4 op 5 horecaondernemers kreunen onder personeelstekort, maar twee quick wins kunnen snel helpen

Het hele land kreunt deze dagen onder een verzengende hitte. Wat volgt zijn tips om voldoende te hydrateren en de schaduw op te zoeken. Deze volstaan echter niet voor de horeca-uitbaters, bij wie het al langer warm onder de voeten is. Niet door de hitte, wel door het aanhoudende personeelstekort. 78% van de ondernemers zegt hierdoor getroffen te zijn, van wie 1 op 5 voornamelijk tijdens de zomer. Dat blijkt uit een bevraging van Horeca Vlaanderen. Voorstellen uit de zomersuggesties van Horeca Vlaanderen, zoals een uitbreiding van het aantal uren door jobstudenten of extra bruto-netto overuren voor vaste werknemers zouden gedeeltelijk verlossing kunnen brengen. “Twee quick wins uit onze zomersuggesties die meteen het verschil maken. Deze breed gedragen voorstellen bij zowel werkgevers, als vaste werknemers en jobstudenten in de horeca kunnen quasi kosteloos worden uitgevoerd. Hierover mag je eigenlijk niet twijfelen en moet je gewoon doen”, aldus Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

petr-sevcovic-e5Q5vWO55uU-unsplash (2)


Net voor de zomervakantie lanceerde Horeca Vlaanderen haar vijf zomersuggesties, een pakket met hervormingen voor korte en langer termijn die voor een duurzaam bestaan van de sector kunnen zorgen. Naast suggesties voor eerlijkere concurrentie en een btw- en lastenverlaging met als doelstelling 2023, bevatten deze ook twee concrete eenvoudige voorstellen om nu het personeelstekort aan te pakken: jobstudenten extra laten werken in de zomer zonder dat deze uren meetellen voor hun jaartotaal en de bruto-netto overuren van vaste werknemers uitbreiden.

Quasi kosteloze maatregelen met aanzienlijk effect  

Uit een bevraging van ondernemersorganisatie Horeca Vlaanderen blijkt namelijk dat 95% van de ondervraagde horecaondernemers jobstudenten inschakelt, van wie 86% het hele jaar door en 9% vooral tijdens de zomermaanden. Dat is nodig, want bijna 4 op 5 ondernemers spreekt momenteel van een personeelstekort. Bij 20% van hen uit zich dat vooral in juni, juli en augustus. Indien de gepresteerde uren in de zomer door jobstudenten niet zouden meetellen bij hun jaartotaal  – zoals tijdens de zomer van 2021 door de coronapandemie het geval was – zou dit voor de helft van de horeca-uitbaters het personeelstekort gedeeltelijk oplossen. Voor 1 op 5 zou dit zelfs volledig soelaas bieden.

“De regering nam door de coronacrisis en de personeelskrapte de voorbije jaren de goede maatregel om gepresteerde uren in de zomermaanden niet mee te tellen in het jaartotaal van jobstudenten zonder fiscale gevolgen. De situatie is nu nog zwaarder, dus doen wij de suggestie om dit opnieuw toe te passen. Een trouwens kosteloze maatregel die meteen effect heeft. Een bewezen concrete succes-formule heractiveren?  Daarover mag je niet twijfelen en moet je gewoon doen”, roept De Caluwe op.

Uitbreiding van de bruto-netto overuren

Naast de suggestie om de uren die jobstudenten presteren in de zomermaanden niet mee te tellen, ijvert de sectorfederatie ook voor een uitbreiding van de bruto-netto overuren in de horeca bij het gebruik van een geregistreerde kassa. Bijna 4 op 5 werkgevers in de sector verklaart dat zijn personeel hier uitdrukkelijk gebruik van zou willen maken.

“Ook hier komt de vraag vanop de werkvloer. In deze economische crisis willen vaste werknemers vaak extra bijspringen, maar is dit fiscaal niet interessant. Een uitbreiding van het bestaand systeem bruto-netto overuren bij het gebruik van een geregistreerde kassa zou een oplossing zijn. Deze twee quasi kosteloze zomersuggesties toepassen, neemt de zorgen van onze ondernemers over het personeels-tekort al voor een stuk weg. Maar beloont ook wie extra wil werken. Een win-win dus!”, zegt De Caluwe.