Nieuwe sterren Michelin uitgereikt, ook Jong Keukengeweld-chefs vallen in de prijzen
Gisteren is de hoogdag van de gastronomische wereld gevierd, ondanks het woelige water waarin onze sector zich al een tijdje bevindt. De nieuwe Michelingids is voorgesteld en maar liefst tien Belgische restaurants werden beloond met één ster. Nog eens twee zaken – Castor in Waregem en Bartholomeus in Knokke-Heist – mogen zich voortaan tweesterrenrestaurants noemen. Maar vooral: voor het eerst sinds 2011 is ons land met Zilte in Antwerpen een nieuwe driesterrenzaak rijker.
Maandagmiddag zijn de Michelinsterren uitgereikt tijdens een online evenement. Alle chefs werden opgebeld via Zoom en het publiek kon alles live meevolgen.
Voortaan telt België 128 sterrenrestaurants. Daaronder 103 met één ster, 23 met twee en 2 met drie sterren. Manon Schenck van La Table de Manon in Durbuy is in de kijker gezet als Jonge Chef van het Jaar.
Jong Keukengeweld
Ook enkele chefs die we kennen van Jong Keukengeweld, hét collectief van de beste jonge chefs van Vlaanderen en Brussel, vallen in de prijzen. Gilles Melchior van het gelijknamige restaurant Melchior (Tienen) en David Grosdent van L’envie (Zwevegem) krijgen voor het eerst een ster achter hun naam.
Daarbovenop behouden Innesto (Houthalen-Helchteren), Nathan (Antwerpen), Colette (Scherpenheuvel), Essenciel (Leuven), Vol-ver (Kortrijk), M-Bistro (Nieuwpoort), L.E.S.S. (Brugge), Sir Kwinten (Lennik) en Altermezzo (Tongeren) hun welverdiende ster.
Groene sterren
Nieuw dit jaar zijn de groene Michelinsterren, die tien restaurants onderscheiden voor hun inzet voor een verantwoorde aanpak van gastronomie. Zo wil Michelin aandacht geven aan restaurants en chefs die dagelijks de strijd aangaan voor een duurzame toekomst. Onder de laureaten bevinden zich klinkende namen als Graanmarkt 13 (Antwerpen), Hofke van Bazel (Bazel), Souvenir (Gent) en De Jonkman (Sint-Kruis).
Werken met lokale boeren, streven naar een no-waste keuken, inspiratie halen uit een eigen moestuin… zijn maar enkele initiatieven. Duurzame gastronomie is de toekomst en deze rolmodellen verdienen volgens Michelin daarom alle lof.
Vanuit Horeca Vlaanderen wensen we dan ook alle chefs en restaurants van harte proficiat met deze bekroning.