Hospitality Heroes wil personeelstekort in Antwerpse horeca aanpakken
De horecasector in Antwerpen werft aan! Keuken- en zaalpersoneel, medewerkers voor de kamerdienst én afwastechnieken: voor die vier intensieve opleidingen slaan stad Antwerpen, de VDAB en Horeca Forma (de vormingsorganisatie van de vakbonden, Comeos en Horeca Vlaanderen) met het project ‘Hospitality Heroes’ de handen in elkaar.
In januari 2022 waren er in de horecasector drie keer meer nieuwe vacatures dan een jaar geleden. Algemeen wordt aangenomen dat deze aantallen een onderschatting zijn: niet alle werkgevers melden hun vacatures bij VDAB. Tijdens de coronacrisis zocht ervaren horecapersoneel een andere job, met een duidelijke uitstroom en veel openstaande vacatures tot gevolg. Eind januari werden er in de stad Antwerpen 261 openstaande vacatures geteld in de sector horeca en toerisme.
Stad Antwerpen, VDAB en vormingsorganisatie Horeca Forma bieden dit voorjaar daarom vier korte en intensieve horeca-opleidingen aan. Deze opleidingen zijn enerzijds bestemd voor werkzoekenden zoals mensen met een leefloon, in ziekteverzekering of op brugpensioen, en anderzijds voor anderstaligen, jongeren en nieuwkomers met een lopende asielaanvraag.
De opleidingen van de Antwerpse editie van dit Vlaamse project starten in maart, om af te sluiten met een stage in juli. Ruim 100 kandidaten maakten in een Antwerps hotel kennis met de opleidingen via verschillende workshops: fruit snijden, bedden opmaken, afwassen, mensen ontvangen… Zo kon elk van hen ontdekken welke opleiding het best bij hem/haar past.
Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma Vlaanderen: “Met het Antwerpse succes hopen we andere steden te inspireren voor deze laagdrempelige opleidingen. Deze creatieve aanpak naar werk levert een tastbare win-win voor de horecasector alsook nieuw horecatalent. Ik ben bijzonder verheugd met deze samenwerking tussen stad Antwerpen, VDAB en onze toeleiders die werkzoekenden vinden en helpen met hun loopbaan.”
Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen: “Naast rendabiliteit is de nood aan personeel de grootste uitdaging voor de sector op dit moment. We kijken uit naar de resultaten van het project. Maar als we het enthousiasme op deze lancering zien, zijn we ervan overtuigd dat dit een nieuwe manier is om snel een antwoord te bieden op die vele openstaande vacatures en onze horeca hiermee kunnen ondersteunen.”