Op ronde bij onze commissievoorzitters: “De belangrijkste topics? Foodcost, energie en personeel!”
Om alle horecaondernemers goed te kunnen ondersteunen, is het van cruciaal belang voor Horeca Vlaanderen om een vinger aan de pols te houden bij de verschillende subsectoren. In deze rubriek zoomen we in op de verschillende sectorcommissies en laten we de betrokkenen zélf aan het woord. In deze editie spreken we met enkele hoofdrolspelers van de restaurantcommissie.
Barbara Beeckman is al heel wat jaren actief binnen Horeca Vlaanderen. “Ik zit intussen al een achttal jaar in de restaurantcommissie, waarvan twee jaar als voorzitter”, blikt ze terug. “Ik heb er nooit over getwijfeld om dit engagement op te nemen. Ik ben gemotiveerd om me in te zetten voor mijn sector en onze federatie. Horeca Vlaanderen is een organisatie met vele kamers en elke kamer heeft zijn specifieke uitdagingen en problemen. Het mooie aan de restaurantcommissie is dat we daar de focus volledig op de restaurantsector kunnen leggen. Tijdens de coronapandemie was onze commissie heel actief en konden we – samen met de federatie - mooie steunmaatregelen voor onze kamer verwezenlijken.”
“Doorheen de jaren is de commissie hét aanspreekpunt geworden voor iedereen binnen de sector.”
De restaurantsector gaat heel breed. “Niet elk restaurant is hetzelfde. In de commissie zetelen zowel mensen met een klassiek restaurant, als een eettent of brasserie.” Zoals elke commissie is de restaurantcommissie klein gestart. “Doorheen de jaren is het echter een belangrijk aanspreekpunt geworden voor iedereen binnen de sector. Alle informatie vanop het terrein stroomt via de commissie door naar het nationale niveau. We zien dat die in een latere fase ook mee naar het politiek niveau worden genomen om voor onze belangen op te komen. We zitten niet stil in de sectorcommissie en blijven werken op actuele thema’s.”
De belangrijkste topics die tegenwoordig op de agenda staan? “Foodcost, energie en personeel”, klinkt het beslist. “Hoewel we in de sectorcommissie vaak topics bespreken eigen aan onze kamer, denk ik dat dit drie thema’s zijn die iedereen in de horecasector zorgen baart.”
“Waarom ik me engageer voor de restaurantcommissie? Om op te komen voor de specifieke noden van mijn sector. Een restaurant, met de befaamde ‘service coupé’, is iets helemaal anders dan bijvoorbeeld een café of feestzaal. Ik vind het belangrijk om mee aan die kar te trekken”, klinkt het vastbesloten bij Christian Michiels. Hij hecht veel belang aan de diverse sectorcommissies. “Op nationaal niveau is het onmogelijk om de finesse van elke subsector tot in het detail te kunnen doorgronden. Het is onze taak om noden en problemen te detecteren en die door te geven zodat onze CEO Matthias De Caluwe daar verder mee kan gaan en het ook op de politieke agenda te zetten.”
“We blijven de stijgende energiefactuur sowieso proactief aankaarten op nationaal niveau.”
Christian is dankbaar dat heel wat collega’s mee aan de kar trekken. “Al mag het nog iets meer zijn”, moedigt hij iedereen aan. “Nog te weinig collega’s beseffen wat Horeca Vlaanderen allemaal voor ons doet.”
De uitdagingen in de toekomst zijn groot. “Nu is het vooral de inflatie die de agenda bepaalt”, zucht Christian. “De prijsstijgingen – zowel personeel, grondstoffen als energie – baren ons allemaal zorgen. We waren opgelucht uit corona te zijn, maar dan was daar opeens ook de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen.” De gasfactuur is intussen maal 2,5 gegaan tegenover vorig jaar en de elektriciteitsprijs maal 1,8. “Als je dan leest dat de energieleveranciers het piekverbruik zwaarder willen gaan doorrekenen, gaan er heel wat alarmbellen af. Dit is een van dé topics die in de sectorcommissie op tafel liggen en die we in de toekomst sowieso proactief zullen aankaarten.”