Europese vertegenwoordigers van de hospitalitysector komen bijeen in Brussel voor de 87e Algemene Vergadering van Europese koepelorganisatie HOTREC

Vertegenwoordigers van horecafederaties uit meer dan 30 Europese landen ontmoetten elkaar van 25 tot en met 27 oktober in onze hoofdstad Brussel. Meer dan 100 afgevaardigden kwamen samen ter gelegenheid van de 87ste Algemene Ledenvergadering van de Europese koepelorganisatie voor de belangenverdediging van de horecasector HOTREC. Horeca Vlaanderen , Horeca Brussel en Horeca Wallonië waren organisator van deze editie. Tijdens zo een bijeenkomst wordt het afgelopen jaar geëvalueerd en bespreekt men de uitdagingen van het komende jaar. De vertegenwoordigers concentreerden zich op de post-COVID-uitdagingen alsook de nodige ondersteuning bij uitdagingen als tewerkstelling en duurzaamheid.

GVG-20231026-0221


HOTREC is de overkoepelende vereniging van hotels, restaurants, cafés en soortgelijke vestigingen in Europa, die 47 nationale verenigingen in 36 landen samenbrengt. Ook wel: “de stem van de Europese gastvrijheid” genoemd. De missie van HOTREC is dan ook om haar belangen te vertegenwoordigen en te verdedigen tegenover de EU en andere internationale instellingen.

Bij elke samenkomst van de koepelorganisatie is te merken dat niet alleen ondernemers uit België kampen met een moeilijk ondernemersklimaat”, zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen en lid van het Ex-Com bij HOTREC. “Vandaar is belangrijk dat dit soort van congressen minstens twee keer per jaar plaatsvinden. Zo kunnen kennis en ‘best practices’ op regelmatige basis met elkaar uitgewisseld worden.”

Op de planning
Het driedaagse evenement biedt afgevaardigden uit de hospitalitysector de gelegenheid om de uitdagingen en successen van vandaag te bespreken. De stijgende energie- en voedselkosten, acute tekorten aan arbeidskrachten alsook de delicate verschuiving naar een meer digitale en groenere sector kwamen alvast aan bod. Premier De Croo opende donderdag digitaal de algemene  vergadering en verwelkomde alle aanwezigen in Brussel. Waals minister van Toerisme Valérie de Bue wees tijdens de openingsvergadering dan ook op enkele aandachtspunten binnen de zonet opgenoemde moeilijkheden voor de aanwezige Europese leiders. In de periode van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie – van 1 januari 2024 tot 30 juni 2024 – zijn de voortdurende zoektocht naar personeel, de transitie naar een groenere sector en een veilige (verdere) digitalisering van de hospitality dan ook absolute prioriteit.

Op zijn beurt duidt Europees Commissaris voor Justitie Didier Reynders de cruciale rol die de samenwerking tussen de industrie en de Europese instellingen speelt. “Hotrec is steeds een supporter van modernisering en vooruitgang”, getuigt Reynders. “Voor de Europese instellingen is de koepelorganisatie dan ook een belangrijke partner. Als leidende toeristische bestemming moeten we meegaan in de verwachtingen van de consumenten van vandaag. Binnen mijn functie als Commissaris zal ik er alles aan doen om, binnen onder meer de groene en digitale transitie, de noden van de hospitality sector te blijven verdedigen en dus belangen te garanderen.”

In de namiddag volgen nog enkele paneldiscussies met o.a. leden van het Europees Parlement. Samen met de Raad zetten ze vervolgens de lijnen uit voor de toekomst van de sector.

"Ik ben verheugd om te zien dat HOTREC-leden hier vandaag bijeen zijn om zaken te bespreken die centraal staan in onze sector", aldus HOTREC-president Alexandros Vassilikos. "Deze uitwisselingen en samenwerkingen zijn van cruciaal belang als we door onbekende wateren navigeren, en ik ben ervan overtuigd dat onze eenheid en innovatie ons naar een betere toekomst zullen leiden."

Tewerkstelling en duurzaam zijn voornaamste gespreksonderwerpen
De Europese horecasector levert met haar ruim 1,8 miljoen zaken een cruciale bijdrage aan de economie. Ook voor het stimuleren van de economische groei en het scheppen van banen is de horeca onmisbaar. De sector draagt namelijk ongeveer 2 à 3% bij aan het totale bruto binnenlands product en biedt in Europa werk aan meer dan 9 miljoen mensen. Volgens Reynders brengen horeca kmo’s de nodige innovatie, creativiteit en zelfs een persoonlijk tintje in de branche.

Desalniettemin vormt het tekort aan personeel één van de hoofdonderwerpen van de 87ste Algemene Vergadering van de Europese koepelorganisatie. Tijdens de verschillende vergadermomenten werden dan ook enkele van de door HOTREC bedachte oplossingen voorgesteld, om zo het probleem eveneens mee vanop EU-niveau aan te pakken.

Desalniettemin vormden het tekort aan personeel en duurzaamheid de hoofdonderwerpen van de 87ste Algemene Vergadering van de Europese koepelorganisatie. Die laatste zeker aangezien de Europese horeca zich ertoe heeft verbonden om tegen 2050 koolstofneutraal te worden. Een bezoek aan de Aquaponic Farm BIGH in Anderlecht laat aan de afgevaardigden van de Europese horeca zien hoe ideeën in de praktijk kunnen worden omgezet. De ‘Farm BIGH’ is namelijk een klimaat-vriendelijke boerderij die op grotere schaal lokaal en duurzaam gekweekte producten levert aan Brusselse restaurants en supermarkten.

Europa wordt steeds belangrijker dus een sterke lobbyorganisatie op hetzelfde niveau hebben, die de belangen van de horeca over grenzen heen naar voren schuift, is een sleutel tot succes” , vertelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “We zijn dan ook fier dat we dit jaar gastland mochten zijn voor de 87ste Algemene Vergadering. Een voorbode voor ons voorzitterschap in 2024, waar we alles op alles gaan zetten, want ook op Europees niveau verdient de horeca alle aandacht.”