32 anderstalige nieuwkomers in Antwerpen afgestudeerd als ‘Hospitality Heroes’

In Antwerpen hebben 32 anderstalige nieuwkomers hun diploma gekregen na de intensieve horecaopleiding "Hospitality Heroes". De cursisten werden opgeleid tot afwasser, of kamer-, zaal- of keukenmedewerker. Het project bewijst dat specifieke opleidingen gericht op anderstalige nieuwkomers, vluchtelingen en asielzoekers leiden tot duurzame tewerkstelling.

Sfeerbeeld_Hospitality_Heroes_88_©_Amadeo+Truzzu


Stad Antwerpen en VDAB hebben de ambitie om in Antwerpen de werkzaamheidsgraad te verhogen naar 70%. Het streefdoel is een win-win voor alle Antwerpenaren, van ondernemer tot werkzoekende. Verschillende cursisten hebben al een job, de anderen worden nu begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan. Het project kwam tot stand op initiatief van Horeca Forma (het opleidingscentrum van Horeca Vlaanderen) met steun van stad Antwerpen en VDAB.

Schepen voor sociale economie Tom Meeuws: "Antwerpen biedt groeikansen. Met dit opleidingspakket op maat van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, brengen we horeca en talent samen. We zijn er van overtuigd dat deze intense opleiding onze getalenteerde inwoners, ondernemers en levendige stad nog versterkt."

Voor vier beroepen werden opleidingstrajecten op maat uitgewerkt. Om geschikte kandidaten te vinden, kregen geïnteresseerde nieuwkomers de kans om via korte workshops op locatie bij Hampton by Hilton te proeven van de verschillende jobs: afwasser, medewerker die hotelkamers opruimt en schoonmaakt en keuken- of zaalmedewerker. Uiteindelijk volgden 87 geïnteresseerden de verschillende workshops.

Directeur Horeca Forma Robin Vanderelst: "Het project Hospitality Heroes toont aan dat inzetten op inactieven succesvol kan zijn als men samenwerkt met de juiste partners: de stad, VDAB en de sector. Het wegnemen van drempels zoals taal is cruciaal. Zo werd de opleiding voor zaalmedewerkers bijvoorbeeld in het Engels georganiseerd, met Nederlandstalige ondersteuning."

Na een intakegesprek mochten meer dan 30 kandidaten starten in de verschillende opleidingstrajecten. Ze kregen een geïntegreerd leer- en begeleidingstraject. In het traject lag de focus op vaktechnische competenties, Nederlands en algemene competenties die gevraagd worden op de werkvloer. Aansluitend volgde een stage bij een van de 32 Antwerpse horecabedrijven die meewerkten aan dit project.

CEO Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe: “Met heel veel partners proberen we hiermee een antwoord te geven aan die krapte op de arbeidsmarkt. Van de 34 mensen zijn er nu 32 afgestudeerd, waarvan 70 procent al een vast contract in handen heeft. Dit testproject heeft aangetoond dat het werkt en dat we dit project nu kunnen uitrollen over heel Vlaanderen om meer werknemers richting de horeca te trekken.”

Provinciaal directeur VDAB Bjorn Cuyt: ”Dit innovatief instroom- en opleidingsproject biedt mooie tewerkstellingskansen in een sector met een sterk gestegen vraag. Het afgelopen jaar ontving VDAB maar liefst 1.988 vacatures in de sector horeca en toerisme in Antwerpen, meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar voordien. De stijging is ook meer dan dubbel zo hoog dan in de rest van Vlaanderen. We wensen de cursisten dan ook een mooie hospitality loopbaan toe bij de Antwerpse werkgevers.”

Cursist Hospitality Heroes Khadija Addauani: “Een job is heel belangrijk voor mij, maar deze opleiding was nog belangrijker. Normaliter werk ik altijd een beetje overal. Ik heb eerst een paar maanden interimwerk verricht. Je springt dan een beetje van de hak op de tak. Je krijgt nu een vaste job met vaste uren. Ik zou iedereen aanraden om de opleiding te komen volgen. Een dank aan Stad Antwerpen en OCMW dat ze deze opleiding toegankelijk hebben gemaakt.”