialleke’. In de goede betekenis van het woord, want chef Pieter Coomans legt er atypische gerechten op je bord, waarbij hij graag gebruikt maakt van eigen gefermenteerde producten. Restaurant Entropy van Elliot Van de Velde deelt die liefde voor producten uit de natuur alvast met chef Pieter: in zijn restaurant in Brussel brengt hij namelijk een eerbetoon aan al het moois dat we uit onze eigen tuin kunnen halen door het volledige potentieel van elk product dat binnenkomt ook effectief te benutten.

Bij Jong Keukengeweld-chefs mag er ook al eens een hoek af zijn. Bij VAS in Oost-Vlaanderen zit het atypische dan ook eerder in de rolverdeling binnen de zaak: het is namelijk chef Jolien Van Puyvelde die in de potten roert terwijl haar man je ontvangt voor een smakelijke avond met Japanse toetsen. En het tegendraadse genot van ambitieuze nieuweling Rock-Fort sluit mooi aan in dit rijtje. Hoewel het zicht op zee hen zo geliefd is, kozen Eline en Laurent toch voor Brugge, om hun ooit eigen geliefde plekje een nieuw leven te geven. Aan de andere kant van Vlaanderen, tot slot, kan je bij restaurant Nores terecht voor onder meer zelfgemaakt zuurdesembrood en bijhorende creatieve gerechten in een minimalistisch decor. Na negen jaar lang een drukke brasserie te hebben uitgebaat, openden chef Marijn Jaenen en zijn vrouw een klein jaar geleden hun eigen gastronomische horecazaak.

Het Jong Keukengeweld-collectief staat de hele editie lang rechtstreeks met elkaar in contact. Zeker tijdens de jongerenacties van 1 oktober tot en met 10 november 2024 en van 1 tot en met 31 maart 2025, waar 18 tot en met 35-jarigen de kans krijgen om aan een zeer aantrekkelijk tarief te genieten van een driegangenmenu met aangepaste dranken. 

Vijf jaar langer genieten
Tot vorig jaar waren de jongeren die gingen eten via de formule van Jong Keukengeweld niet ouder dan 30 jaar, maar vanaf dit jaar wordt die maximumleeftijd opgetrokken naar 35 jaar. Met andere woorden, jongeren kunnen vijf jaar langer genieten van hoogstaande gastronomie aan een scherpe prijs. Culinair genieten van een Jong Keukengeweld driegangenmenu met aangepaste dranken en water kan tijdens deze editie, afhankelijk van het DNA van het restaurant, vanaf 59 euro tot en met 69 euro (inclusief btw, exclusief transactiekost).

Zijn jouw smaakpapillen geprikkeld? Alle info vind je op www.jongkeukengeweld.be en regelmatig verschijnen er updates op de Instagrampagina @jongkeukengeweld.