Turnhout ondertekent als eerste stad ons Manifest Horeca Pop-up
Een bruisende horecasector is het kloppende hart van de stad, waar inwoners en bezoekers samenkomen en elkaar ontmoeten in een warme en gezellige sfeer. De laatste jaren winnen pop-ups dan ook meer aan populariteit. Horeca Vlaanderen strijdt al langer tegen oneerlijke concurrentie van tijdelijke horecazaken ten opzichte van de vaste cafés en restaurants in een stad of gemeente. Onlangs zetten we samen met de Stad Turnhout en haar horecaondernemers een eerste, mooie stap naar een gelijk speelveld: de stad ondertekent als eerste het Manifest Horeca Pop-up.
We blikken even terug naar het begin van de zomer. Een post op sociale media van een Oost-Vlaamse café-uitbater opende opnieuw het debat rond pop-ups en zomerbars. De ondernemer klaagde aan dat pop-ups op het dorpsplein van Sleidinge de klanten van zijn zaak en andere gevestigde horeca wegplukken. Doen pop-ups en zomerbars de vaste horeca effectief doodbloeden? De meningen zijn hierover verdeeld.
Horeca Vlaanderen reageerde toen op de kwestie. “Ondernemers zijn niet tégen maar vóór concurrentie, maar die concurrentie moet wel eerlijk gebeuren”, aldus CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe. “Concreet betekent dit dat concurrenten met ‘gelijke wapens’ moeten kunnen strijden. Door een gebrek aan loonkosten kunnen pop-ups veel goedkopere prijzen hanteren dan de reguliere horeca. Deloyale concurrentie binnen de sector moeten we zoveel mogelijk vermijden.”
Een eerste stap
De Stad Turnhout ondertekent het Manifest Horeca Pop-up. Dit manifest lanceerde Horeca Vlaanderen tijdens de coronacrisis, als richtlijn om steden en gemeenten er (nog) meer op te laten toezien dat er een gelijk speelveld is voor alle horecazaken in hun omgeving. Door het te ondertekenen, gaat de stad Turnhout zo bereidwillig een najaar zonder deloyale concurrentie tegemoet en zet het een eerlijke toon voor de volgende zomer.
De dialoog kwam er op vraag van Horecaondernemers Turnhout (HoT vzw). Schepen van Centrummangament Stijn Adriaensens stelt de Turnhoutse richtlijn voor in Café Chaos: “De noodzaak van een helder kader was voor alle partijen duidelijk. Het Manifest Horeca pop-up van Horeca Vlaanderen vormde een sterke leidraad voor een bindende richtlijn gemaakt binnen onze eigen Turnhoutse werking.”

Wat houdt het manifest in?
Het Manifest Horeca Pop-up bestaat uit met zorg opgestelde principes die ten alle tijden loyale concurrentie waarborgen. Ons manifest bevat de volgende principes:
- Heldere communicatie en structureel overleg;
- Twee vaste pop-up periodes tijdens de zomer- en wintermaanden;
- Een maximale uitbatingsperiode van 100 dagen;
- Een stedenbouwkundige verenigbaarheid tussen de pop-up horecazaak en de omgeving;
- Correcte en tijdige aanvraag tot vestiging van een pop-up horecazaak;
- Overeenstemming van de exploitatie met sectorale regelgeving;
- Een vast sluitingsuur;
- Een pop-up horecazaak op openbaar domein.
Als sectorfederatie blijven we de impact van pop-ups en zomerbars op de vaste horeca hoog op de politieke agenda zetten. Dat doen we samen met al onze lokale afdelingen. Zo hopen we dat meer stedelijke en gemeentelijke besturen het voorbeeld van de stad Turnhout volgen.
Jouw stad, een eerlijke stad?
Horeca Vlaanderen spoort elke Vlaamse stad en gemeente aan om in dialoog te gaan met haar lokale horecaondernemers. Heeft u interesse in ons manifest? Stuur ons een mailtje via info@horeca.be en u ontvangt het Manifest Horeca Pop-up in uw mailbox.