Uw particuliere klant betaalt niet. Wat nu? Vanaf september geldt nieuwe wetgeving!
Afgelopen weekend was in de media te lezen dat er vanaf september betere bescherming zal zijn voor klanten die laattijdig of zelfs niet betalen. Het klopt dat er dit najaar een nieuwe wetgeving in werking treedt op iedere betalingsachterstand van een schuld van een consument aan een onderneming. Het is dan ook belangrijk dat u dit nieuwsbericht aandachtig leest, zodat u de contractvoorwaarden en de algemene voorwaarden voor uw gasten tijdig aanpast aan de nieuwe regels die ingaan op 1 september 2023. Als de voorwaarden van het contract niet zijn aangepast, bestaat er immers geen juridische basis meer voor de betalingsachterstand. Voor bestaande contracten geldt er nog een overgangsperiode tot 1 december.
Een herinnering aan uw klant: wat, wanneer en hoe?
Uw particuliere klant heeft zijn of haar schuld niet (volledig) betaald op de vervaldatum én er is een schadebeding (een clausule in een contract omtrent een forfaitaire vergoeding van de schade ten gevolge van een wanprestatie) van toepassing? Dan kan dit beding enkel toegepast worden nadat u de klant een ingebrekestelling toegestuurd heeft die de vorm aanneemt van een eerste herinnering.
Zo een herinnering kan op papier of digitaal verzonden worden:
- Een herinnering per post: heeft een termijn van ten minste 14 kalenderdagen die ingaat op de derde werkdag na verzending van de herinnering aan de klant.
- Een elektronische herinnering: heeft een termijn van 14 kalenderdagen op de kalenderdag die volgt op de dag waarop de herinnering werd verzonden aan de klant.
Wie te laat is met het betalen van een factuur kreeg tot nu extra kosten aangerekend voor iedere herinneringsbrief, maar vanaf september mogen er geen kosten meer aangerekend worden voor de eerste herinnering. Bijkomende aanmaningen? Dan zijn de kosten wel voor de gast in kwestie, al mogen die dan weer niet hoger liggen dan 7,50 euro (exclusief portokosten).
De eerste herinnering moet minimaal de volgende gegevens bevatten:
- Het verschuldigde saldo en het bedrag van het schadebeding dat zal worden geëist bij niet-betaling binnen de termijn van 14 kalenderdagen;
- De naam en het ondernemingsnummer van uw onderneming;
- Een beschrijving van het product of de dienst dat/die de schuld heeft doen ontstaan, alsook de datum van opeisbaarheid van deze schuld;
- De termijn hierboven vermeld, waarbinnen de schuld moet betaald worden vooraleer enige kost, interesten of vergoedingen zouden kunnen worden gevorderd.
Als de gast u ernaar vraagt, bent u verplicht om meteen, op een duurzame drager (bijvoorbeeld per brief of per mail), hen alle bewijsstukken van de schuld te verstrekken alsook alle nodige informatie over hoe een betwisting van de schuld in te dienen.
Geen reactie = extra kosten
Na 14 dagen geen succes? U kan (een van de) onderstaande extra betalingen (en geen enkel andere) vorderen van uw gast.
- De verwijlinteresten: indien een schadebeding bepaalt dat er een interest voor laattijdige betalingen van toepassing is, kan u, als kmo, beslissen om die interest te laten lopen vanaf de kalenderdag die volgt op de dag waarop u de herinnering aan de consument heeft verzonden. Let op: deze interesten mogen niet hoger zijn dan de interest tegen de referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten (overeenkomstig artikel 5, 2° van de wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties). Deze interesten worden berekend op de nog te betalen som.
Belangrijk: op het moment van verzending van deze tekst bedraagt de toepasselijke wettelijke rentevoet voor betalingsachterstand bij handelstransacties 10,5%. De Minister van Financiën bepaalt elke eventuele wijziging van deze interestvoet en deelt dit dan mee via een bericht in het Belgisch Staatsblad.
en/of
- Een forfaitaire vergoeding, in zoverre ze uitdrukkelijk bepaald is.
Afhankelijk van het openstaande bedrag mag de vergoeding niet meer zijn dan:
- 20 euro als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan 150 euro is;
- 30 euro + 10% van het verschuldigde bedrag als het verschuldigde saldo gelijk aan of hoger is dan 150,01 euro en maximum 500 euro bedraagt.
- 65 euro + 5% van het verschuldigde bedrag als het verschuldigde saldo tussen 500 euro bedraagt en 2000 euro (maximum) bedraagt.
De hierboven vermelde bedragen zijn door de wetgever bedoeld om consumenten niet in een negatieve schuldenspiraal terecht te laten komen omdat hen torenhoge verwijlintresten en invorderingskosten worden aangerekend. Bovendien heeft dat ook geen fijne gevolgen hebben voor u. Elk schadebeding dat bedragen bevat die hierboven niet bepaald zijn, is verboden.
Deze nieuwe wetgeving verandert niets aan het feit dat (overeenkomstig artikel VI.83, 24° van het Wetboek voor Economisch Recht), in de overeenkomsten gesloten tussen een onderneming en een consument, schadevergoedingsbedragen die duidelijk niet evenredig zijn aan het nadeel dat door de onderneming kan worden geleden, in elk geval onrechtmatig zijn.
Volg de wetgeving goed en correct op
Van alles wat hierboven vermeld staat, mag u niet afwijken. Mocht u dat toch doen, bijvoorbeeld in uw algemene voorwaarden, dan worden dergelijke bedingen als verboden en nietig beschouwd. Bovendien moeten gasten vooraf de regels kennen, dus pas zeker de contractvoorwaarden en de algemene voorwaarden voor uw gasten tijdig aan. De nieuwe regels gelden voor nieuwe contracten vanaf 1 september, voor bestaande contracten is er nog een overgangsperiode tot 1 december.
Indien u de regelgeving niet correct volgt, is uw klant van rechtswege vrijgesteld van de betaling van uw (eventuele) schadebeding en riskeert u controles en/of sancties (vb. een geldboete) van de economische inspectie.
Een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard.