Horecatrailer op het Operaplein (Antwerpen): werknemer- en werkgeverorganisaties slaan de handen in elkaar tegen personeelstekort
Het welgekende Operaplein in Antwerpen wordt op donderdag 31 augustus 2023 even omgetoverd tot het horecaplein met mobiele keukeneenheid. Voor het tweede jaar op rij kan je in de schaduw van de Keyserlei en aan het begin van de Meir letterlijk en figuurlijk komen proeven van een job in de horeca. VDAB, Horeca Forma – de vormingsorganisatie van Horeca Vlaanderen en de sociale partners – alsook stad Antwerpen willen op die manier de vele beschikbare jobs in de horeca promoten.
De horeca kampt al enige tijd met een nijpend personeelstekort in de sector. Werknemers- en werkgeversorganisaties willen daar graag samen iets aan doen. Daarom laten ze iedere geïnteresseerde voorbijganger op donderdag 31 augustus of vrijdag 1 september kort even kennismaken met een job als zaal- of keukenmedewerker of bartender.
In de mobiele keukeneenheid, ook wel de Horecatrailer genoemd, worden twee dagen lang workshops georganiseerd. Deelnemers leren hapjes maken en mocktails bereiden of banen hun weg naar zaalmedewerker door te leren rondlopen met een goedgevulde plateau. Op die manier kunnen deelnemers hun talenten en mogelijkheden in de horecasector ontdekken en zien waar hun interesses liggen. Op één van de dagen organiseert VDAB ook een ‘jobdate’ met Antwerpse werkgevers uit de horecasector. Eén van die werkgevers is Van der Valk Hotel Antwerpen. “We staan hier al voor het tweede jaar op rij”, zegt Heidi Vrancken. “Het fijne is dat wij als werkgever hier ook meteen in contact komen met potentiële nieuwe werkkrachten. Die formule werkt, want na de vorige editie zijn er bij Van der Valk Hotel Antwerpen nog steeds collega’s werkzaam die we via de Horecatrailer hebben ontmoet.”
"De problemen zijn nog steeds aanwezig. Anderzijds zijn er ook al veel mensen aan de slag in onze sector. Logisch als je weet dat er ook meer horecazaken zijn dan voor de coronacrisis, en zelfs toen was voldoende medewerkers vinden al een uitdaging", zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. "Maar met alleen maar zeggen dat er een probleem is ben je niks. Je moet ook zelf aan de slag gaan en daarom zijn acties zoals deze zijn dus belangrijk permanent mensen aan te spreken. Een knap staaltje teamwerk van alle betrokken partners.”
Benieuwd hoe het Operaplein er de afgelopen week uitzag? Bekijk ons sfeerverslag op onze Facebookpagina.
Beloon zij die al werken meer
Naast de zoektocht naar veel nieuwe werkkrachten in de horeca, zijn ook voor de werknemers die reeds aan de slag zijn in de sector extra motiverende initiatieven of maatregelen welkom. Anno 2023 zijn veel vaste werknemers immers vragende partij om extra te werken. Voor studenten werd het aantal fiscaalvriendelijke uren reeds opgetrokken van 475 naar 600 uren voor de jaren 2023 en 2024. Dit nadat Horeca Vlaanderen in juni 2022 als eerste een verhoging vroeg, en het debat hierover opende. De federatie ijvert dat, ook na 2024, het nieuwe maximale aantal van 600 fiscaalvriendelijke uren behouden blijft.
Maar ook vast personeel wil vaak vrijwillig meer netto overuren werken. Met de huidige 360 netto overuren is overwerken op een bepaald moment fiscaal niet meer interessant. “De uitbreiding hiervan zou werken lonender maken. Het geeft immers iets extra aan wie vrijwillig meer uren wil werken en het neemt de zorgen van onze ondernemers over het personeelstekort al voor een stuk weg. Een win-win situatie voor zowel de werknemer als de werkgever”, bepleit Matthias De Caluwe.