Subsidies en financiering, wat is er veranderd?

Onlangs werden enkele maatregelen omtrent subsidies en financiering gewijzigd. We sommen de belangrijkste veranderingen hieronder voor je op, zodat je weer helemaal up-to-date bent.

micheile-dot-com-ZVprbBmT8QA-unsplash


Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen die hun activiteit stopzetten of onderbreken, kunnen in bepaalde situaties een beroep doen op het overbruggingsrecht. Het overbruggingsrecht bij quarantaine of zorg voor een kind kon worden toegepast tot eind maart 2022. Nu werd beslist om dit te verlengen tot eind juni 2022.

  • Het gaat om zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en daardoor hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig moeten onderbreken.
  • Je komt niet in aanmerking als je je zelfstandige activiteit van thuis uit kan organiseren.

Komen ook in aanmerking:

  • Zelfstandigen die omwille van de zorg voor hun kind van minder dan 18 jaar hun zelfstandige activiteit volledig onderbreken gedurende minstens 7 kalenderdagen (niet noodzakelijk opeenvolgend) tijdens een kalendermaand of gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen die verspreid zijn over twee maanden. Denk bv. maar aan quarantaine of isolatie van het kind of sluiting van de school of kinderopvang of verplichte lessen vanop afstand als gevolg van corona beperkende maatregelen.
  • Zelfstandigen die omwille van de zorg van een gehandicapt kind ten laste hun zelfstandige activiteit gedurende minstens 7 kalenderdagen (niet noodzakelijk opeenvolgend) tijdens een kalendermaand of gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen die verspreid zijn over twee maanden. Denk maar aan een sluiting van het centrum voor opvang van gehandicapte personen of een tijdelijke stopzetting van de intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen als gevolg van corona beperkende maatregelen.

Het overbruggingsrecht vraag je aan bij je sociale verzekeringsfonds dat een aanvraagformulier ter beschikking stelt. Je moet aan dit fonds een attest van quarantaine of een attest van het kinderdagverblijf, van de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen overhandigen.

 

Indexatie flexi-uurloon

Door de overschrijding van de spilindex bedraagt vanaf 1 mei 2022 het bedrag van het flexi-uurloon minimum €10,33.

 

Relancemaatregelen voor toerisme

Toerisme Vlaanderen zal in het kader van het relancebeleid 5 thematische relance-oproep lanceren. Op 15 maart 2022 werden volgende oproepen gelanceerd, waarvoor je nog kan indienen tot 15 mei 2022:

  • Relance-oproep voor recreatief en sportief fietsen met focus op belevingselementen en multifunctionele servicepunten langs de icoonfietsroutes en de ‘Cycling in Flanders’ routes
  • Relance-oproep voor bierbeleving zal inzetten op kwalitatieve bezoekersbelevingen bij brouwerijen

Op 25 maart 2022 werden nu ook de volgende 3 oproepen gelanceerd. Indienen voor deze oproepen kan tot 25 juni 2022:

  • Relance-oproep voor culinaire belevingen zal inzetten op belevingsprojecten die focussen op volgende typische Vlaamse producten: witloof, witte asperge, grijze Noordzeegarnaal, praline/chocolade, Brusselse wafel, Belgische frieten, speculaas, appel, peer en cuberdon
  • Relance-oproep voor natuur met focus op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes
  • Relance-oproep voor Vlaamse Meesters zal enerzijds inzetten op nieuwe bezoekersbelevingen en anderzijds op tentoonstellingen en evenementen

 

Fiscale voordelen rond laadpalen

Ondernemingen (zowel eenmanszaken als vennootschappen) die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk en intelligent laadstations kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek.

  • Particulieren en zelfstandigen kunnen in dezelfde periode een belastingvermindering voor de aankoop en plaatsing van een intelligent laadstation thuis bekomen.
  • De voorwaarden van deze kosten aftrek werden intussen verduidelijkt in de ‘Circulaire over fiscale vergroening van de mobiliteit’ van FOD Financiën.

 

We hopen je hier voldoende mee op de hoogte hebben gebracht. Maar je kan het bovenstaande hier nog eens rustig nalezen in de uitgebreide subsidiedatabank van VLAIO, samen met nog een heel pak andere maatregelen.