Horeca Vlaanderen reageert op berichtgeving luchtkwaliteitsplan: “Gelijke spelregels voor iedereen en haalbaarheid door ondersteuning, zijn onze uitgangspunten. Verder overleg nodig"

Het werd al langer aangekondigd, maar vanaf 10 december 2023 zullen de eerste verplichtingen inzake wetgeving ter verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen - die publiek toegankelijk zijn - van kracht gaan. Het ontwerpactieplan, met mogelijke nieuwe regels om de kwaliteit van binnenlucht in de gaten te houden, geraakte vandaag bekend in de media. Onze reactie hierop lees je hier.

Luchtkwaliteitsmeter

 

Er komen nieuwe regels om de binnenlucht in ons land gezonder te maken. Minister Vandenbroucke wilt hiermee vermijden dat er bij een eventuele nieuwe pandemie hele sectoren moeten sluiten. Eind vorig jaar keurde het parlement al een nieuwe wet goed rond de kwaliteit van binnenlucht, maar toen waren er nog niet onmiddellijk verplichtingen voor de betrokken sectoren (cultuur- en events, sport en de horeca). Die wet is nu uitgewerkt in een ontwerpplan met meer concrete regels.

Een van de mogelijke verplichtingen die in zal gaan vanaf 11 december 2023 is het opnieuw plaatsen van een CO2-meter in zaken die groter zijn dan 15 m² en waar mensen langer dan een kwartier aanwezig zijn. Daarnaast zullen eventsruimtes, sporthallen en horecazaken ook een risico­analyse en een actieplan moeten opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

“Intussen is het belang van goede binnenlucht genoegzaam bekend, zeker voor horeca die toch zwaar getroffen is tijdens de coronapandemie. We namen hierin zelf mee het voortouw om sneller te kunnen heropenen”, zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen. “Toch hebben we met de betrokken sectoren enkele kritische vragen gesteld en onze bezorgdheden geuit op het ontwerpplan van minister Vandenbroucke. Zo vragen we ons af waarom de wetgeving, in eerste instantie, enkel geldt voor de events-, sport- en horecasector. Een gelijk speelveld lijkt ons in deze van belang naar draagvlak toe, want tijdens de crisis hebben we toch gemerkt dat ook andere sectoren op sommige momenten een gezondheidsrisico vormden. Daarnaast zouden we graag garantie krijgen rond haalbaarheid naar kostprijs en timing toe in de nu al moeilijke economische tijden. Voorziet de overheid hiervoor iets als tussenkomst voor deze extra maatregelen die ze opleggen? We kijken in de komende weken uit naar antwoorden op deze bezorgdheden.”

Ter afsluiting benadrukken we graag nog eens dat het plan dat bekend geraakten in de media slechts een ontwerp is. Wanneer de regels rond binnenluchtkwaliteit definitief zijn en voordat ze effectief van kracht gaan, bezorgen wij jullie een update.